background img
banner
banner

Νέες μηνύσεις σε κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας

ΑΚΑΡΠΗ ΚΑΙ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΘΑΝ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου με μέλη της Επιτροπής Πολιτών Ανατολικής Αιγιάλειας. Εν τω μεταξύ, ακόμη 19 μηνύσεις… μοίρασε χθες η Αστυνομία σε διαμαρτυρόμενους πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στο μπλόκο του ΧΥΤΑ, με τον δήμαρχο πάντως να διαχωρίζει τη θέση του τονίζοντας ότι οι μηνύσεις δεν πηγάζουν από τον ίδιο…

Το ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών που επιδιώκει ο δήμαρχος, ώστε να ζητήσει να γίνει μία εξαίρεση για την περιοχή, δεδομένου ότι βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και να επιτραπεί η μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εκτός Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει κλειστεί, και παρά τις προσπάθειες, ο δήμαρχος παραπέμπεται στην Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων. Το αδιέξοδο για την ώρα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, με τον κ. Παναγόπουλο να εξαντλεί όλα τα περιθώρια του διαλόγου και να ζητά από τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας, ανοχή προκειμένου να μεταφέρει στον ΧΥΤΑ Αιγείρας τα απορρίμματα πλέον από όλο τον δήμο, από την στιγμή που οι προσπάθειες για μεταφορά σε άλλους ΧΥΤΑ εντός Δυτικής Ελλάδας, δεν καρποφόρησαν.

«Άλλο δήμος κι άλλο διωκτικές αρχές»

Επιπλέον, με αφορμή τις μηνύσεις που υπεβλήθησαν τις προηγούμενες ημέρες από την Αστυνομία στους κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας που συμμετέχουν στο μπλόκο, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και μετά το γεγονός ότι κάτοικοι και μερίδα του Τύπου ταύτισαν τις μηνύσεις με τον δήμαρχο, ο κ. Παναγόπουλος εξέδωσε χθες ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει σχέση και τονίζοντας πως είναι άλλο ο δήμος κι άλλοι οι διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ΄΄άλλο Δήμος και άλλο διωκτικές αρχές. Άλλο Δήμαρχος , άλλο Εισαγγελέας και άλλο Αστυνομία. Ως εκ τούτου ο Δήμος δεν υποβάλλει μηνύσεις, δεν κάνει υποδείξεις και δεν παρεμβαίνει στο έργο της Αστυνομίας, πολύ δε περισσότερο δεν επεμβαίνει στο έργο και στα καθήκοντα των Δικαστικών Αρχών, αφού δεν είναι διωκτικός μηχανισμός. Εφαρμόζει απλά το νόμο και κινείται με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος, όντας υπεύθυνος για το σύνολο των πολιτών΄΄.

Ζητήθηκε ανοχή…

Η χθεσινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργου Γιοβά, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα. Εκτός από τον δήμαρχο και τον κ. Γιοβά, στην συνάντηση στο δημαρχείο συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος και οι δικηγόροι του δήμου, ενώ εκ μέρους των κατοίκων συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Παντελής Βασιλάγκος, Μανώλης Φουλεδάκης και Ρία Σακούλη. Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής, όπως μετέφεραν στo Protionline.gr , περίμεναν να έχει γίνει ήδη η συνάντηση του δημάρχου στο υπουργείο, αναμένοντας να τους ανακοινώσει τα νεότερα, πλην όμως άκουσαν από τον δήμαρχο ότι το ραντεβού δεν έχει κλειστεί ακόμη. ΄΄Αυτό που ακούσαμε από τον δήμαρχο είναι ότι πρέπει να δείξουμε ανοχή για λίγο καιρό ακόμη, να διαλύσουμε το μπλόκο και να επιτρέψουμε την εναπόθεση των απορριμμάτων από όλο τον δήμο. Δηλαδή, να αφήσουμε να περάσουν κάπου 1.200 με 1.500 τόνους σκουπιδιών που υπολογίζονται ότι είναι τα απορρίμματα σήμερα, σε αυτή την υπερφορτωμένη χωματερή. Στην ουσία πρόκειται για μία τρέλα΄΄, σχολίασε στo Protionline.gr ο Παντελής Βασιλάγκος, μέλος της Επιτροπής Πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Βασιλάγκος σημείωσε ότι στην συνάντηση ΄΄δεν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου και πως ο δήμαρχος τους ανέφερε τις παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει να κάνει στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, χωρίς όμως να έχει στα πλάνα του κλείσιμο και αποκατάσταση όπως οι κάτοικοι ζητούν΄΄.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις εκπρόσωποι θα μεταφέρουν στους κατοίκους τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση, σε νέα λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Μετά και από την χθεσινή άκαρπη συνάντηση πάντως μειώνονται οι πιθανότητες για μία ήρεμη επίλυση του διογκωμένου προβλήματος με τα σκουπίδια…

Εν τω μεταξύ, χθες το μεσημέρι μοιράστηκαν ακόμη 19 μηνύσεις με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 60 και τους κατοίκους να εξακολουθούν να μιλούν για εκφοβισμό ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Να σημειωθεί ότι κάποιους κατοίκους τους βαραίνουν δύο, τρεις και τέσσερις μηνύσεις, ενώ είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, όσο συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Ενημέρωση στην Ακράτα

Χθες βράδυ επρόκειτο να γίνει μία πρώτη συνάντηση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Αιγείρας με δημότες της Ακράτας, ενώ για σήμερα Πέμπτη στις 8:30μ.μ. η Επιτροπή Πολιτών Ανατολικής Αιγιάλειας θα βρίσκεται στην αίθουσα κινηματοθεάτρου της Αναγέννησης για να ενημερώσει τον κόσμο. Μάλιστα, το Δ.Σ. του Συλλόγου προσκαλεί τα μέλη του και τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν το «παρών», τονίζοντας: ΄΄Ενημερωνόμαστε για τον αγώνα που αφορά την υγεία μας, το μέλλον του τόπου μας και την οικολογική καταστροφή όλου του Κορινθιακού΄΄.

Δημοπρασία για οικόπεδο δίπλα στον ΣΜΑ

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες του δήμου συνεχίζονται, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο «Νησί» Τέμενης που ουσιαστικά αυτή την στιγμή… σηκώνει όλο το βάρος των σκουπιδιών, αφού εκεί έχουν τοποθετηθεί όλα τα απορρίμματα που «σηκώθηκαν» από τους δρόμους τον τελευταίο καιρό. Ο δήμος προχωρά σε δημοπρασία για παρακείμενο οικόπεδο δίπλα στον ΣΜΑ για να το χρησιμοποιήσει για την εναπόθεση μπαζών και κλαδιών. Σημειώνεται ότι πριν από περίπου τρεις μήνες, ο δήμαρχος, στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε θέσει το θέμα της απευθείας ανάθεσης ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, κάτι που ο νόμος επιτρέπει αν τα 2/3 των συμβούλων το εγκρίνουν, κάτι που ωστόσο δεν έγινε, με αποτέλεσμα σήμερα να διενεργείται η δημοπρασία. Μάλιστα, η προσφορά είχε θεωρηθεί τότε συμφέρουσα αφού για 14 στρέμματα το κόστος ήταν 58.500 ευρώ, ωστόσο το Δ.Σ. δεν είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής για παρεμβάσεις σε ΧΥΤΑ – ΣΜΑ

Για σήμερα Πέμπτη έχει συγκληθεί έκτακτη -κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου ΄΄διότι πρέπει να κατεπειγόντως να προβούμε στην ανάθεση υπηρεσιών – έργων που σχετίζονται με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου μας, καθώς και την εξέταση εξωδικαστικού συμβιβασμού (λόγω προθεσμιών) για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών του Δήμου μας΄΄, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση. Ειδικότερα, τα θέματα που θα συζητηθούν, είναι: Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και απευθείας ανάθεση της «Παροχής υπηρεσίας για τη λειτουργία μονάδας αντίστροφης όσμωσης στο Χ.Υ.Τ.Α. Ανατ.  Αιγιαλείας», λόγω έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών (άρθρο 72 παρ. 1δ του Ν. 3852/2010 και του άρθρου 32 παρ. 2 του Ν.4412/2016, έγκριση προσφυγής στη διαδικασία με Διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω Κατεπείγουσας Ανάγκης, έγκριση πρόσκλησης προς οικονομικούς φορείς και των όρων αυτής για την επιλογή αναδόχου, έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης και διάθεση πίστωσης για το έργο με τίτλο «Εγκατάσταση πρέσας και διαμόρφωση χώρων εντός ΣΜΑ».

ΦΩΤΟ Αρχείου

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr