background img
banner
banner

Βάζει τα… πράγματα στην θέση τους

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Απαντήσεις στα σχόλια συγκεκριμένων ατόμων αναφορικά με το κόστος των εργασιών στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, έδωσε μέσω του Protionline.gr  ο προϊστάμενος του Ναού π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως οι εργασίες έγιναν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, με προτίμηση σε τεχνίτες – ενορίτες που προσέφεραν κατά ένα μεγάλο μέρος, εθελοντική εργασία.

Ως γνωστόν, οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, αφού όχι μόνο έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές που είχε προκαλέσει στο κτίσμα ο σεισμός της 7ης Νοεμβρίου 2014, αλλά έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις σε φθορές που ήταν αποτέλεσμα του χρόνου και κρίθηκε πως πρέπει να γίνουν τώρα που ο ναός βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, εκτελέστηκαν και εργασίες προσθήκης υλικών που αυξάνουν την στατικότητα του κτιρίου και την ανθεκτικότητά του σε ενδεχόμενο νέο σεισμό. Τα συνεργεία όλο αυτό το διάστημα, ανέβασαν ρυθμούς ώστε ο ναός να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Έτσι, το έργο θα παραδοθεί εμπρόθεσμα και το μεθεπόμενο Σάββατο 31 Μαρτίου αναμένεται η επαναλειτουργία του ναού με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, για να ακολουθήσουν και οι Ιερές Ακολουθίες τής Μεγάλης Εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, ο πατήρ Αθανάσιος εξηγεί ότι ΄΄ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 160.000 ευρώ. Από αυτά, οι 47.000 ευρώ δεν εγκρίθηκαν και περικόπηκαν από την Ναοδομία διότι έκριναν πως θα γίνει αλλαγή διακόσμησης, κάτι που βέβαια δεν ισχύει και αυτό θα φανεί μετά την τοποθέτηση αγιογραφιών και εικόνων, οπότε τότε θα ζητήσουμε εκ νέου τα χρήματα. Από τις 123.000 που υπολείπονταν, οι 23.000 θα λαμβάνονταν μέσω δανείου, το οποίο αρχικά εκτιμήσαμε ότι δεν χρειάζεται να λάβουμε. Εν συνεχεία όμως και με βάση τις ανάγκες που προέκυψαν στην πορεία των εργασιών, σαν μητροπολιτικό συμβούλιο αποφασίσαμε πως πρέπει να κινήσουμε διαδικασίες ώστε να λάβουμε το άτοκο δάνειο των 23.000 ευρώ΄΄.

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού σημείωσε ακόμη ότι ΄΄τα χρήματα του εργολάβου δεν ξεπέρασαν τις 52.000 ευρώ όπως προβλεπόταν εξ αρχής. Πλην όμως, λόγω των επιπλέον εργασιών, πέραν αυτών που εκτέλεσε ο εργολάβος, χρειάζονται κι άλλα χρήματα. Για παράδειγμα επιπρόσθετα έγινε αλλαγή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τρίψιμο μαρμάρων, αμμοβολή στα κάγκελα του σολέα, συντήρηση των καλοριφέρ και των κλιματιστικών, παρέμβαση εξωτερικά του ναού διότι εξαιτίας των μικρών κήπων υπήρχε υγρασία, οπότε εκεί έπεσε τσιμέντο και θα στρωθούν πλάκες. Επιπλέον, έγινε βάψιμο και συντήρηση των θηρών του ναού. Υψηλό είναι και το κόστος των σκαλωσιών που χρειάζονται για τον καθαρισμό σε όλο το μήκος και πλάτος του ναού, ακόμη και στον τρούλο΄΄.

Σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες εργασίες και όχι αυτές που προβλέπονταν στην σύμβαση με τον εργολάβο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του π. Αθανάσιου, ΄΄έγιναν με απευθείας αναθέσεις σε τεχνίτες που έκαναν σημαντικές εκπτώσεις, μέχρι και 50%, οι οποίοι προσέφεραν εθελοντική εργασία για τον ναό, και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr