background img
banner
banner

Επίκαιρα τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου, δείχνουν τον δρόμο… | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια το Αίγιο τίμησε την 25η Μαρτίου 1821. Με το φόβο της βροχής αλλά και αρκετό κρύο κορυφώθηκαν την Κυριακή οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, με την παρέλαση μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, προσκόπων, του Χορευτικού Ομίλου, της Φιλαρμονικής Αιγίου και του αγήματος του Συλλόγου «Άρατος», να σκορπούν ρίγη συγκίνησης στους δεκάδες Αιγιώτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Το πρωί, μετά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ Βενιανάκη, παρουσία αντιπροσωπειών σχολείων, προσκόπων, οδηγών, δυνδέσµων, δωµατείων κ.λπ. ενώ η Φιλαρµονική Αιγίου απέδωσε τιμές. Μετά την ∆οξολογία και προηγουµένης της Φιλαρµονικής, έγινε µετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήµων, των αντιπροσωπειών των σχολείων κ.λπ. µε τις σηµαίες και τα λάβαρά τους, στο Μνηµείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου εψάλη επιµνηµόσυνη δέηση.

Στην συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ηµέρας από τον εκπαιδευτικό του 5ου ∆ηµοτικού Σχολείου Αιγίου Βασίλειο Δημόπουλο, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε το μήνυμα της 25ης Μαρτίου το οποίο παραλληλίστηκε με το σήμερα. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, καλούμαστε να τιμήσουμε σήμερα το ένδοξο αυτό παρελθόν των Ηρώων της Επανάστασης του ’21, όχι όμως τυπικά αλλά ουσιαστικά. ΄΄Καλούμενοι να επαναλάβουμε την ιστορία μας, σημαίνει πως θα πρέπει να αναλάβουμε ξανά και όχι απλώς να λάβουμε ως επαίτες την μοίρα και το πεπρωμένο μας. Στο πλαίσιο του ενθυμήματος αυτού, η Ελευθερία δεν αφορά το δικαίωμα του καθενός να καίει και να ρημάζει αλλά να αναλάβει οικειοθελώς το χρέος που του αναλογεί. Δηλαδή να μετατρέψει ξανά τον κόσμο σε κόσμημα ή αλλιώς σε περίτεχνο υπαρξιακό στολίδι. Ένα στολίδι που σχεδιάσαμε εξ αρχής με το αίμα μας, πάνω στον άξονα του διλήμματος: Ελευθερία ή θάνατος΄΄.

Ακολούθως, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Κωνστασντίνο Καρπέτα, τον αναπληρωτή πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Ιωάννη Γιδά, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βασίλη Ροδόπουλο, τον διοικητή του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Μιχάλη Κωστάκη, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, η εκπρόσωπος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Σμαράγδα Καραΐσκου, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Αλέκος Βασιλόπουλος, η αντιπρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Μάτα Μαγκανιώτη, η πρόεδρος του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας Μαίρη Χρονοπούλου, ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Ιερόθεος Μουρίκης, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Βασίλης Σταθακάρος, ο εκπρόσωπος των Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αιγιαλείας Τάσος Κατσωνόπουλος, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Σωματείου «Άρατος» και ως εκπρόσωπος μαρτυρικών χωριών δήμου Αιγιαλείας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πτέρης Σπύρος Ζούδιος. Στην συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου από την Φιλαρμονική.

Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, από τον ειδικά διαµορφωµένο χώρο στην πλατεία Ι.Ν. «Φανερωµένης».
Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 προηγουµένης της Φιλαρµονικής Αιγίου, η οποία µόλις έφτασε στο ύψος των επισήµων, παρατάχθηκε ακριβώς απέναντι. Τα νιάτα του Αιγίου παρέλασαν με περίσσια λεβεντιά και χάρη, ενώ άκρως εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των αγημάτων με παραδοσιακές φορεσιές που καταχειροκροτήθηκαν!

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΔΩ


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr