background img
banner
banner

Εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης και σε άλλα πυρόπληκτα χωριά!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Σημαντικά βήματα για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και βελτίωση της ποιότητας και επάρκειας του νερού σε πολλά χωριά της ημιορεινής και ορεινής Αιγιάλειας, πραγματοποιούν δήμος και ΔΕΥΑ προς όφελος των πολιτών. Την ώρα που το έργο της αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης σε τέσσερα πυρόπληκτα χωριά της Αιγιάλειας προχωρά πλέον με αμείωτους ρυθμούς, δρομολογείται ένα ακόμη έργο που αφορά την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης σε άλλους έξι πυρόπληκτους οικισμούς του δήμου.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑ για την εκτέλεση του έργου: «Βελτίωση-Εκσυγχρονισµός δικτύων ύδρευσης πυρόπληκτων οικισµών ∆ήµου Αιγιαλείας». Η ∆ΕΥΑΑ πρόκειται να προβεί στην εκτέλεση του έργου το οποίο αποτελεί άµεσης προτεραιότητας, δεδοµένου ότι αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές της Τ.Κ. Κουνινάς (οικισµός Κουνινάς), Τ.Κ. Πτέρης (οικισµός Πτέρης) της ∆.Ε. Αιγίου, της ∆ηµοτικής Κοινότητας ∆ιακοπτού και συγκεκριµένα τους οικισµούς Κερνίτσας, Καλυβίτη και Λόφου και της Τ.Κ. Άνω ∆ιακοπτού (οικισµός Άνω ∆ιακοπτού) της ∆.Ε. ∆ιακοπτού του ∆ήµου Αιγιαλείας. Οι τοπικές κοινότητες αυτές υδροδοτούνται αποκλειστικά από πηγές, η παροχή των οποίων, χρόνο με τον χρόνο, µετά την καταστροφική φωτιά του 2007 συνεχώς µειώνεται. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες Ιούλιο και Αύγουστο κάθε έτους παρατηρείται παντελής έλλειψη νερού. Αποτέλεσµα αυτού είναι οι εν λόγω πηγές να µην µπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης των εκατοντάδων µόνιµων αλλά και εποχικών κατοίκων των περιοχών αυτών.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας αλλά κυρίως της ποσότητας του ύδατος. Για την εκτέλεση του έργου προχώρησε προγραµµατική σύµβαση µεταξύ του δήµου Αιγιαλείας ως «δικαιούχου» και της ∆ΕΥΑΑ ως «φορέα υλοποίησης» του έργου, καθότι σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, η χρηµατοδότηση του έργου από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (Σ.Α.Ε.Π. 401-Πρόγραµµα Πυροπλήκτων) θα γίνει δια µέσω του δήµου Αιγιαλείας, ο οποίος στη συνέχεια θα µεταφέρει τα χρήµατα αυτά στην ∆ΕΥΑΑ, προκειµένου η τελευταία να εξοφλεί τον ανάδοχο του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.100.000 €.

Η προγραμματική σύµβαση περιλαμβάνει τον προϋπολογισµό, τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων, τους πόρους από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις για την εκτέλεση της σύµβασης, το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της σύµβασης και τις αρµοδιότητες αυτού, τον φορέα διαχείρισης, εκμετάλλευσης και συντήρησης του έργου µετά την ολοκλήρωσή του και την χρονική διάρκεια της σύµβασης.

Προχωρούν οι εργασίες στην Τ.Κ. Σελινούντα

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον ένα έργο που, μπορεί να πέρασε από… χίλια μύρια κύματα, ωστόσο, με την ολοκλήρωσή του, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα δεδομένα στον τομέα της ύδρευσης, για όλη την Αιγιάλεια. Πρόκειται για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε τέσσερα πυρόπληκτα χωριά της Αιγιάλειας που προχωρά με αμείωτους ρυθμούς, με τον στόχο παράδοσης μέσα στο 2018, να είναι εφικτός.

Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων από HDPE, στις Τοπικές Κοινότητες Κουνινάς και Σελινούντα και των οικισμών Αχλαδιά και Κάτω Πτέρης της Τοπικής Κοινότητας Πτέρης και κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ – ΙΘΑΚΗ ΑΤΕ. Επίσης, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ και έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Μολυβιάτη που είχε ενεργοποιηθεί μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Η ταχεία εξέλιξη των εργασιών έρχεται να ικανοποιήσει τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, δεδομένου ότι το έργο πέρασε από πολλά στάδια και καθυστέρησε σημαντικά για να ξεκινήσει εξαιτίας γραφειοκρατικών και άλλων «εμποδίων» που προς στιγμής έθεσαν εν αμφιβόλω την πραγματοποίησή του. Το μόνο βέβαιο ήταν ότι το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα νέο σύγχρονο δίκτυο που θα παρέχει στους οικισμούς ποιότητα στην ύδρευση.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση και εγκατάσταση νέου δικτύου στην Κουνινά, καθώς και στην Κάτω Πτέρη (Σέλισσα), ενώ από τα τέλη Ιανουαρίου, τα συνεργεία έχουν μεταφερθεί στην Τοπική Κοινότητα Σελινούντα. Το έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, έχουν σκαφθεί οι δρόμοι και πρόκειται να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Αμέσως μετά το τέλος των εργασιών στον Σελινούντα, σειρά έχει ο Αχλαδιάς, με την εκτίμηση ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο θα παραδοθεί μέσα στο έτος.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr