background img
banner
banner

Έργα για τα πυρόπληκτα με κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί

ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ο. ΚΟΥΝΙΝΑΣ – ΡΑΚΙΤΑΣ

Έντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και σε δρόμους και υποδομές σε όλο το μήκος των ημιορεινών και ορεινών χωριών της Αιγιάλειας, και η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων δρομολογεί έργα που θα διευκολύνουν την ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων. Τα χρήματα προέρχονται από κονδύλια που διατέθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω προγραμμάτων, για τις ανάγκες των πυροπλήκτων και δεν είχαν απορροφηθεί.

Σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθούν έργα οδοποιίας, τοιχία στους δρόμους κ.λπ. σε πυρόπληκτα χωριά που κρίθηκε πως έχουν ανάγκη τέτοιων παρεμβάσεων, όπως είναι η Άνω Μαμουσιά και η Κερύνεια και στην συνέχεια προγραμματίζονται ανάλογα έργα σε Μελίσσια και Κουνινά. Επίσης, εάν υπάρχουν χρήματα, έργα θα γίνουν και σε Πτέρη και Αχλαδιά.

Θα έπρεπε να δοθούν νέες κλίσεις μέσω άλλης χάραξης!

Σημειώνεται ότι για την εκτέλεση αυτών των εργασιών θα διατεθούν και τα χρήματα που υπάρχουν για την βελτίωση της επαρχιακής οδού Κουνινάς –Ρακίτας, έργο που, σε ό,τι αφορά το τμήμα που ανήκει στον δήμο Αιγιαλείας, κρίθηκε αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Ο συγκεκριμένος δρόμος, αφού απορρόφησε απίστευτα ποσά για μελέτες, «διαπιστώθηκε» ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί και επειδή το μεγαλύτερο μέρος του είναι εκτός πυρόπληκτης περιοχής, αλλά και γιατί το κόστος του, με βάση την αρχική μελέτη θα έφτανε τα 45 εκατ. ευρώ! Κλήθηκε έτσι ο δήμος να εκπονήσει νέα μελέτη ώστε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκτέλεση του έργου, πλην όμως, διαπιστώθηκε ότι ο δρόμος δεν μπορεί να εκτελεστεί, διότι έχει πολύ μεγάλες κλίσεις, μεγαλύτερες του 10% που είναι το όριο, άρα θα έπρεπε να γίνει νέα χάραξη, πράγμα ιδιαίτερα επιζήμιο. Σημειώνεται ακόμη ότι και η αρχική μελέτη, της οποίας είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και αφορούσε την βελτίωση της επαρχιακής οδού Κουνινά-Ρακίτα-Λαπαναγοί-Φλάμπουρα, προέβλεπε νέες χαράξεις γι’ αυτό και το ύψος του έργου έφτανε τα 45 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι, όπως εξήγησε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη, κρίθηκε ότι σε ό,τι αφορά το κομμάτι του δήμου Αιγιαλείας, το έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι θέμα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Επιπλέον, η αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που υπάρχουν για την βελτίωση της οδού, θα διατεθούν για άλλους σκοπούς πυρόπληκτων περιοχών, που έντεκα χρόνια μετά την φωτιά, εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα.

Και έργα ύδρευσης

Για τα πυρόπληκτα χωριά πάντως, μελέτες εκπονεί και η ΔΕΥΑΑ, με στόχο την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και σε άλλα χωριά, εκτός των τεσσάρων που χρηματοδότησε το ταμείο Μολυβιάτη και αφορούσαν αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων από HDPE σε Κάτω Πτέρη, Κουνινά, Σελινούντα και Αχλαδιά. Ήδη, τα συνεργεία ολοκλήρωσαν και την Κουνινά, δουλεύουν για την αντικατάσταση του δικτύου στον Σελινούντα, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα δεδομένα στον τομέα της ύδρευσης.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr