background img
banner
banner

Νομοθετική ρύθμιση… ανοίγει τον δρόμο για μέτρα ενάντια στις μέδουσες

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΧΤΥΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΠΑΡΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μία νομοθετική ρύθμιση, που επιτρέπει την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων (δίχτυα) και σε περιοχές NATURA για διάστημα έως πέντε μήνες, λύνει τα… χέρια επιστημονικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για την… μάστιγα των μεδουσών, που έχει προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και στην Αιγιάλεια. Έστω και δυόμιση μήνες πριν την θερινή σεζόν, Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, λαμβάνουν πρωτοβουλίες, κάνοντας χρήση των διατάξεων που προβλέπονται για τον προστατευόμενο πλέον Κορινθιακό και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η απαγόρευση που ίσχυε σε σχέση με οποιαδήποτε παρέμβαση στον Κορινθιακό Κόλπο, από την στιγμή που εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000, αίρεται σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση προστατευτικών για τις μέδουσες. Η τροποποίηση έγινε μόλις στις 20 Φεβρουαρίου όπου πέρασε από το ΦΕΚ. Όπως μετέφερε στο Protionline.gr  ο Λιμενάρχης Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, ΄΄με την τροποποίηση αυτή, η Λιμενική Αρχή δύναται να παρέχει άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται η εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παραλίας ή ζώνης λιμένα, προκειμένου να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι πέντε μηνών, προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), για την προστασία των λουομένων από μέδουσες, σε θαλάσσιες περιοχές περιλαμβανομένων και των περιοχών του δικτύου Natura 2000, με αναλογική εφαρμογή της σχετικής απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και την επιφύλαξη των οριζομένων στις ειδικότερες διατάξεις της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη΄΄.

Αυτό σημαίνει ότι… ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση διχτύων και στον Κορινθιακό ώστε να αποφευχθεί και φέτος το φαινόμενο των μεδουσών, που το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Η αντιμετώπιση της ρύπανσης και του φαινομένου των μεδουσών

Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό έγινε και στην Διημερίδα του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου «Ο Αρίων» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο Λουτράκι και τα οικολογικά κινήματα Αλκυών και ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Θέμα της ήτα η “Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου” και από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των άλλων φορέων προκύπτουν αβίαστα τα πιο κάτω συμπεράσματα: Απαιτείται η ολική μελέτη του οικοσυστήματος, με στόχο την δημιουργία ενός συγκεκριμένου “μοντέλου”, που θα αφορά στη συνολικά προστατευόμενη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, μετά την ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Επισημάνθηκε ακόμη η αναγκαιότητα μιας “Ωκεανογραφικής μελέτης”, που θα περιλαμβάνει την δομή του οικοσυστήματος, την ροή των υδάτων, των τροφικών επιπέδων, τις ποσότητες των ιχθυοαποθεμάτων και την καταγραφή των ενδιαιτημάτων. Απαιτείται η εξέταση του Κορινθιακού Κόλπου ως ενιαίο οικοσύστημα και προκύπτει η ανάγκη κατάρτισης μελέτης θαλάσσιου και χερσαίου χωροταξικού σχεδιασμού. Για το θέμα της αλιείας, τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού “ειδικών ζωνών απαγόρευσης”, σε ευαίσθητες περιοχές (Ποσειδωνίες, κοραλλιογενείς ύφαλοι κ.α.) και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου σε υποδομές και προσωπικό, έτσι ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι αλίευσης.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης, απαιτείται η καταγραφή των πηγών ρύπανσης (Βιομηχανικά, Αγροτικά, Αστικά) και η δραστική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους. Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του, οι οποίοι έχουν και την κύρια ευθύνη καταγραφής και ενημέρωσης, θα κάνει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για το θέμα αυτό.

Για την αντιμετώπιση του έκτακτου φαινομένου των μεδουσών, αφού αναλύθηκε διεξοδικά από όλους τους παριστάμενους επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και φορείς, διαπιστώθηκε ότι πέρα από τα μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας, που αναφέρθηκαν, εάν το φαινόμενο παρουσιασθεί και αυτή την χρονιά, μόνο προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν για τους λουόμενους.

Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκαν δύο τρόποι αντιμετώπισης: α) Τα πλωτά φράγματα (δίχτυα). Μέτρο για το οποίο ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και σε περιοχές NATURA για διάστημα έως πέντε μήνες. β) Επίσης, έγινε παρουσίαση ενός σχεδίου κατασκευής “αυτοκινούμενου πλωτού μέσου”, το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. ΄΄Περιμένουμε την κατασκευή του πρωτοτύπου, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα που μας υποσχέθηκαν, στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο είναι παροδικό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην έχουμε τέτοιο πρόβλημα το προσεχές καλοκαίρι, έτσι ώστε και οι χιλιάδες λουόμενοι του Κορινθιακού να απολαύσουν την θάλασσα, αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής, να ανακάμψουν οικονομικά΄΄, επισημαίνει σε δελτίο Τύπου ο «Αρίων».

Κοινή διαπίστωση όλων των παριστάμενων, είναι η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων σε μια συνεργατική προσπάθεια, όπου Περιφέρειες, Δήμοι, επιστήμονες και φορείς θα συμβάλλουν στην υλοποίηση όλων των πιο πάνω, στην κατεύθυνση προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου. Μέγα ζητούμενο βέβαια για την λήψη μέτρων προστασίας αποτελεί η διάθεση κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, διότι είναι αμφίβολο εάν ο κάθε επαγγελματίας ξεχωριστά, μετά και το περσινό οικονομικό πλήγμα, αλλά και γενικότερα την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, δύναται να τοποθετήσει από μόνος του πλωτά φράγματα εντός του θαλάσσιου χώρου μπροστά από το κατάστημά του.

Πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Ημερίδα στις 30 Μαρτίου

Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 30 Μαρτίου, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ειδικοί επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΤΕΙ, θα αναλύσουν κάθε πτυχή του φαινομένου σε εμπλεκόμενους φορείς, επαγγελματίες, αλλά και πολίτες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα και αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Τρίτη 6 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη διημερίδα με τίτλο: «Η Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι.

Όπως τονίζεται από την Περιφέρεια, ΄΄στην πρόσφατη  συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, επισημάνθηκε η ανάγκη για ενεργοποίηση των συναρμοδίων φορέων σε συνδυασμό με την ενημέρωση των εμπλεκομένων πλευρών. Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί επιστημονική προσέγγιση. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το φαινόμενο εξάπλωσης των μεδουσών που αφορά κυρίως τις ακτές του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, σε σχέση και με τις συνέπειες που υπήρξαν. Αναφορά έγινε στην παρακολούθηση του φαινομένου, για το οποίο εκδηλώνεται ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξή του. Αναλύθηκε επίσης το νομικό καθεστώς, ως προς τη λήψη δυνητικών μέτρων για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται άδεια από την  οικεία Λιμενικά Αρχή.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, όσο και με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αφού η θάλασσα δεν έχει όρια, με στόχο κοινή παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr