background img
banner
banner

«Πράσινο φως» για αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων της Ακονιάς

ΕΔΩΣΕ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Πολύ κοντά στην επίλυση ενός σοβαρού θέματος που αφορά 1.500 περίπου στρέμματα ιδιωτικής γης στην Ακονιά Καμαρών, που αδίκως έχουν χαρακτηριστεί ως δημόσιο κτήμα υπό καταγραφή, βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας. Μετά από σειρά επαφών που είχαν προηγηθεί, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος έλαβε προχθές την διαβεβαίωση από την γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, για αποχαρακτηρισμό των κτημάτων, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να αποδοθούν ελεύθερα στους πολίτες στους οποίους ανήκουν…

Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες κτημάτων από την Τ.Κ. Καμαρών μέχρι τα όρια της Τ.Κ. Ζήριας, που υπολογίζονται σε 2.000 άτομα, κινούνται ενάντια σε αυτή την άδικη απόφαση, που παρότι υφίσταται από το 1991, δεν ήταν γνωστή, αφού του χαρακτηρισμού δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δηλαδή να κοινοποιηθεί η πράξη και να λάβουν γνώση οι εμπλεκόμενοι ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις. Αντιθέτως, η απόφαση έγινε γνωστή μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι ιδιοκτήτες απευθύνθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις. Συγκεκριμένα, όταν τους ζητήθηκε να προσκομίσουν έγγραφα από την Κτηματική Υπηρεσία, τότε, προς έκπληξή τους, διαπιστώθηκε ότι οι περιουσίες τους είναι χαρακτηρισμένες ως κτήματα του Δημοσίου!

Κάπως έτσι και χωρίς την παραμικρή δικαιολογία, οι ιδιοκτήτες έγιναν… όμηροι του Δημοσίου, χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν ιδιοκτησίες σε δομημένη και διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή, που περιήλθαν στην κατοχή τους με νόμιμες πράξεις, συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας από το 1870 ακόμη… Ακολούθησαν συναντήσεις εκπροσώπων των κατοίκων με… μπροστάρη τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργο Ντίνο, στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Κτημάτων, με τον πρώην γενικό γραμματέα Νίκο Ματζάκο να βλέπει θετικά το θέμα, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας έχει λάβει απόφαση για να κινηθούν οι όποιες διαδικασίες ώστε να ζητηθεί ο αποχαρακτηρισμός.

Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση σε ένα μήνα

Το αίτημα των κατοίκων φαίνεται πως έχει… ωριμάσει αρκετά κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει η αρμόδια αρχή όπως και το γεγονός ότι η απόφαση του 1991 είναι αβάσιμη. Πολύ εύστοχα, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος έθεσε το πρόβλημα στο πρόσφατο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, απευθυνόμενος στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Κάπως έτσι κλείστηκε το ραντεβού για να πραγματοποιηθεί προχθές στην Αθήνα η συνάντηση με την γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, είχε θετική έκβαση. ΄΄Λάβαμε την διαβεβαίωση από την κ. Πέρκα ότι θα προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων αυτών και θα λήξει οριστικά το θέμα. Μάλιστα, θα συναντηθούμε εκ νέου σε περίπου ένα μήνα, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί το πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό΄΄, επισήμανε στην «Π» ο δήμαρχος Αιγιαλείας, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr