background img
banner
banner

Γονείς, Σχολείο και Πολιτεία να κινηθούν από κοινού ενάντια στην ενδοσχολική βία

ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το συμπέρασμα ότι Γονείς, Σχολείο και Πολιτεία οφείλουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, ενός φαινομένου που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ήταν ένα εκ των πολλών που εξήχθησαν στην αξιόλογη εκδήλωση ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησε το βράδυ τής Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγιαλείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ενδοσχολικής Βίας.

Ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση γονέων και εκπαιδευτικών που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αν γνώριζαν όλοι τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και το σχολείο, θα ήταν πολύ περισσότεροι… Εύστοχη ήταν, από πλευράς της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, η επιλογή των ομιλητών που, καθένας από την πλευρά του, έδωσαν τα χαρακτηριστικά του προβλήματος στην πραγματική τους διάσταση, ενημερώνοντας, προβληματίζοντας και αφυπνίζοντας τους παρευρισκόμενους.

«Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύουμε τις παιδικές ψυχές»…

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παραίνεση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιάλειας Μένιου Κουτρόπουλου προς γονείς και εκπαιδευτικούς: ΄΄Μην αφήνετε τα παιδιά σας να είσαστε διαρκώς δίπλα τους΄΄, είπε προς τους γονείς ενώ προς τους δασκάλους τόνισε: ΄΄Δεδομένων των αδυναμιών της Πολιτείας, δώστε την απαιτούμενη βαρύτητα στο θέμα, διότι ο δάσκαλος δεν μαθαίνει μόνο γράμματα αλλά και συμπεριφορές΄΄. ΄΄Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τις παιδικές ψυχές΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Η εισηγήτρια της εκδήλωσης Άγη Ρογδάκη, Σχολική Σύμβουλος και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του παρατηρητηρίου BΙΑΣ Δυτικής Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων πως ΄΄η ενδοσχολική βία αποτελεί ένα οξύτατο κοινωνικό φαινόμενο, που φαίνεται να λαμβάνει με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και αυξανόμενες διαστάσεις, ενώ αργά αλλά σταθερά, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του σύγχρονου σχολείου, αλλά και τη ζωή της οικογένειας και την κοινωνία γενικότερα΄΄. Σαν απόρροια της ενδοσχολικής βίας, ανέφερε μαθησιακές δυσκολίες, σχολική αποτυχία, προβλήματα κοινωνικοποίησης και προσαρμογής, διατάραξη του σχολικού κλίματος και μακροχρόνια προβλήματα παραβατικότητας. Στις αιτίες έξαρσης του φαινομένου, η ομιλήτρια ανέφερε την παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση, την αύξηση του βαθμού της πολυπολιτισμικότητας στις σχολικές τάξεις, τις αλλαγές στην δομή και τον τρόπο ζωής της ελληνικής οικογένειας, παρατηρώντας ότι οι γονείς δεν είναι κοντά στα παιδιά τους όσο θα έπρεπε.

Οι μισοί μαθητές αναφέρουν συμβάντα βίας…

Όπως έγινε γνωστό, πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι 1 στους 4 μαθητές έχει υποστεί  κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ενώ περίπου οι μισοί μαθητές αναφέρουν συμβάντα βίας… Στοιχεία δόθηκαν ακόμη από την κ. Ρογδάκη για την συχνότητα και τις αιτίες εμφάνισης της επιθετικότητας στο σχολείο, για το πώς εκδηλώνεται η επιθετικότητα στη σχολική πραγματικότητα, διαχωρίζοντας την επιθετικότητα με την σύγκρουση. Παράλληλα, ανέφερε τα αίτια της επιθετικής συμπεριφοράς, αλλά και το τι θα δει ο γονιός που θα τον προβληματίσει, είτε διαπιστώσει συμπτώματα θύματος είτε θύτη. Ακόμη, επισήμανε το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς και στις δύο περιπτώσεις, προτρέποντας τους γονείς των παιδιών που υφίστανται ενδοσχολική βία, να συζητούν καθημερινά με το παιδί τους, να του τονίσουν ότι δεν ευθύνεται αυτό για ό,τι συμβαίνει, να του τονώσουν την αυτοπεποίθησή του, βοηθώντας το να γίνει διεκδικητικό και να μάθει να λέει «όχι» και βέβαια να ενημερώσουν το σχολείο. Τέλος, η κ. Ρογδάκη ενημέρωσε για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου BΙΑΣ Δυτικής Ελλάδος.

Πώς μπορεί να προληφθεί το φαινόμενο

Ακολούθως, ο Δρ. Άγγελος Τσιγκρής Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: ΄΄Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά. Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι, ότι συνήθως πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν.

Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιγκρή, ΄΄οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει΄΄.

΄΄Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία των νέων, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους…΄΄, κατέληξε ο Αιγιώτης επιστήμονας.

Εκδήλωση από την Ομοσπονδία στις 19 Μαρτίου

Να σημειωθεί ότι, στην χθεσινή εκδήλωση έγινε γνωστό πως αντίστοιχες δράσεις διοργανώνει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Δυτικής Ελλάδας, της οποίας ο κ. Κουτρόπουλος είναι πρόεδρος, αρχής γενομένης από τις 19 Μαρτίου,  με εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην «Αγορά Αργύρη» στην Πάτρα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr