background img
banner
banner

Ευχής έργο η συναίνεση των Φορέων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ… αλλά όλα δείχνουν ναυάγιο

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Σε δεινή θέση παραμένει ο δήμος Αιγιαλείας με το ακανθώδες θέμα των απορριμμάτων που παραμένουν στους δρόμους μόλις μία εβδομάδα πριν το Πάσχα. Η εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου που έχει δοθεί από το βράδυ της Τετάρτης, για χρήση συγκεκριμένων ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας για την μεταφορά των απορριμμάτων της Αιγιάλειας, αναμένεται σήμερα να πάρει ΦΕΚ, ωστόσο τα πάντα εξαρτώνται από την στάση των Φορέων Διαχείρισης του εκάστοτε ΧΥΤΑ…

Οι πρώτες αντιδράσεις ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται, αφού οι υπεύθυνοι κάποιων Χώρων απειλούν ότι θα σταματήσουν να δέχονται σκουπίδια και από τους άλλους δήμους που εξυπηρετούν ως τώρα, όπως για παράδειγμα ο ΧΥΤΑ Βόνιτσας που δέχεται απορρίμματα δήμων της Ηλείας. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του προέδρου του ΦΟΣΔΑ Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Τραχάνη που ξεκαθάρισε πως εάν ο ΧΥΤΑ δεχθεί κι άλλο «πρέσινγκ» για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας, τότε θα σταματήσει να δέχεται και τα απορρίμματα της Πάτρας… Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ΧΥΤΑ δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους δόθηκε η εντολή της Αποκεντρωμένης. Αυτοί είναι κατά κύριο λόγο, οι ΧΥΤΑ Αγρινίου και Βόνιτσας αλλά και οι ΧΥΤΑ Πάλαιρου, Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Φλόκα. Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή οι Χώροι στην Ξερόλακα και την Ηλεία.

Οργανόγραμμα και εντολή σε πέντε ΧΥΤΑ

Επί της διαδικασίας πάντως και εφόσον δεν υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις από τα Δ.Σ. των Φορέων Διαχείρισης, στους παραπάνω ΧΥΤΑ θα μοιραστούν σταδιακά 12.000 τόνοι απορριμμάτων της Αιγιάλειας για όσο δηλαδή προβλέπεται από την σύμβαση μεταφοράς. Μάλιστα, για τους ΧΥΤΑ αυτούς υπάρχει οργανόγραμμα ανάλογα με το πόσα απορρίμματα δύνανται να δεχθούν.

Από εκεί και πέρα, ακόμη κι αν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και βρεθούν τελικά οι χώροι, ο δήμος Αιγιαλείας ίσως έρθει αντιμέτωπος με ένα ακόμη πρόβλημα και αφορά το οικονομικό. Διότι είναι αμφίβολο εάν το 1 εκατ. ευρώ που έχει ψηφιστεί για την μεταφορά των απορριμμάτων επαρκεί και για να το τέλος του δήμου προς τους ΧΥΤΑ στους οποίους θα γίνει η εναπόθεση των σκουπιδιών…

Πάντως το τέλος, σύμφωνα με την εντολή, θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από την κανονική χρέωση που ισχύει μέχρι σήμερα στους παραπάνω ΧΥΤΑ.

Ένα άλλο ζήτημα που θα κληθεί να ξεπεράσει ο δήμος Αιγιαλείας, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» για αποκομιδή, είναι εκτός από τα λιγοστά μηχανήματα που διαθέτει και το μη επαρκές προσωπικό, διότι είναι δεδομένο ότι προσωπικό στον τομέα της Καθαριότητας δεν επαρκεί για να απομακρυνθούν τόσοι τόνοι σκουπιδιών από τους δρόμους. Την ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Δημήτρης Φιλιππάτος, που είχε συνεργασία χθες το μεσημέρι με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου.

Ο κ. Φιλιππάτος παρά τις δυσκολίες στο προσωπικό και στα μηχανήματα, εκτιμά πως εφόσον λειτουργήσει η εντολή και ανοίξουν οι πόρτες των ΧΥΤΑ της Περιφέρειας, σε τέσσερις ημέρες θα έχει φύγει ο κύριος όγκος των απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι της Ανατ. Αιγιάλειας συνάντησαν τους δημοτικούς συμβούλους

Την ίδια στιγμή, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που έχουν «μπλοκάρει» τον ΧΥΤΑ Αιγείρας εδώ και 43 μέρες. Κι ενώ βρίσκονται εν αναμονή της κήρυξης έκτακτης ανάγκης για όλο τον δήμο και της έναρξης απομάκρυνσης των σκουπιδιών που έχουν σχηματίσει βουνά και στην Ανατολική Αιγιάλεια, πραγματοποιούν διάφορες επαφές.

Η απόφαση που έλαβαν στην τελευταία λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν ήταν ο χώρος να περιφρουρείται σε 24ωρη βάση, μέχρις ότου κηρυχθεί η έκτακτη ανάγκη και δουν σκουπίδια και από την περιοχή τους να απομακρύνονται. Εκεί αποφασίστηκε να συναντηθεί η επιτροπή σε πρώτη φάση με του δημοτικούς συμβούλους της Ανατολικής Αιγιάλειας που ψήφισαν υπέρ της έκτακτης ανάγκης σε όλο τον δήμο, και σε επόμενη συνάντηση με όλους τους τοπικούς προέδρους. Η συνάντηση με τους δημοτικούς συμβούλους πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας με τους κ. Γιοβά, Σταυρόπουλο, Σπηλιωτόπουλο, Τομαρά, Ανδρουτσόπουλο και Μεντζελόπουλο, στην κατεύθυνση της προώθησης στο μέτρο του δυνατού, του στόχου για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και αποκατάστασή του.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένονται τη Μ. Δευτέρα ή το αργότερο την επομένη, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στον ΧΥΤΑ, με τη δημοτική αρχή που έχει ενημερωθεί να παίρνει όσα μέτρα προλάβει, για τον επικείμενο έλεγχο που μπορεί να φέρει νέα πρόστιμα στο δήμο.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τα σκουπίδια, πονοκέφαλο για τη δημοτική αρχή αποτελούν και τα λύματα στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, που κανείς δε τα δέχεται. Κάποια από αυτά πηγαίνουν στο Βιολογικό Καθαρισμό της Μυρτιάς, αλλά η ανεξέλεγκτη ρήψη μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα όπως επισήμανε με χθεσινές του δηλώσεις ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γούτος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr