background img
banner
banner

Με την ευχή το 2018 να δοθούν λύσεις για την επιχειρηματικότητα…

ΕΚΟΨΑΝ ΠΙΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ

Με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση αλλά και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Επιμελητήριο Αχαΐας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα, με την ευχή ότι το 2018 θα βγάλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τέλμα και θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα, στο περιθώριο της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου,  Πλάτωνα Μαρλαφέκα και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., να  συζητήσουν, τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό όσο και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου που ήταν παρών, σημαντικά θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης πολιτικών που θα πρέπει να αποτελούν μονόδρομο, με κεντρικό στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως είναι η δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων του μεταποιητικού κλάδου στην περιοχή μας, η δημιουργία συνθηκών για την παραμονή των υπαρχουσών επιχειρήσεων και μάλιστα με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και η δημιουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε. ΄΄Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζονται υποδομές (εμπορευματικά κέντρα, λιμάνι, φυσικό αέριο). Χρειάζεται όμως κυρίως αλλαγή φορολογικής πολιτικής, από φορομπηχτική και αντιαναπτυξιακή που είναι σήμερα, σε αναπτυξιακό εργαλείο, όπως πρέπει να είναι΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας όλων καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Όπως είπε, ΄΄η μέχρι τώρα συνεργασία και με το Επιμελητήριο Αχαΐας και με άλλα, δείχνουν ότι μπορεί να προχωρήσει ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις και θεσμικές, χρηματοδοτικές, φορολογικό, ασφαλιστικό σύστημα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στον δρόμο της ανάκαμψης. Τα δείγματα από τους τελευταίους μήνες είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, για το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει μαζί να χτίσουμε. Γνωρίζουμε βεβαίως τα προβλήματα, κυρίως των μικρομεσαίων, που μετά από αυτή την πολύχρονη κρίση είναι πολλά και σύνθετα, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού και να βρούμε εφικτές ρεαλιστικές λύσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά και μπορούν να βοηθήσουν για την επόμενη μέρα της εθνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας΄΄.

Αίτημα Τηλιγάδη για ώθηση στον τομέα εστίασης – αναψυχής

Από την εκδήλωση για την κοπή της πίτας, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Αιγιώτης α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης, Αρίστος Τηλιγάδης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτη Κορκολή. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο κ. Τηλιγάδης ανέφερε στην «Π», προώθησε  προς τον γενικό γραμματέα το αίτημα μικρομεσαίων που προέρχονται από τον κλάδο εστίασης και αναψυχής, για χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ του τομέα εστίασης – αναψυχής, ώστε να δοθεί η προσδοκώμενη ώθηση.

Η απάντηση που έλαβε ωστόσο ο κ. Τηλιγάδης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ήταν ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο φαίνεται ως δύσκολο, δεδομένου ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία ώστε τα προγράμματα να πριμοδοτούν δράσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και νέες ιδέες γύρω από το σύγχρονο επιχειρείν. Παρόλα αυτά, του έκανε γνωστό πως είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «ΤΕΠΙΧ- Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» που χειρίζονται οι τράπεζες (εξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ), μέσα από το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις εστίασης – αναψυχής, με προοπτική  μάλιστα, χαμηλότοκου δανείου με επιτόκιο 3,5%.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr