background img
banner
banner

Αποφάσισαν να ξανακλείσουν το ΧΥΤΑ στην Αιγείρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΥΡΔΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, χθες το  βράδυ,  η λαϊκή συνέλευση στην Αιγείρα προκειμένου η Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ της Αιγείρας να ενημερώσει τον κόσμο και να παρθούν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη συνάντηση του Δημάρχου Αιγιαλείας με μέλη της Επιτροπής στο Αίγιο, όπου ο Θανάσης Παναγόπουλος ενημέρωσε για τις προθέσεις του.

Ο δήμαρχος προσβλέπει, όπως αποκαλύφθηκε στη χθεσινή λαϊκή συνέλευση, σε ανανέωση της άδειας του ΧΥΤΑ για 5 χρόνια όταν ολοκληρωθούν οι εργασίας συμμόρφωσης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί σύμβαση με Δήμο της Στερεάς Ελλάδας για τη μεταφορά στο δικό του ΧΥΤΑ των σκουπιδιών του Αιγίου και της Δυτ. Αιγιάλειας.  Ο Θανάσης Παναγόπουλος επανέλαβε τις εργασίες που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου ο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα να λειτουργήσει με συνθήκες ασφαλείας ενώ δεσμεύτηκε να μην δημιουργηθεί δεύτερο κύτταρο. Στο σημείο αυτό όμως τα μέλη της Επιτροπής είναι επιφυλακτικοί, αφού εκτιμούν ότι το δεύτερο κύτταρο είναι στα σχέδια του δημάρχου.

Ωστόσο η τρίμηνη άδεια έκτακτης ανάγκης του είχε πάρει από την Περιφέρεια λήγει στις 13 Φεβρουαρίου και οι κάτοικοι που βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγείρας εκτίμησαν ότι ο δήμαρχος θα ζητήσει και άλλη άδεια έκτακτης ανάγκης αφού τα έργα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε.

Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε η 20η Φεβρουαρίου ως ημέρα κινητοποιήσεων, που ολοκληρώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, ωστόσο επικράτησε η άποψη ότι δεν πρέπει να αφήσουν ημέρα να πάει χαμένη.  Έτσι η 14η Φεβρουαρίου θα είναι ημέρα κινητοποιήσεων .

Η παρέμβαση Μπούρδου για τα ασφαλιστικά μέτρα

Καθοριστική, στη χθεσινή συνάντηση, ήταν η παρουσία του δημοτικού συμβούλου από τον Ερινεό, Δημήτρη Μπούρδου, ο οποίος κατέθεσε την εμπειρία του από τις κινητοποιήσεις που οδήγησαν στη διακοπή των εργασιών στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Παπανικολούς.  Ο Δημήτρης Μπούρδος παραίνεσε την Επιτροπή και τους κατοίκους να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα πρότεινε να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα τόσο στο Δήμαρχο όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται με την υπόθεση ΧΥΤΑ της Αιγείρας : “ Να κινηθείτε νομικά, επί προσωπικού, δεν πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη  στο δήμαρχο, αλλά λέει σε εμάς, άλλα σε εσάς και άλλα είπε στην Τέμενη για το εργοστάσιο”  ήταν τα λόγια του δημοτικού συμβούλου .

Οι απόψεις Μπούρδου φάνηκε πως υιοθετήθηκαν από τη λαϊκή συνέλευση με τον μέλος της Επιτροπής Αγώνα Τριαντάφυλλο Οικονόμου να ενημερώνει για τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Εντωμεταξύ μετά από πρόσκληση του ιδίου,  στο Θολοπόταμο βρέθηκαν χθες υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, οι οποίοι πήραν δείγματα από τα λύματα που σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου καταλήγουν στο ποτάμι από το ΧΥΤΑ.  Ο κ. Οικονόμου κατά την προσέλευση την Τρίτη στο δημαρχείο διαπληκτίστηκε με το δήμαρχο με αφορμή την ανάρτηση που είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα στο Facebook στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :  «Τα δηλητήρια – μαυροζούμια, έχουν σχηματίσει μια τεράστια λίμνη έξω από τον “ΧΥΤΑ”, ακριβώς κάτω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού. Είναι εκεί στο χωμένο λαγκάδι που έκαιγε για μήνες όπως τώρα καταλαβαίνουμε ποτισμένα με διοξίνες σκουπίδια. Σήμερα δεν βγαίνουν καπνοί αλλά υπάρχει έντονη οσμή καμένου σκουπιδιού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λαϊκή συνέλευση δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή, αφού όπως ειπώθηκε, ο κόσμος είναι ακόμη στις ελιές, ενώ έλειπαν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων που όπως φαίνεται κρατούν διαλλακτική στάση περιμένοντας να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του δημάρχου. Από τη συνέλευση έλειπαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης από Ακράτα και Αιγείρα, ενώ δυναμικό «παρών», υπέρμαχος σε σκληρές κινητοποιήσεις, έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αιγείρας, Βασίλης Τομαράς.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr