background img
banner
banner

Η… ήρεμη δύναμη της αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής της Περιφέρειας

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Πιστός στις αρχές και τις αξίες μου για δημόσιο απολογισμό, συνεχίζουμε και με τον απολογισμό για το 2017 του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο αναδεικνύεται σε ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Ελλάδας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στο έργο. Πρόκειται για εκπροσώπους φορέων του τόπου μας, αλλά και παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίοι έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του 2017 για τα μεγάλα θέματα της περιοχής.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που συμβάλλει στις αρχές της Διαφάνειας, Νομιμότητας, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, καταπολέμηση γραφειοκρατίας αλλά και βελτίωση αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης είναι η προμήθεια, εγκατάσταση του  πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων. Επισημαίνεται ότι το Περιφερειακό Ταμείο δεν είναι στους υπόχρεους φορείς. Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε 2017 και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλλει και στις υπηρεσίας της Περιφέρειας, στους τομείς που οι αρμοδιότητες συνδέονται. Καθοριστική επίσης ήταν η συμβολή του στην Τουριστική Προβολή, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Οικονομικά στοιχεία

Όπως τονίστηκε, σε εποχές οικονομικής κρίσης, το ΠΤΑ πέτυχε να είναι βιώσιμο και πλεονασματικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομικών υπηρεσιών προκύπτει ότι το ΠΤΑ συνέχισε και για το 2017 την πορεία των θετικών αποτελεσμάτων. Εντός του έτους 2017, εκδόθηκαν συνολικά 2.115 εντάλματα πληρωμών από το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών και κατεβλήθησαν περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά πήγαν στην τοπική οικονομία. Τα έσοδα ανήλθαν σε 1.118.358,86€ και τα συνολικά έξοδα σε  667.797,99€.

΄΄Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης συνιστά έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό μοχλό, με πολύτιμο έργο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που χαράσσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η ταχύτερη, ποιοτικότερη απορρόφηση και η αποδοτικότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο την υλοποίηση έργων και υποδομών υψηλής απόδοσης, είναι κρίσιμης σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας΄΄, παρατήρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος του ΠΤΑ Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο ρόλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας είναι κομβικός. Λειτουργεί ως φορέας διαχείρισης των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς επίσης χρηματοδοτήσεων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέσεις εργασίας, προγράμματα και έργα

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017, στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης άνοιξαν 9 θέσεις εργασίας. Από αυτές 4 θέσεις ήταν για οκτάμηνης διάρκειας συμβάσεις, 5 με σύμβαση μίσθωσης έργου από 2 έως 4 ετών, ενώ δόθηκε η ευκαιρία και σε 4 άτομα για μαθητεία προγραμμάτων ΟΑΕΔ.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του Περιφερειακού Ταμείου στην  υλοποίηση  ευρωπαϊκών έργων στο πλαίσιο των προγραμμάτων MED, INTERREG EUROPE, BALKAN MED, ενώ έχουν εγκριθεί προτάσεις έργων για υλοποίηση εντός του 2018 στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2014 -2020. Ειδικότερα: Το  ΠΤΑ-ΠΔΕ υλοποίησε εντός του 2017 για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ένα έργο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7) και τέσσερα έργα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG V), ενώ προγραμμάτισε την υποβολή νέων προτάσεων έργων στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Τα έργα αυτά είναι: INCOMERA (FP7 – ERANET), με αντικείμενο την ερευνητική συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων των συμμετεχουσών περιφερειών στον τομέα των νέων υλικών και της νανοτεχνολογίας. CREADIS3 (INTERREG EUROPE), με αντικείμενο την ενίσχυση των πολιτικών για τις δημιουργικές βιομηχανίες στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης. RUR@L SMEs (INTERREG EUROPE), με αντικείμενο την ανάπτυξη στρατηγικών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) σε αγροτικές περιοχές. MEDCYCLETOUR (MED), με αντικείμενο την ανάπτυξη Μεσογειακών Ποδηλατικών Διαδρομών για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό. AGROINNOECO (Balkan MED), με αντικείμενο τη δημιουργία ενός Διαπεριφερειακού Οικοσυστήματος Καινοτομίας για την ωρίμανση και την ενσωμάτωση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα των Τροφίμων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr