background img
banner
banner

Η Π.Ε.Σ. συνεχίζει με νέα τεράστια επιτυχία για την σταφίδα!

ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

Την… θέση που της αρμόζει και την διεθνή αναγνώριση που της αξίζει, λαμβάνει η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με την ένταξη της καλλιέργειάς της, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για μία πολυετή προσπάθεια της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών που επετεύχθη, δημιουργώντας έτσι νέες, ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για τον «μαύρο χρυσό» της Αιγιάλειας!

Ειδικότερα, με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/86363/58963/294/58/28-2-2018 (ΑΔΑ: Ω3ΚΘ4653Π4-452) Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η ένταξη του στοιχείου: «Η καλλιέργεια της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας στην Ελλάδα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τον σχετικό φάκελο που υπεβλήθη στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για την καλλιέργεια της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας, προώθησε και στήριξε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ) Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (Α.Ε.Σ) Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε).

Η σταφιδάμπελος, που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και σε νησιά του Ιονίου, παράγει τη μοναδική παγκοσμίως κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα. Η σταφιδοκαλλιέργεια διαμορφώνει για αιώνες το συλλογικό βίο των σταφιδοπαραγωγών κοινοτήτων αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των περιοχών στις οποίες παράγεται. Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συνιστά σημαντικό στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης.

Έμπρακτο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εμπορία, αλλά και για το μέλλον του προϊόντος

Σωτηρόπουλος Θανάσης

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε για το σημαντικό αυτό γεγονός: ΄΄Ως πρόεδρος της μεγαλύτερης σταφιδικής εταιρείας της χώρας μας στις εξαγωγές σταφίδας αλλά και ως παραγωγός κορινθιακής σταφίδας, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά με την ένταξη του προϊόντος στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Για εμάς τους συνεταιριστές αγρότες, η διαφορά της συνεταιριστικής εταιρείας μας, της Π.Ε.Σ., από τις άλλες εμπορικές εταιρείες, είναι ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την εμπορία, που εκ του αποτελέσματος την κάνει με τον καλύτερο τρόπο, αλλά το ίδιο και περισσότερο ενδιαφέρεται για το μέλλον της σταφίδας. Απόδειξη αυτού είναι και η τελευταία επιτυχία της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών με την ανάδειξη της σταφίδας στη θέση που της ανήκει στην UNESCO΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε και τα εξής: ΄΄Στην Π.Ε.Σ., το ενδιαφέρον μας για το προϊόν, την σταφίδα μας, δε σταματάει στο να την πάρουμε από τον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό, αλλά ως παραγωγοί και οι ίδιοι αγωνιούμε για το μέλλον του προϊόντος. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι δεν κάνουν οι άλλοι, δηλαδή να το στηρίζουμε χωρίς να φειδόμαστε προσπαθειών και χρημάτων΄΄.

΄΄Δημόσια εκφράζω τα συγχαρητήρια στην διεύθυνση και στο έμψυχο δυναμικό, στα στελέχη μας και δε θα σταματώ να τονίζω, αυτό που φαίνεται άλλωστε τα τελευταία χρόνια στα οικονομικά αποτελέσματά μας και στην ανάπτυξη της συνεταιριστικής εταιρείας μας σε όλους τους τομείς, δηλαδή ότι η Π.Ε.Σ. σήμερα ευρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας, επιτυχιών και ανάπτυξης, απ’ ό,τι στο παρελθόν΄΄.

Τεράστια τα οφέλη για την παραγωγή

Παράλληλα, ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, σημείωσε: ΄΄Με την υποβολή του σχετικού φακέλου από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την καλλιέργεια της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας, πιστεύαμε ότι η ένταξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, μπορεί να βοηθήσει: Στην μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού τής κορινθιακής σταφίδας και των μεθόδων καλλιέργειάς της και καθιέρωσή της ως κτήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς και στην διάδοση αυτής της πολιτιστικής εμπειρίας στο ευρύτερο κοινό, εγχώριο και διεθνές, μετάδοση της σταφιδοκαλλιέργειας και μεταλαμπάδευση των αξιών, της συλλογικής μνήμης και της σημασίας της στις νεότερες γενιές.

Επίσης, στην αξιοποίηση των σχετιζόμενων πολιτισμικών παραδόσεων με τη σταφιδοκαλλιέργεια, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών (Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Μεσσηνία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) του αγροτικού χώρου, που την καλλιεργούν με παράλληλη αναζήτηση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την ουσιαστική τόνωση του αειφόρου αγροτουρισμού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού τουρισμού, με τη χρήση της σταφιδοκαλλιέργειας ως συγκριτικού και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας. Ακόμη, στην μετάδοση θετικού μηνύματος για τη χώρα μας, αυτού της απασχόλησης, της παραγωγής, της ενίσχυσης των εξαγωγών και όχι της κρίσης και συμβολή στην οργανωμένη εφαρμογή παγκόσμιας καμπάνιας για την προώθηση και την καθιέρωση της κορινθιακής σταφίδας ως ελληνικής υπερτροφής (λόγω της αποδεδειγμένης διατροφικής της αξίας) και ως σημαντικού στοιχείου τής μεσογειακής διατροφής που είναι εγγεγραμμένη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO΄΄.

Μία πολυετής προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία

Όπως τονίζει ο κ. Σταυρόπουλος, ΄΄η ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αναμφισβήτητα αποτελεί για την συνεταιριστική μας εταιρεία την Π.Ε.Σ, δικαίωση μιας πολυετούς προσπάθειας που στέφθηκε με επιτυχία. Η προσπάθειά μας αυτή για την ανάδειξη και την στήριξη του εθνικού μας προϊόντος, της σταφίδας, δεν είναι η μόνη, αλλά έρχεται ως συνέχεια πολλών άλλων διεκδικήσεων της Π.Ε.Σ προκειμένου να βελτιωθεί το εισόδημα του σταφιδοπαραγωγού΄΄.

Ταυτόχρονα ο διευθυντής Π.Ε.Σ. υπενθύμισε πως η Παναιγιάλειος έχει επίσης να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο, όσο κανείς άλλος στο χώρο και όχι μόνο για την εμπορία αλλά για το ίδιο το προϊόν. Αναφέροντας μερικά παραδείγματα, είπε:
-Χρηματοδοτεί και συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί από την Π.Ε.Σ. σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και με άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού προκειμένου να αναδειχτεί η διατροφική αξία της σταφίδας. Την επίδραση δηλαδή της σταφίδας στη διατροφή και την ευεργετική της επίδρασή της στην υγεία των καταναλωτών.

-Ύστερα από ενέργειες της Π.Ε.Σ., η Κορινθιακή Σταφίδα “Βοστίτσα” αναγνωρίστηκε το 1998 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

– Από ενέργειες της Π.Ε.Σ η Κορινθιακή σταφίδα εντάχτηκε από φέτος στην «συνδεδεμένη ενίσχυση» με αποτέλεσμα ο σταφιδοπαραγωγός να απολαμβάνει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Προσπάθειες για την αναδιάρθρωση

΄΄Σήμερα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την αναδιάρθρωση – ανασύσταση των γερασμένων και προσβεβλημένων από ασθένειες σταφιδαμπέλων. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η σταφιδοκαλλιέργεια εγκαταλείπεται ένεκα του υψηλού κόστους. Πριν είναι πολύ αργά πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης του σταφιδοπαραγωγού με την εφαρμογή Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση με αντίστοιχο πρόγραμμα των αμπελώνων οινοποίησης΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Μετά από πολλές συναντήσεις μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γι’ αυτό το μείζον θέμα που αφορά την επιβίωση χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών, προσδοκούμε σε άμεσα μέτρα στήριξης καθώς υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας΄΄.

Ημερίδα το επόμενο διάστημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα διοργανωθεί ημερίδα όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές που δημιουργούνται από την εγγραφή της κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο της UNESCO και οι ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν. Στην ημερίδα αυτή θα κληθούν να συμμετάσχουν και όλοι όσοι στήριξαν την πολυετή αυτή προσπάθεια, βουλευτές, πολιτευτές κ.λπ., τους οποίους η Π.Ε.Σ. ευχαριστεί θερμά…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr