background img
banner
banner

Ενίσχυση του δήμου Αιγιαλείας για σχολικά κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

Στη φάση καταγραφής των αναγκών και προώθησης ανάλογων αιτημάτων για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης δήμων τού υπουργείου Εσωτερικών, «ΦιλόΔημος ΙΙ», βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις και επισκευές σε σχολικά κτίρια, καθώς και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δήμων.
Το πρώτο σκέλος του προγράμματος που αφορά τις επισκευές σε σχολικά κτίρια έρχεται μάλιστα την στιγμή που ο δήμος Αιγιαλείας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο δεν έλαβε το ποσό των 96.000 ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο προκειμένου να εκτελέσει εργασίες στα σχολεία, γεγονός που «έδεσε τα χέρια» των Σχολικών Επιτροπών, όπου κάθε χρόνο έβαζαν στον προγραμματισμό τους αυτά τα χρήματα και τα αξιοποιούσαν ανάλογα με τις ανάγκες.

Εργασίες σε σχολεία  ύψους 234.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στo Protionline.gr  η αντιδήμαρχος Παιδείας και Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, ΄΄βάσει του πίνακα του προγράμματος, στον δήμο μας αναλογούν από το πρόγραμμα γι’ αυτό τον σκοπό, 234.000 ευρώ και γι’ αυτά τα χρήματα καλούμαστε να καταθέσουμε μελέτες. Σε περίπτωση που οι ανάγκες των σχολικών μονάδων της περιοχής απαιτούν μεγαλύτερο κονδύλι, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως τα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να καλυφθούν από τον δημοτικό προϋπολογισμό΄΄.

Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους, όπως οι ίδιοι οι αιρετοί το έθιξαν στις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η κατανομή των πόρων θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων (30% της χρηματοδότησης) και τον αριθμό των μαθητών (70% της χρηματοδότησης) και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός των κλασσικών εργασιών συντήρησης δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης σε αυτά, καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Κι αν με 234.000 ευρώ εκτελούνται σημαντικά έργα σε σχολεία τής Αιγιάλειας, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το υπουργείο θα στείλει κονδύλι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή οι δήμοι θα πρέπει να αρκεστούν στα χρήματα του «ΦιλόΔημος ΙΙ», διότι, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βγάλουν μόνοι τους… το φίδι από την τρύπα. Σημειώνεται ότι προθεσμία κατάθεσης μελετών και τεχνικών δελτίων ο δήμος έχει μέχρι τις 30 Μαΐου.

295.000 ευρώ για την αγορά μηχανημάτων

Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα ο δήμος θα επωφεληθεί ως προς την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού που έχει ανάγκη, με τα χρήματα που δύναται να λάβει να φτάνουν τα 295.000 ευρώ. Πρόκειται για μια πρόσκληση μη ανταγωνιστική, καθώς δικαιούχοι είναι και οι 325 δήμοι της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούρια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση, εάν οι ανάγκες του δήμου υπερβαίνουν σε κόστος το διαθέσιμο ποσό, καλείται να αγοράσει μηχανήματα με έξοδα του δημοτικού προϋπολογισμού, ενώ το αίτημα χρηματοδότησης μαζί με την μελέτη πρέπει να υποβληθούν πριν τις 30 Απριλίου.

Καταγραφή προτεραιοτήτων

Βασικά κριτήρια για την επιλογή των προς χρηματοδότηση δράσεων των δήμων είναι: α) η συμβολή των υπό ένταξη μελετών, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στους αναπτυξιακούς στόχους του προγράμματος, β) η συμβολή στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του δήμου και γ) γενικότερα η σκοπιμότητα, ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας και η ωριμότητα υλοποίησης των προτεινόμενων δράσεων.

΄΄Μέσα από ειδικές συναντήσεις με τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών αλλά και με την Τεχνική Υπηρεσία, καταγράφουμε τις ανάγκες και θέτουμε προτεραιότητες. Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση για τις παρεμβάσεις σε σχολεία, εργασίες θα γίνουν σε σχολικά κτίρια πολύ παλιά, με αντικατάσταση κουφωμάτων, εργασίες σε τουαλέτες και κ.ά. και στην συνέχεια ό,τι άλλο πρέπει να κατασκευαστεί, θα καλυφθεί από τον δήμο. Το ίδιο και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, διότι οι ανάγκες του δήμου μας είναι μεγάλες΄΄, επισήμανε η κ. Ψυχράμη που έχει ξεκινήσει ήδη να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υποβληθούν εμπρόθεσμα τα αιτήματα χρηματοδότησης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr