background img
banner
banner

Έτσι θα γίνει η Αιγιάλεια γαστρονομικός προορισμός…

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

 Οι βάσεις για την δημιουργία γαστρονομικής κοινότητας στην Αιγιάλεια, με την συμμετοχή επαγγελματιών εστίασης, αναψυχής, τουρισμού, παραγωγών και ανθρώπων της μεταποίησης, μέσω της οποίας θα καταστεί η περιοχή γαστρονομικός προορισμός, μπήκαν στην χθεσινή παρουσίαση του έργου «Γαστρονομικοί Προορισμοί», που πραγματοποιήθηκε από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και το Greek Gastronomy Guide, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση επαγγελματιών της περιοχής και ανθρώπων που ασχολούνται με τον διατροφικό και τουριστικό τομέα, που έδειξαν να εντυπωσιάζονται από τις προοπτικές του εγχειρήματος, πιστεύοντας ότι θα δώσει τεράστια ώθηση στην περιοχή.

Η Αιγιάλεια κατέθεσε πρώτη πρόταση για το έργο!

Το έργο «Γαστρονομικοί προορισμοί» αποτελεί μια σύμπραξη του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ, του Μarketing Greece, του Greek Gastronomy Guide και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α ως τοπικού εκπροσώπου της περιοχής (local Ambassador). Στόχος της δράσης αυτής είναι η ανάδειξη του πλήρους δυναμικού κάθε τόπου μέσα από τη σύνδεση Τουρισμού και Γαστρονομίας. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, μετά την καταγραφή και ανάδειξη του υλικού (προϊόντα, παραγωγή, τοπική κουζίνα, εδέσματα, εστίαση) θα αναπτυχθούν τρεις δέσμες δράσεων: δράσεις δικτύωσης, δράσεις εκπαίδευσης και δράσεις προβολής. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Αιγιάλεια θα συμμετάσχει μέσω της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στο πρόγραμμα έχοντας καταθέσει μάλιστα πρώτη πρόταση και θα είναι μία από τις συνολικά έξι περιοχές της χώρας!

Το βασικό συστατικό της επιτυχίας της συνέργειας έγκειται στην κινητοποίηση της κάθε τοπικής γαστρονομικής κοινότητας και στην αυτοδέσμευση κάθε μέλους. Για τον λόγο αυτό αλλά και για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων, το έργο Γαστρονομικοί Προορισμοί, εφαρμοσμένο σε κάθε ενδιαφερόμενη περιοχή, απαιτεί μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών, του τοπικού εκπροσώπου κάθε περιοχής και της γαστρονομικής κοινότητας που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες της αγροδιατροφής και της εστίασης.

Παρουσιάστηκαν το σχέδιο και οι προϋποθέσεις

Προς αυτή την κατεύθυνση, στην χθεσινή συνάντηση παρουσιάστηκαν από τον δημιουργό του Greek Gastronomy Guide Γιώργο Πίττα, το σχέδιο και οι προϋποθέσεις ένταξης των επαγγελματιών στην τοπική γαστρονομική κοινότητα Αιγιάλειας και η δημιουργία της συντονιστικής ομάδας που θα συνεργαστεί με τον εκπρόσωπο του έργου. Ο κύριος… ελληνικό πρωινό, όπως έχει χαρακτηριστεί, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ΄΄οι Γαστρονομικές Κοινότητες οργανώνονται στη βάση των αξιών της ποιότητας, της εντοπιότητας και της συνεργασίας, αξιοποιούν τους γαστρονομικούς πόρους κάθε περιοχής, δημιουργούν ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, με σκοπό κάθε τόπος της χώρας μας να αναδειχθεί ως Γαστρονομικός Προορισμός΄΄. Επιπλέον, θίχθηκαν θέματα όπως η διαμόρφωση της ταυτότητας ενός τόπου μέσα από τα ιδιαίτερα αγροτικά προϊόντα και τις τοπικές συνταγές καθώς και η σχέση τουρισμού και γαστρονομίας. Εξηγήθηκε πώς πρέπει να καταγραφούν όλα τα προφανή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Ανάπτυξη του τόπου σε πολλά επίπεδα

Όπως έγινε γνωστό, σε πρώτη φάση στην γαστρονομική κοινότητα Αιγιαλείας θα ενταχθούν 25 επαγγελματίες από διάφορους κλάδους. Ήδη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πίττα, έχουν καταγραφεί 15 επιχειρήσεις με 60.000 επισκέψεις καταγεγραμμένες επισκέψεις ως τώρα στο διαδίκτυο! Στην χθεσινή συνάντηση έγινε καταγραφή των ενδιαφερόμενων, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων από ειδικό εκπαιδευτή σε συνδυασμό με το ότι πρέπει να καταλήξει η περιοχή στις αξίες που πρέπει να διέπουν την δική της γαστρονομική κοινότητα και να δεσμευθούν γι’ αυτές οι συμμετέχοντες. ΄΄Πιστεύουμε στον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας και ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά ένας τόπος και γίνει γαστρονομικός προορισμός, είναι να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό αποφασιστικά οι δημιουργοί του. Ιδρύουμε τις γαστρονομικές κοινότητες με συμμετοχή όσων επαγγελματιών στοιχίζονται γύρω από κοινές αξίες΄΄, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πίττας, τονίζοντας πως ΄΄οι γαστρονομικές κοινότητες μπορούν να φέρουν δια μέσου της γαστρονομίας την ανάπτυξη ενός τόπου σε πολλά επίπεδα: Με ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, με αγάπη και υπερηφάνεια για τον τόπο, με εμμονή στις αξίες της τοπικότητας και της ποιότητας, με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, με υιοθέτηση πρακτικών από καλά παραδείγματα, ενώ νέοι άνθρωποι θα δημιουργήσουν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέου τύπου ανάπτυξη και μία νέα αντίληψη ζωής΄΄…

Την ικανοποίησή της για το πρώτο αυτό στάδιο ενημέρωσης γύρω από την δημιουργία γαστρονομικής κοινότητας στην Αιγιάλεια, εξέφρασε στo Protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, τονίζοντας πως μέσω των ενεργειών και των δράσεων που την διέπουν, η περιοχή θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο ως γαστρονομικός προορισμός. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των επαγγελματιών της περιοχής, εκτιμώντας πως εφόσον υπάρξει καλή συνεργασία το σχέδιο θα επιτύχει!


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr