background img
banner
banner

Διπλό πρέσινγκ από την Άγκυρα για στρατιωτικούς και γεωτρήσεις

Διπλό πρέσινγκ σε Ελλάδα και Κύπρο από την Αγκυρα, στα δύο ανοικτά μέτωπα, αυτό της σύλληψης και κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών η Άγκυρα φαίνεται να επιλέγει την τακτική των καθυστερήσεων χρησιμοποιώντας την ίδια δικαιολόγηση με εκείνη που άκουγε από την Αθήνα για το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Ότι δηλαδή ακολουθούνται οι επίσημες δικαστικές διαδικασίες οι οποίες είναι ανεξάρτητες από την εκτελεστική εξουσία. Έντονη ανησυχία προκαλεί πάντως στην Αθήνα το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, 8 ημέρες μετά την σύλληψή, το κατηγορητήριο για τους δύο στρατιωτικούς δεν έχει ξεκαθαριστεί. Οι δύο έχουν με προφυλακιστεί με την αιτίαση της παράνομης εισόδου σε στρατιωτικό χώρο, ωστόσο τα κινητά τους ακόμη ερευνώνται…

Στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, η γνωστοποίηση της είδησης ότι την περίοδο που θα διεξάγει έρευνες το σκάφος της Exxon Mobil θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και αμερικανικά πολεμικά πλοία προκάλεσε τις ρητορικές αντιδράσεις της Άγκυρας. Την Πέμπτη τοποθετήθηκε για το θέμα και το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η διπλή παρέμβαση Γιλντιρίμ και η στάση της Αθήνας

Σε χθεσινή του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίασε και τα δύο αυτά θέματα. Αναφερόμενος στις έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι προκλητικές -όπως τις χαρακτήρισε- δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους, ενώ υπογράμμισε πως «αυτές μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού».

Σχετικά με το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ο κ. Γιλντιρίμ παρέπεμψε το θέμα στην τουρκική δικαιοσύνη. «Η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» είπε, ενώ εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέφερε το ζήτημα στην Ε.Ε. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν. «Η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή» τόνισε αναφορικά με τις επικείμενες έρευνες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Απομένει βεβαίως να φανεί εάν τα παραπάνω συνιστούν απλές ρητορικές ασκήσεις στις οποίες ουκ ολίγες φορές επιδίδονται τούρκοι αξιωματούχοι.

Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η ανταλλαγή «βολών» σε επίπεδο δηλώσεων μεταξύ κορυφαίων Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σε υψηλούς τόνους. Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι για ακόμη μία φορά η υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, και υπό μία έννοια άμεσα αρμόδιος για το θέμα των 2 στρατιωτικών, δείχνει να απουσιάζει από το επίκεντρο των εξελίξεων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένα δημοσίευματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η παρέμβαση του στις Βρυξέλλες όπου έκανε λόγο για «εμπλοκή» της Τουρκίας βρισκόταν σε άλλο μήκος κύματος από το μήνυμα «χαμηλών τόνων» που επιθυμούσε να περάσει το κυβερνητικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών 

Στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που παίρνει πλέον τη διάσταση διπλωματικού θρίλερ, η Τουρκία φαίνεται να παίζει το παινίδι των καθυστερήσεων. Οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν για όγδοη ημέρα προφυλακισμένοι και οι αρχικές προσδοκίες της Αθήνας για ταχεία επίλυση του θέματος διαψεύδονται παταγωδώς. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ενώ το γεγονός πως το ακριβές κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσουν οι έλληνες στρατιωτικοί παραμένει ακόμη υπό διαμόρφωση προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Την αρχική αμηχανία και την υποβάθμιση του γεγονότος από την ελληνική κυβέρνηση διαδέχθηκε μια προσπάθεια διπλωματικών επαφών και διεθνοποίησης του ζητήματος μέσω επαφών με την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, ενώ όπως έγινε γνωστό επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους και στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Στα ανοιχτά του Ισραήλ πλέει ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima (LHD 7) με επίσημη αποστολή την συμμετοχή στην άσκηση Juniper Cobra 2018. Ωστόσο, στρατιωτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές συσχετίζουν ευθέως την παρουσία μονάδων του 6ου΄στόλου με την ένταση που έχει πυροδοτήσει στην κυπριακή ΑΟΖ η τουρκική απόπειρα για μπλόκο στις έρευνες για φυσικό αέριο. Tην ίδια ώρα, η Exxon Mobil διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις έρευνες.

Ο  εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραϊμ Καλίν, πήρε θέση για το θέμα των ερευνών της Exxon Mobil: Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμκληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

Πηγή : http://www.thetoc.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr