background img
banner
banner

Ο δρόμος Κουνινά – Ρακίτα (“που δεν θα γίνει ποτέ”, όπως μας είπε η κα. Ψυχράμη)

Απαντώ με την παρούσα, όχι για ν’ ασκήσω κριτική στην Δημοτική Αρχή (εξάλλου τί κριτική να κάνω), αλλά για να ενημερώσω όλους εκείνους τους φίλους που επί 70 χρόνια συναντιόμαστε σχεδόν κάθε εβδομάδα στο γολγοθά που λέγεται ανέβασμα στην Πελεκίστρα προς Ρακίτα-Λαπαναγούς-Λεόντειο κ.λ.π. γιατί σ’ εμένα είχαν στηρίξει τις τελευταίες ελπίδες τους για τον δρόμο αυτό.

Κύριοι, περιμέναμε εκατονταετίες για να γίνει ο δρόμος αυτός, ο οποίος διανοίχτηκε το 1972 επί Χούντας. Έκτοτε πέρασαν άλλα 45 χρόνια που περιμένουμε ο δρόμος αυτός ν’ ασφαλτοστρωθεί. Μάταια όμως….
Δεν είχαμε την τύχη να είμαστε Καλαβρυτινοί ή από τη Δυτική Αχαΐα, όπου εκεί δεν υπάρχει κανένας χωματόδρομος, πόσο μάλλον επαρχιακή οδός. Ούτε από την Παρασκευή από την 25η επαρχιακή οδό αλλά ούτε και από την Κουνινά δεν μπορούμε ν’ ανεβούμε…..

Και για την ιστορία σας ενημερώνω: Είχε εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή του δρόμου Κουνινάς-Φλάμπουρα, μήκους 45 χιλιομέτρων περίπου και προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία το πιθανότερο ήταν να φθάσουν τα 60 ή 70 εκατομμύρια ευρώ. Κλήθηκα το 2012 στην Περιφέρεια να εκφέρω την γνώμη μου για το έργο αυτό . Εγώ τότε ελληνικά και όχι τοπικά σκεπτόμενος τους είπα ότι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες το έργο αυτό ήταν φαραωνικό, δηλαδή να δαπανηθούν τόσα χρήματα για να πάει στην Φλάμπουρα ποιος; όταν δεν είχαμε δρόμο Κόρινθο-Πάτρα; Τους είπα τότε να βρούμε μια οικονομική λύση, να βελτιώσουμε τη βατότητα του υπάρχοντος από θέση ¨Μνήματα¨ Κουνινάς μέχρι τη Ρακίτα, φτιάχνοντας άσφαλτο και με τεχνικά έργα, που απαιτούνταν. Το έργο επειδή δεν υπήρχε κονδύλι, αποφασίσαμε να ενταχθεί στο ταμείο Μολυβιάτη αφού και η Κουνινά ήταν στα πυρόπληκτα. Μάλιστα θα εκπονούσαμε μελέτη με την ΔΕΥΑ, αλλάζοντας το δίκτυο ύδρευσης των πηγών Λόπεσι και σκεπάζοντάς το με άσφαλτο το μέρος, που θα περνούσε ο αγωγός, για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Μαζί δε με την αλλαγή και άλλων δικτύων Κουνινάς-Μελισσίων-Κάτω Πτέρης και Σελινούντα ζητήσαμε το κονδύλι των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Συμφώνησαν όλοι. Μετά από ένα εξάμηνο περίπου μας ανακοίνωσαν ότι το κονδύλι το μείωσαν στα 3.700.000€ και ότι δεν μπορούσε να γίνει ο δρόμος σε όλο το μήκος διότι δεν ήταν όλη η περιοχή πυρόπληκτη. Δέχθηκα να περιοριστεί το μήκος μέχρι το Λόπεσι και βλέπαμε…

Πέρασε και δεύτερο εξάμηνο, οπότε με ειδοποιούν ότι στο μήκος, που συμφωνήσαμε, παρεμβάλλεται τμήμα των διοικητικών ορίων της τέως Κοινότητας Παρασκευής κι έτσι θα έπρεπε να διευκρινισθούν τα όρια (διότι θα περνούσαμε από ¨Τουρκικό έδαφος¨). Ψάξαμε και βρήκαμε τότε δικαστικές αποφάσεις 100 και πλέον ετών, που προσδιόριζαν τα όρια. Τότε μας είπαν ότι θα μειωθεί εκ νέου το μήκος του δρόμου μέχρι την Ανάληψη!!!….

Άρχισαν πλέον να με τρώνε τα φίδια ότι κάπου αλλού το πήγαιναν. Διότι με μισόλογα κάποιος υπάλληλος μου άφηνε να εννοήσω ότι ο δρόμος δεν θα γίνει. Παρ’ όλ’ αυτά δέχθηκα και πάλι να φθάσει μέχρι εκεί προκειμένου να γίνει άσφαλτος τουλάχιστον ο ανήφορος της Κουνινάς. Τότε μου είπαν-και μετά από ένα χρόνο- ότι θα χρειασθούν απαλλοτριώσεις σε σταφίδες δεξιά-αριστερά προκειμένου να διαπλατυνθεί ο δρόμος. Δεν περίμεναν, φαίνεται, ότι όλοι οι παρόδιοι κτηματίες της Κουνινάς θα μας παραχωρούσαν εγγράφως δωρεάν το απαιτούμενο πλάτος για να γίνει ο δρόμος. Τους πήγαμε και αυτά τα χαρτιά. Τα χρήματα εν τω μεταξύ έχουν έλθει στο ταμείο του Δήμου γιατί φοβόμουν ότι θα χαθούν. Κι ενώ πλησίαζε το τέλος της θητείας μου και περίμενα να δημοπρατηθεί το έργο, μου είπαν ότι ήθελαν μικρή περιβαντολογική μελέτη!!!!….. Ζήτησα από την Τεχνική Υπηρεσία να προχωρήσει… Εν τω μεταξύ η θητεία μου έληξε. Συνέχισα να ενοχλώ και να ζητώ από την Δημοτική Αρχή να προχωρήσει το έργο. Τότε και ο κ. Φιλιππάτος,  Αντιδήμαρχος έργων, και ο Δήμαρχος με διαβεβαίωσαν ότι εντός των ημερών δημοπρατείται…. Ώσπου πέρασαν 3,5 χρόνια της νέας Δημοτικής Αρχής και προ ημερών η κα. Ψυχράμη, Αντιδήμαρχος ΜΗ ΕΡΓΩΝ, μου ανακοίνωσε ότι ¨αυτός ο δρόμος δεν θα γίνει ποτέ¨ διότι έχει μεγάλες κλήσεις, ότι θα χρειασθεί νέα χάραξη και δεν μπορεί να γίνει περιβαντολογική μελέτη!!!…… Της είπα τότε ¨εδώ έγινε η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και 1500 μέτρα δρόμος, που υπάρχει, δεν μπορεί να διαπλατυνθεί και ν’ ασφαλτοστρωθεί; ¨ Σήμερα από τον δρόμο αυτό περνούν φορτηγά 10 και 15 τόνων, τι άραγε θ’ άλλαζε; Μήπως δεν σκέπτονται ούτε τσιμέντο να ρίξουν στις τρύπες; Επίσης μας ανακοίνωσε ότι τα χρήματα, που είχαμε εξασφαλίσει για το δρόμο, τα πήγε από την Κουνινά στη Μαμουσιά και όπου αλλού.
Αυτά ως προς την Δημοτική Αρχή!!!…. (την Κουνινιώτικη Αρχή…κατά τ’ άλλα).
Κύριοι, εγώ κι όλοι εμείς σας ευχαριστούμε…..

Ως προς την Περιφέρεια:

Κύριε Περιφερειάρχη, Ρακιτινέ Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αλεξόπουλε, και Σύμβουλοι: Τί σκέπτεστε να κάνετε με την 25η επαρχιακή οδό; Στον Δήμο μας κατοικούν πάνω από 400 οικογένειες Μαζαρακιωτών, Λαπαναιτών, Λεοντιτών, Βετειπών, που περνούν από τον δρόμο αυτό. Θα τον φτιάξετε ποτέ; Τόσες δεκαετίες σας εκλέγουμε-σχεδόν επί 30 χρόνια-, πόσες ακόμα θέλετε για ν’ ασφαλτοστρώσετε 6 χιλιόμετρα δρόμο;….

Με τιμή
Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr