background img
banner
banner

Περιφέρεια και δήμοι… πάνε μαζί

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων των δήμων της Δυτικής Ελλάδας για το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, ανοίγει τον… δρόμο για την υποβολή της πρότασης του δήμου Αιγιαλείας για ένταξη στο πρόγραμμα του προωθούμενου έργου τής ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά τις ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), με στόχο την αναπτυξιακή προοπτική και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.

Οι αστικές αναπλάσεις σε δέκα δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης, είναι συνολικού ύψους 16.429.644.38 € και εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν από τους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας) και την υπογραφή των σχετικών Αποφάσεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Οι δέκα αυτές αστικές αναπλάσεις έρχονται σε συνέχεια των Ολοκληρωμένων  Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Σε 15 μέρες η νέα προκήρυξη που αφορά τον δήμο Αιγιαλείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, ΄΄σε 15 ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί νέα προκήρυξη, η οποία θα αφορά όλους τους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειάς μας, που θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια για ένα αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον΄΄. ΄΄Είναι γνωστή η θέση μου για συνεργασία. Οι αστικές αναπλάσεις που υλοποιήσαμε με τους Δήμους στο προηγούμενο πρόγραμμα και αυτές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε σε αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιούμε στην Περιφέρειά μας. Ένα σχέδιο που αφορά όλους. Ένα σχέδιο που αφορά κάθε γωνιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η συνεργασία με τους Δήμους δημιουργεί θετικά αποτελέσματα. Έτσι θα συνεχίσουμε. Οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν τις δυνατότητες που διαθέτουν για έργο΄΄, αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο του δήμου Καλαβρύτων που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για την Ανάπλαση Ιστορικού, Εμπορικού και Τουριστικού Κέντρου Καλαβρύτων, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.256.715,14 € – Προβλέπονται παρεμβάσεις στα τρία τμήματα του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα στην πλατεία Πετμεζαίων, την πλατεία Κύπρου με τις παρακείμενες οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού, Λοχαγού Καποτά, Νταφαλιά και τμήμα της οδού Αντιστάσεως, όπως επίσης στην πλατεία Ελευθερίας (Χελμού). Πρόκειται για σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις διαμορφώσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής, η διευκόλυνση της κυκλοφορίας και στάθμευσης, με κύριο άξονα την εξυπηρέτηση των πεζών.

Αναπτυξιακές προοπτικές στο πλαίσιο των ΟΧΕ και ΒΑΑ

Υπενθυμίζεται ότι η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά τις ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), με στόχο την αναπτυξιακή προοπτική και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. Συνολικά ο προϋπολογισμός που διατίθεται από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 ξεπερνά τα 110.000.000 ευρώ και ειδικότερα για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 49.800.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ από το ΕΚΤ, ενώ για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), ανέρχεται ενδεικτικά στα 58.500.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ.

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) είναι ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ). Στο πλαίσιο αυτό παύει πλέον να θεωρείται σκοπός ένα μεμονωμένο έργο υποδομής, π.χ. μια πλατεία, ένας δρόμος, κλπ., ακόμη και αν αυτό πληροί σχεδιαστικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, και πλέον στόχος είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα ή διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες να μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 χρηματοδότηση για την εφαρμογή Σχεδίων ΒΑΑ λαμβάνουν οι αστικές αρχές, σε μεγάλες αστικές περιοχές (άνω των 70.000 κατοίκων), οποίες  θα πρέπει να προετοιμάσουν τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης. Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν επίσης ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο  τα έργα του δομημένου περιβάλλοντος να εντάσσονται σε ένα δομημένο εννοιολογικό δίκτυο που υπό προϋποθέσεις δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για έναρξη ή και ενδυνάμωση επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας.

Σκοπός της ολοκληρωμένης στρατηγικής είναι η γενικότερη χωρική βελτίωση των περιοχών όπου απευθύνονται, και περιλαμβάνοντας τομείς, όπως η τοπική οικονομία, η απασχόληση, η βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών, καθώς επίσης και η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Βρίσκει εφαρμογή σε περιοχές που είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο (πχ. περιβαλλοντικά), είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες (π.χ. ενίσχυση επιχειρηματικότητας), οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να χρηματοδοτείται από διαφορετικές πηγές (ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής), μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την επίτευξη πολλαπλών αλληλοσυμπληρούμενων στόχων.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr