background img
banner
banner

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων για τα οπτικά

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τους οπτικούς και θα πρέπει να προβληματίζει όλη την κοινωνία, θίγει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή, επισημαίνει τους κινδύνους εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πώλησης γυαλιών οράσεως από καταστήματα που δεν έχουν άδεια οπτικού-οπτομέτρη καθώς και για το παραεμπόριο στα γυαλιά ηλίου.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, ΄΄βάσει του άρθρου 14 του νόμου 3661/2008, προϋπόθεση για την λειτουργία καταστήματος οπτικών ειδών είναι ο ορισμός υγειονομικά υπεύθυνου αδειούχου οπτικού, εργαζόμενου αποκλειστικά στο κατάστημα. Επίσης τα φυσικά πρόσωπα και οι εταιρείες επιτρέπεται να ιδρύουν και να λειτουργούν περισσότερα του ενός καταστήματα οπτικών ειδών, λαμβάνοντας για κάθε κατάστημα ξεχωριστή άδεια με διαφορετικό υγειονομικά υπεύθυνο οπτικό΄΄.

Το πρώτο θέμα που υποβάλει η Ομοσπονδία στον υπουργό, αφορά την πώληση γυαλιών οράσεως (πρεσβυωπίας), φακών επαφής, υγρών φακών επαφής και γενικά όλων των συναφών προς την όραση ειδών, από σημεία πώλησης τα οποία δυστυχώς δεν έχουν άδεια οπτικού-οπτομέτρη όπως ορίζουν οι διατάξεις του νόμου, π.χ. φαρμακεία, εταιρεία «Jumbo», εταιρεία «Tiger» κ.λπ. Το δεύτερο θέμα αφορά την πώληση γυαλιών ηλίου και οράσεως από πλανόδιους πωλητές, μέσω δηλαδή του παραεμπορίου και της μαύρης αγοράς, που λόγω της κακής συνήθως ποιότητας των προϊόντων καθίστανται επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

Λάμπης Παπαδόπουλος: ΄΄Ζητούμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας΄΄

΄΄Οι καταναλωτές εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια τους, καθόσον η κατασκευή των γυαλιών και η ακρίβεια της συνταγής των ιατρών δεν ελέγχονται από υπεύθυνους οπτικούς ώστε να ελαχιστοποιούνται οι μη αποδεκτές εφαρμογές΄΄, επισημαίνει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας: ΄΄Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του παραεμπορίου, το οποίο είναι ένα ζήτημα που αφορά και προϊόντα άλλων κλάδων. Το παραεμπόριο δημιουργεί μεγάλες απώλειες στις νόμιμες και ήδη καταπονημένες επιχειρήσεις του κλάδου των οπτικών-οπτομετρών, ο οποίος εμφανίζει μεγάλη πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και των παραεμπόρων που δρουν ανεξέλεγκτα βλάπτοντας την βιωσιμότητά τους΄΄.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδος Λάμπης Παπαδόπουλος που δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής, μιλώντας στo Protionline.gr , επισήμανε: ΄΄Το παραεμπόριο με τα γυαλιά ηλίου είναι ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα. Διότι δημιουργεί και απώλεια εσόδων για το κράτος και ζημιά για τα νόμιμα φορολογούμενα καταστήματα μας, ενώ είναι επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Όπως και να έχει, πιέζουμε όπως και όσο μπορούμε μέσω της ομοσπονδίας μας, ούτως ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, τόσο για την διασφάλιση των οπτικών όσο και για την υγεία των καταναλωτών εν γένει΄΄.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε και στις εργασίες του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη ανάπτυξης», με τους υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης και Επικρατείας. Εκεί έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους στρατηγικούς σχεδιασμούς που αφορούν το λιανικό εμπόριο.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr