background img
banner
banner

Τα παιδιά… δείχνουν τον δρόμο για τα απορρίμματα

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την ανακύκλωση, έλαβε και υλοποιεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας. Ξεκινώντας από τα παιδιά, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας, «μπαίνει» σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας μέσω της δράσης «Ανακυκλώνω – Δημιουργώ και Προστατεύω», θέλοντας να καλλιεργήσει στους μικρούς μαθητές περιβαλλοντική συνείδηση, για να περάσει αργότερα στους ενήλικες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας στα θέματα της ανακύκλωσης και της μείωσης των απορριμμάτων.

Η υλοποίηση της δράσης «Ανακυκλώνω – Δημιουργώ και Προστατεύω», σε συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, έχει ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το πρώτο σκέλος της δράσης περιλαμβάνει διαδραστικές παρουσιάσεις στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Αιγιαλείας σε θέματα όπως η πρόληψη, η επανάχρηση, η ανακύκλωση αλλά και η πλαστική σακούλα.

Οι μαθητές συμμετέχουν με ενθουσιασμό

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, «ποδαρικό» στην δράση έκανε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και η ενημέρωση ξεκίνησε από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη. Την Τρίτη 13 του μήνα η δράση συνεχίστηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και σειρά είχαν η Γ΄ και Δ΄ που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οφέλη της ανακύκλωσης! Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου σειρά είχε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και οι τάξεις Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄. Μία ημέρα μετά, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου Αιγίου που έμαθαν πολλά καινούρια πράγματα! Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η δράση συνεχίστηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου. Ο «Μπλέκας» ενημερώνει τα παιδιά για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Η Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη έδωσαν το «παρών»! Την επομένη, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου είχαν καίρια ερωτήματα για τα οφέλη της ανακύκλωσης αλλά και τις συνέπειες των αποβλήτων στους οργανισμούς, ενώ την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου ενημερώθηκαν οι μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης. Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, δέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη την ενημέρωση και τη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική δράση. Οι μαθητές της Γ΄, Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης είχαν πολλές ερωτήσεις για το πώς μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των απορριμμάτων, τη διαδικασία της ανακύκλωσης αλλά και τις συνέπειες χρήσης πλαστικής σακούλας.

΄΄Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά όλων των Δημοτικών Σχολείων τής Αιγιάλειας΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, αναφερόμενη στην σπουδαιότητα της δράσης. Παράλληλα, επισήμανε την πρόθεσή του υπάρχει, μόλις ολοκληρωθεί η δράση στα σχολεία στο τέλος της σχολικής χρονιάς, να ξεκινήσει ενημέρωση στους ενήλικες, σε συνεργασία με τοπικές κοινότητες και συλλόγους. ΄΄Έχουμε τα στοιχεία σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και ευελπιστούμε, μέσω της ενημέρωσης, να αλλάξουν πολλά. Τα παιδιά της Αιγιάλειας μας καθοδηγούν και περιμένουμε να… διδάξουν και τους μεγαλύτερους΄΄, πρόσθεσε η κ. Τσουκαλά.

Εικαστικός διαγωνισμός, διαγωνισμός ανακύκλωσης  και διανομή επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο εξωτερικός συνεργάτης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που υποστηρίζει την δράση, περιβαλλοντολόγος Θεόδωρος Πανουτσόπουλος, ΄΄η δράση θα διαρκέσει έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και περιλαμβάνει τρία σκέλη. Το πρώτο που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ωριαία διαδραστική παρουσίαση στα σχολεία των ανακυκλώσιμων υλικών, των τρόπων ανακύκλωσης και των οφελών που έχουμε από αυτή, καθώς και για την χρήση και επαναχρησιμοποίηση της πλαστικής τσάντας. Στην συνέχεια θα προχωρήσουμε στην διοργάνωση εικαστικού διαγωνισμού με θέμα την ανακύκλωση, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές είτε ατομικά είτε ομαδικά. Τα δύο βραβευμένα συλλογικά έργα θα αποτελέσουν το αντικείμενο αφισών ή θα τυπωθούν σε τσάντα πολλαπλών χρήσεων που θα δημιουργηθούν και θα μοιραστούν στους μαθητές. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δράσης, τον Μάιο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα απονεμηθούν βραβεία και πιστοποιητικά συμμετοχής σε όσους μαθητές συμμετείχαν αλλά και διακρίθηκαν, ενώ θα μοιραστούν και οι επαναχρησιμοποιημένες τσάντες με τα διακριθέντα έργα των μαθητών τυπωμένα.. Έχουμε συζητήσει ήδη το θέμα με τον δήμαρχο και θα δούμε τον τελικό αριθμό που ο δήμος δύναται να διαθέσει, αφού αυτές μπορεί να είναι και 5.000 ή και 10.000 τσάντες΄΄.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Πανουτσόπουλο, ΄΄η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα μας προμηθεύσει με 1.000 σακούλες επανάχρησης με τις οποίες θα προμηθεύσουμε συγκεκριμένα τμήματα σχολείων, μάλλον τις Ε΄ και Στ΄ τάξεις, προκειμένου οι μαθητές, λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμό, να εφαρμόσουν την ανακύκλωση στην πράξη. Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, οι μαθητές των επιλεγμένων τμημάτων, θα συγκεντρώνουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα προσκομίζουν στο σχολείο με σακούλες πολλαπλών χρήσεων που θα τους διανεμηθούν. Θα μπορούν να συλλέγουν ανακυκλώσιμα, είτε από την γειτονιά τους είτε από το σχολείο τους. Οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν σε ειδικό έντυπο φυλλάδιο που του χορηγούμε, τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοί που θα συγκεντρώσουν περισσότερα θα βραβευτούν πιθανόν με εκπαιδευτική εκδρομή΄΄.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία που δημιουργεί ελπίδες για ουσιαστικά αποτελέσματα, σε μία εποχή μάλιστα που τα απορρίμματα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα και η ανάγκη μείωσης του όγκου τους, είναι επιβεβλημένη…


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr