background img
banner
banner

Βραδιά δυνατών συγκινήσεων στον «Απόλλωνα»!

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΓΟΥ

Αποκαλυπτική ως προς την γνωστοποίηση άγνωστων πτυχών της Επανάστασης και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Αιγιάλεια στα ιστορικά γεγονότα, αλλά και με αρκετή συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, ήταν η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Κινηματογράφου και Ιστορικής Αναβίωσης «Άρατος» Νοτίου Ελλάδος που εδρεύει στο Αίγιο, προχθές το απόγευμα στον δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων». Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Έξοδος 1826» συμβάλλοντας στην αρτιότητα της εκδήλωσης αλλά και την ενίσχυση του εθνικού φρονήματος των θεατών.

Λίγη ώρα πριν και συγκεκριμένα στις 6.30 το απόγευμα το άγημα ιστορικής αναβίωσης του «Άρατου» με αρματωμένους άνδρες παρατάχθηκαν μπροστά στην προτομή του Ανδρέου Λόντου στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης, εκεί όπου εψάλη τρισάγιο. Τα μέλη του «Άρατου» κατέθεσαν στεφάνι τραγουδώντας υπό την μουσική συνοδεία του Γιώργου Δαλιάνη από τον Σύλλογο για το δημοτικό τραγούδι «Ρωμιοσύνη» από την Αθήνα, αναρτώντας την σημαία του Λόντου που αποτέλεσε το σύμβολο της πόλης.

Μάλιστα, ο κ. Δαλιάνης, με το κλαρίνο και την φλογέρα του συνόδευσε την εκδήλωση και στον «Απόλλωνα», εκεί όπου εισαγωγική παρουσίαση του αγήματος αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” από αρματωμένους φουστανελάδες, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ερμήνευσαν τα δύο τραγούδια «Λάμπουν τα χιόνια» και «Στα Τρίκορφα».

«Ζωντάνεψε» η ιστορία του τόπου

Σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του τόπου και την συμβολή του Αιγίου και των γύρω περιοχών στον επαναστατικό αγώνα του ’21, έδωσε η κ. Βάσω Λουκοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός – ξεναγός και συνεργάτιδα του «Μουσείου Ιστορίας & Λαογραφίας Λόγγου», με την στήριξη και έρευνα του οποίου παρουσιάστηκαν ανέκδοτα επαναστατικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή της Αιγιάλειας έως την 26η Μαρτίου 1821. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ταμπλό στην είσοδο του κινηματογράφου εκτίθεντο ονοματεπώνυμα/ανά οικισμό περ. 1788 καταγεγραμμένων Αιγιαλέων Αγωνιστών (ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Αιγιάλειας).

Υπό την μουσική υπόκρουση της φλογέρας του κ. Δαλιάνη, η κ. Λουκοπούλου αφού έκανε μία αναφορά στο Μουσείου του Λόγγου και την εμβληματική φυσιογνωμία της Μέλπως Ρογκάλα, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του Αιγίου που έγινε, όπως υποστήριξε, στις 21 Μαρτίου 1821 ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία, αναφέροντας πως το Αίγιο ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε. Σε σχέση με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, είπε ότι ο τόπος μας έχει την τύχη να κληρονομήσει την ύψιστη απόφαση πριν την Επανάσταση, κάνοντας αναφορά στην συμβολή της Αιγιάλειας στην Επανάσταση και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα είτε στο Αίγιο είτε σε χωριά της περιοχής. Μεταξύ αυτών, την κίνηση Ανδρέα Λόντου, Δημήτρη Μελετόπουλου, Ιώαννη Παπαδιαμαντόπουλου, Σωτήρη Χαρλάμπη, Σωτήρη Θεοχαρόπουλου, Αναγν. Κορδή και Γεώρ. Ροδόπουλου με δικά τους έξοδα να ξεκινήσουν μαζικά την στρατολογία σε Βοστίτσα – Καλαβρυτοχώρια, με τον Λόντο να δημιουργεί στρατόπεδο στη Βούρα (Διακοπτό), τις συσκέψεις των οπλαρχηγών, προεστών και κληρικών στην Αγία Λάυρα στις 11-13 Μαρτίου, αλλά και την το πρώτο ντουφέκι της Επανάστασης στο Αγρίδι και την απελευθέρωση Φελλόης και Αιγείρας.

Όπως ανέφερε η κ. Λουκοπούλου, στις 21 Μαρτίου ο Ανδρέας Λόντος ελευθέρωσε αναίμακτα το Αίγιο. Υπό την πρώτη σημαία της Επανάστασης που είχε δημιουργήσει, βάδισε με εξοπλισμένο στράτευμα 400 αγωνιστών προς ενίσχυσης της πολιορκίας που ξεκίνησε την ίδια μέρα στη Πάτρα. Στην Ζαρούχλα, τα Νεζερά και το Λειβάρτζι, οι Σ. Χαραλάμπης, Α. Ζαΐμης και Ασ. Φωτήλαςήδη έχουν εγκαταστήσει στρατόπεδα. Επίσης, στις 25 Μαρτίου οι επαναστατημένοι νικούν σε μάχη στο χωριό Βουνάρια της Πυλίας. Το «Επαναστατικό Διευθυντήριο» στην Πάτρα, συγκροτημένο από τους Π. Πατρών Γερμανό, Επίσκοπο Κερνίτσης (Καλαβρύτων και Αιγιαλείας) Προκόπιο, Ανδ. Ζαΐμη, Ανδ. Λόντο, Μπενιζέλο Ρούφο, Σ. Θεοχαρόπουλο και Ι. Παπαδιαμαντόπουλο εκδίδει την Διακήρυξη Αυτοδιάθεσης των ξεσηκωμένων προς τις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις που την επομένη, 26 Μαρτίου, την δίδει στους πρόξενους της Πάτρας. Άλλα γεγονότα που αναφέρθηκαν ήταν η επάνδρωση νέων στρατοπέδων σε Ι.Μ. Ταξιαρχών και Κουνινά τον Απρίλιο από τον Αν. Λόντο, η πυρπόληση και καταστροφή της Βοστίτσας από εισβάλλοντες Τούρκους στις 15 Απριλίου, η Μάχη στο Μαυρίκι, η μάχη του Αχλαδιά κ.ά.

Ακολούησε η προβολή τρέιλερ από την παρουσία του αγήματος στον εορτασμό της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας και βέβαια η ταινία «Έξοδος 1826» που συγκίνησε το κοινό.

Να σημειωθεί ότι επόμενη εμφάνιση του αγήματος είναι η συμμετοχή στην δοξολογία της 25ης Μαρτίου στον Άγιο Δημήτριο Λόγγου με πρόσκληση της προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Ρογκάλα και η παρέλαση του αγήματος στο Αίγιο με άρματα και παρουσίαση νέων ιστορικών πολεμικών σημαιών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr