background img
banner
banner

Υπάρχει η βούληση αλλά όχι οι προϋποθέσεις για διαχειριστική επάρκεια..

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΔΕΥΑΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Η βούληση υπάρχει, τα χρήματα μπορούν να εξασφαλιστούν, αυτό που απομένει είναι η διαχειριστική επάρκεια για την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, ώστε να αποτελέσει τον φορέα που θα υλοποιήσει το μεγάλο έργο της κατασκευής και σύνδεσης εσωτερικών δικτύων των παραλιακών κοινοτήτων με τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς των υγρών λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό Αιγίου. Προκειμένου η Δημοτική Επιχείρηση να είναι σε θέση για μελέτη, δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου, ο δήμος βρίσκεται σε… αναζήτηση μηχανικών και τεχνικών συμβούλων, κάτι που για την ώρα φαίνεται ως εξαιρετικά δύσκολο…

Υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΑ και δήμαρχος Αιγιαλείας συνάντησαν την περασμένη Παρασκευή τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Γιάννη Λύτρα, στον οποίο κατέστησαν σαφές ότι η ΔΕΥΑΑ μπορεί να υλοποιήσει το έργο, κάτι που ο ίδιος αποδέχθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως το πρώτο κομμάτι του έργου που αφορούσε τον κεντρικό αγωγό υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας μέσω προγραμματικής σύμβασης επειδή ο δήμος αδυνατούσε. Στην περίπτωση όμως των εσωτερικών δικτύων και εφόσον η εκτίμηση του δήμου είναι ότι η Δημοτική Επιχείρηση δύναται να τα υλοποιήσει, η Περιφέρεια δεν διαφωνεί ούτε παρεμβαίνει.

Από εκεί και πέρα, η ΔΕΥΑΑ πλέον, καλείται να προχωρήσει σε μελέτη, νέα δελτία και δημοπράτηση του έργου όπως και στον συντονισμό και την επίβλεψη των εργασιών.

Ζητάει απόσπαση μηχανικών ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος βέβαια, εξέφρασε στον κ. Λύτρα το πρόβλημα της έλλειψης μηχανικών, ζητώντας του μάλιστα να αποσπαστούν από την Περιφέρεια τρεις μηχανικοί στην ΔΕΥΑΑ ώστε να έχει την διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση του έργου, ωστόσο, αυτό που επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης είναι ότι η Περιφέρεια αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης μηχανικών και τεχνικού προσωπικού. Μάλιστα, όπως μετέφερε στο Protionline.gr , ΄΄έχουμε έλλειψη μηχανικών κατά 70% και έχουμε ζητήσει ενίσχυση. Αν είχαμε τη δυνατότητα θα ενισχύαμε την ΔΕΥΑΑ, όμως έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτό δεν μπορεί να γίνει΄΄. Επιπλέον, ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα, δεν θα επρόκειτο για μία απλή διαδικασία αφού θα απαιτείτο σχετική απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και έγκριση από το υπουργείο για την μισθοδοσία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να μπορέσει η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας να εκτελέσει το έργο προϋπολογισμού 31,6 εκ ευρώ, χρειάζεται δύο επιβλέποντες μηχανικούς αλλά και καταρτισμένους υπαλλήλους για τη συγκρότηση δύο επιτροπών παρακολούθησης. Δηλαδή θα χρειαστεί επτά επιπλέον υπαλλήλους με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας να αδυνατεί να τους προμηθεύσει.

Οι επιλογές που έχει ο Θανάσης Παναγόπουλος δεν είναι πολλές και ίσως χρειαστεί να χτυπήσει την πόρτα του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, η Τεχνική Υπηρεσία του οποίου έχει μηχανικούς σε επάρκεια, όπως αναφέρει συχνά πυκνά σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας

Κινδυνεύει ο Συλλεκτήριος από τη φθορά

Ακόμη και έτσι όμως τα πράγματα παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολα, τη στιγμή που λιμνάζουν στο ταμείο του ΕΠΕΡΑΑ, προς χρηματοδότηση, περί τα 22 εκ. ευρώ

Εντωμεταξύ, όσο καθυστερεί να υλοποιηθεί το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών της Αιγιάλειας, τόσο αχρηστεύεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Συλλεκτήριου Αγωγού Λυμάτων, έργο που ολοκληρώθηκε πριν έξι μήνες και θα περιμένει για να μπει σε λειτουργία, τα εσωτερικά δίκτυα, έργο που κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη της προεκλογικής περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr