background img
banner
banner

Η «Patras IQ»… υπόθεση και του Αιγίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ 5ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

«Ανοιχτό παράθυρο» στην έρευνα, την γνώση, την τεχνολογία και την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, θεωρείται η «Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras Innovation Quest (Patras IQ)», που φέτος διοργανώνεται στις 27-29 Απριλίου στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» Πάτρας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ιδέα του «Patras IQ» αλλά και της 5ης Έκθεσης αναδείχθηκαν στην Αιγιάλεια σε ενημερωτική συνάντηση χθες το απόγευμα στο «Πολύκεντρο» στην Μυρτιά Αιγίου, παρουσιάζοντας μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μέσα από την έκθεση θα γίνουν γνωστές οι δυνατότητες χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών και θα παρασχεθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της εβδομάδας επιχειρηματικότητας Startup Europe Week, με την παρουσία φορέων άσκησης πολιτικής, εκπροσώπων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ερευνητών, φορέων που ασχολούνται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα κ.ά. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Συρμακέσης, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Στράτος Βαρδάκης, ο επιμελητηριακός σύμβουλος Κώστας Δεληγιάννης και ο πρώην αντιδήμαρχος Λεωνίδας Μαυρουδής.

Μεγάλα τα οφέλη των συμμετεχόντων, χρήσιμα τα αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν η ιδέα, οι στόχοι και τα αναμενόμενα οφέλη των συμμετεχόντων στην Patras IQ, ενώ συζητήθηκαν πρωτοβουλίες και ερευνητικά έργα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες 5G καθώς και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, από εκπροσώπους φορέων της Οργανωτικής Επιτροπής της Patras IQ. Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Έκθεση, τονίζοντας πως ΄΄αξίζει να επενδύσουμε σε όσα ο θεσμός μπορεί να προσφέρει΄΄, επισημαίνοντας πως θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή. ΄΄Ο τόπος μας έχει ανάγκη από νέα μυαλά που έχουν πολλά να δώσουν, τους ευχαριστούμε για το νέο παράθυρο στο μέλλον που μας ανοίγουν΄΄, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας πως η Έκθεση δύναται να αναπτύξει μία δυναμική και ως προς την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Τέλος, εξήρε την εποικοδομητική συνεργασία και το πνεύμα συναντίληψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σημειώνεται ότι η Έκθεση συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.

Την παρουσίαση της ιδέας του Patras IQ έκανε ο κ. Συρμακέσης, ενώ σχετικά με την έκθεση μίλησε εκ μέρους του Γραφείου Υποστήριξης Ερευνών ΕΛΚΕ ΕΑΠ ο Θοδωρής Βαγενάς. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του Επ. Καθηγητή της ΣΘΕΤ ΕΑΠ Θεοφάνη Ορφανουδάκη για τα Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα 5ης Γενιάς (5G): Πεδίο Τεχνολογικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μετασχηματισμών, κάνοντας γνωστό πως το 5G θα ανακοινωθεί επίσημα στην Έκθεση. Το θέμα «Interregional Innovation Ecosystem for maturing and mainstreaming innovative entrepreneurial ideas in Agrifood sector – AGROINNOECO» παρουσίασε ο Παναγιώτης Βαφείδης, Στέλεχος Αναπτυξιακής Επιμελητηρίου Αχαΐας, ενώ για τις δράσεις μεταφοράς Έρευνας και Καινοτομίας στην κορινθιακή σταφίδα μίλησε η Δρ. Ελένη Φαναριώτη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων, Τμήματος Βιολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος, η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

Όπως τονίστηκε, κύριος στόχος της είναι η δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, workshops και εκθεσιακών περιπτέρων ενώ έμφαση θα δοθεί στις δυνατότητες που θα παρέχονται μελλοντικά από την εφαρμογή της ασύρματης τεχνολογίας πέμπτης γενιάς (5G). Συμμετέχοντες στην Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lQ είναι ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι αναπτυξιακοί φορείς, καθώς και νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα της από κοινού συμμετοχής φορέων (ερευνητικά εργαστήρια και νεοφυείς επιχειρήσεις) που συνεργάζονται για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων η υπηρεσιών με Συνεργατικό Εκθεσιακό Περίπτερο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr