background img
banner
banner

Επετειακή προβολή της ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826»

ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Εορταστική προβολή της ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826» του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, θα πραγματοποιηθεί στον δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων», στις 21 Μαρτίου, ημέρα απελευθέρωσης του Αιγίου από τον τουρκικό ζυγό, ως πρώτης πόλης. Η προβολή θα γίνει με ευθύνη του τμήματος κινηματογράφου και ιστορικής αναβίωσης Ν.Ελλάδας του πολιτιστικού σωματείου «Άρατος» που εδρεύει στο Αίγιο.

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Θεσσαλονίκη και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Είναι βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ δύο παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

Έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως ταινία «υψηλής ποιότητας» κι έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΞ (Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) για το παγκόσμιο πρόγραμμα προβολών του στην ομογένεια, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης (2021). Αρχή θα γίνει το φθινόπωρο του 2018 από το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό.

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει από την Δευτέρα 26/2 στον δημοτικό κινηματογράφο. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Τα έσοδα θα αποτελέσουν ενίσχυση για την παραγωγή της ταινίας «Πολιορκία» τα γυρίσματα της οποίας θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2018 στην Άμφισσα.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr