background img
banner
banner

Μέτρησαν… αντοχές το 2017 οι τοπικές επιχειρήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ!

Μετά από αρκετά χρόνια, θετικό παρατηρείται το επιχειρηματικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών στο μητρώο του Επιμελητηρίου Αχαΐας σε επίπεδο Αιγιάλειας. Βεβαίως, η κινητικότητα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι αισθητά μειωμένη, γεγονός που φανερώνει πως πλέον λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν το ρίσκο να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση. Η σημερινή πραγματικότητα απέχει μακράν από μία δεκαετία πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 στην Αιγιάλεια άνοιξαν 83 επιχειρήσεις, όταν το 2007 είχαν κάνει έναρξη 351 και το 2010, 221 επιχειρήσεις…
Μάλιστα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που άνοιξαν το 2017, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, αφού και το 2016 που θεωρείτο από τις χειρότερες χρονιές, είχαν ανοίξει 106 επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά όμως, στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη είναι περισσότερες από αυτές που… κατέβασαν ρολά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την χρονιά που πέρασε έκλεισαν 75 επιχειρήσεις ενώ την προηγούμενη είχαν βάλει λουκέτο 135. Τα στοιχεία που έθεσε στην διάθεση της «Π» η κα Αλεξανδροπούλου από το Παράρτημα Αιγίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, φανερώνουν το γενικότερο «πάγωμα», με την δημιουργία λιγοστών νέων επιχειρήσεων και την σταθεροποίηση αυτών που έχουν… αντέξει την οικονομική ασφυξία της τελευταίας οκταετίας. Πρόκειται, επί το πλείστον, για τις προ κρίσης, υγιείς επιχειρήσεις που πλέον… κρατιούνται με «νύχια και με δόντια», έχοντας μειώσει προσωπικό και λειτουργικά έξοδα.

Χαραμάδα… αισιοδοξίας

Το 2016 ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε η χειρότερη για τον επιχειρηματικό κλάδο, αφού η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία έφερε στο χείλος της οικονομικής δυσπραγίας, δεκάδες επιχειρήσεις. Στην συνέχεια, το 2017 θεωρήθηκε ως χρονιά… αντοχής, ενώ –όπως εκτιμάται- το 2018 θα είναι καθοριστικό για το μέλλον πολλών επιχειρήσεων της περιοχής. Εκτός από την μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, τα νέα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται, εξαντλούν περαιτέρω την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν να δουν το… χρώμα του χρήματος, πολλούς μήνες στα ταμεία τους…
Κι ενώ η επιχειρηματικότητα βρισκόταν σε αρνητικό ισοζύγιο σταθερά, με τις διαγραφές επιχειρήσεων να ξεπερνούν κατά πολύ τις ιδρύσεις νέων, ήρθε το 2017 που άφησε μία… χαραμάδα αισιοδοξίας, αφού οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν περισσότερες κατά 8 από αυτές που έκλεισαν. Συγκεκριμένα, σε όλη την Αιγιάλεια, από Λαμπίρι μέχρι Αιγείρα, άνοιξαν 83 και έκλεισαν 75 επιχειρήσεις. Όσον αφορά βέβαια την φύση των επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για μικρές επενδύσεις που προέρχονται κυρίως από τον τομέα της εστίασης – αναψυχής, με τα καφέ να θεωρούνται ως η πιο εύκολη και αποδοτική λύση. Ανεξάρτητα βέβαια από το γεγονός ότι και τα λουκέτα προέρχονται κυρίως από τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί, στον κορεσμένο χώρο της αναψυχής, είναι δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος από την αρχή και να καταφέρει να κάνει την διαφορά… Παρόλα αυτά, είναι εμφανής η προτίμηση και στήριξη του καταναλωτή σε οτιδήποτε ποιοτικό και αναβαθμισμένο.

Σύγκριση στοιχείων

Ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, το 2017 ιδρύθηκαν στην Αιγιάλεια 83 επιχειρήσεις, όταν το 2015 (την χρονιά που σημαδεύτηκε αρνητικά από τα capital controls) είχαν κάνει έναρξη λειτουργίας 102 επιχειρήσεις. Αντίθετα, «κατέβασαν ρολά» 75 επιχειρήσεις το 2017, έναντι 154 επιχειρήσεων το 2015 και 257 επιχειρήσεων το 2014.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η επιχειρηματική δραστηριότητα ανά περιοχή. Ειδικότερα, το 2017, στην περιοχή Ερινεού άνοιξαν 2 επιχειρήσεις και έκλεισαν 3, στην περιοχή Αιγίου – Συμπολιτείας άνοιξαν 63 και έκλεισαν 55, στο Διακοπτό άνοιξαν 5 και έκλεισαν 6, στην περιοχή Ακράτας και Πλατάνου έκαναν έναρξη 14 και διακοπή 7 και στην Αιγείρα δεν δημιουργήθηκε νέα επιχείρηση και 4 έβαλαν λουκέτο.
Αξίζει να δει κανείς αναλυτικά τα στοιχεία για τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τα οποία παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr