background img
banner
banner

Επιτέλους… λήψη μέτρων για τις μέδουσες

ΓΕΜΑΤΟΣ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ…

Η λήψη μέτρων και οι παρεμβάσεις σε συνολικό επίπεδο είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού προβλήματος ύπαρξης των μεδουσών στις θάλασσες της βόρειας Πελοποννήσου. Τρεις μόλις μήνες πριν ανοίξει η θερινή σεζόν και η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα, είναι το έργο μεγάλης έκτασης που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο χρόνος όμως μετρά αντίστροφα και το έργο βρίσκεται ακόμη στον… ορίζοντα.

Την ώρα που οι χειμερινοί κολυμβητές αποκαλύπτουν πως, χειμώνα καιρό, οι θάλασσες της Αιγιάλειας είναι κυριολεκτικά γεμάτες από μέδουσες, στην τοπική κοινωνία υπάρχει η αίσθηση ότι και το φετινό θα είναι ένα «χαμένο» καλοκαίρι ως προς την επισκεψιμότητα, με τα τουριστικά καταλύματα και τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής να βρίσκονται… επί ξύλου κρεμάμενες. Οι κινήσεις που έχουν γίνει ως σήμερα σε άλλες περιοχές, είναι αποσπασματικές και μεμονωμένες μη αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα, ενώ στην Αιγιάλεια δεν έχει γίνει το παραμικρό, σαν να περιμένουν όλοι τις συνέπειες…

Αίτημα για ειδικές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις στις πληγείσες επιχειρήσεις

Το φαινόμενο υπερβολικής αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών, τα περασμένα δύο χρόνια, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου. Κάτοικοι, επισκέπτες αλλά και συνολικά η τουριστική κίνηση, υπέστησαν σημαντική ζημιά, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβληματισμό ενόψει της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, στην οποία βασίζεται σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας. Το ζήτημα και οι εξελίξεις απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Ν.Δ. Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων συμφώνησαν πως θα πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο και να μην επαναληφθεί η κατάσταση αυτή και το φετινό καλοκαίρι, ενώ προτάθηκε η ένταξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν το προηγούμενο καλοκαίρι, σε καθεστώς με ειδικές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, όπως ισχύει και στην περίπτωση των πυρόπληκτων ή σεισμόπληκτων περιοχών, αφού και το συγκεκριμένο πρόβλημα εντάσσεται στα πλαίσια της φυσικής καταστροφής.

Συνολικό έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ!

Στο μεταξύ, «φως» έρχεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία προγραμματίζει συνολικό έργο για τις πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Κορινθιακός, παρότι μεγάλο μέρος του (Αιγιάλεια) διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εμφανής, ωστόσο, όπως έχει δηλώσει η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, στόχος είναι να έχει υλοποιηθεί το μέτρο πριν το καλοκαίρι. Μάλιστα, εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το θέμα, με την συμμετοχή τοπικών φορέων. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση επιφανειακών προστατευτικών διχτύων (πλωτά φράγματα) και σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια θα ξεκινήσει από τα ανατολικά και θα επεκταθεί σε πολλά σημεία μέχρι την Παναγοπούλα. Το κόστος του έργου θα ανέλθει σε 1 εκατ. ευρώ!

Η απόφαση πάντως για ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000» είναι ειλημμένη και αναμένεται και η λήψη επιπλέον μέτρων στο πλαίσιο αυτό.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr