background img
banner
banner

Παγκόσμια καινοτομία τιμά το Αίγιο και την Ελλάδα!

Η «MICROLAB» ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΡΑΝΤΑΡ 360 ΜΟΙΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Διεθνή αναγνώριση και μάλιστα μέσα σε… δύο λεπτά από την στιγμή που παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο, έλαβε το νέο ραντάρ Arduino που εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν οι άνθρωποι του Κέντρου Πρότυπης Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης Υπολογιστών «MicroLab», που λειτουργεί στο Αίγιο από το 2006. Η Hackster.io και η Arduino κάλεσαν το κέντρο να επιδείξει το πρωτότυπο μοντέλο στις δικές τους ιστοσελίδες, με το όνομα της «MicroLab» αλλά και το «Greece-Aigio» να φιγουράρουν στους πλέον έγκυρους ιστότοπους όπου φιλοξενούν πρωτότυπες κατασκευές και μελέτες μικροτεχνολογίας και ρομποτικής σε όλο τον κόσμο!

Πρόκειται για σημαντική αναγνώριση του έργου της «MicroLab» από την Παγκόσμια Κοινότητα προγραμματιστών και μηχανικών ηλεκτρονικής και μία καταξίωση στους καλύτερους του πλανήτη!

Μικρές ιστορίες ρομποτικής

Η ενασχόλησή με τη ρομποτική με τη μορφή εκπαίδευσης του υπεύθυνου της «MicroLab» Αντώνη Σπυρόπουλου, χρονολογείται από το 2003 όπου σε κέντρο πιστοποίησης Η/Υ όπου εργαζόταν, είχε ενσωματώσει στο πρόγραμμα σπουδών το μάθημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, χρησιμοποιώντας την πρώτη μονάδα επεξεργασίας της Lego το γνωστό: First-generation RCX programmablebrick. Ωστόσο στη συνέχεια –ιδρύοντας τη «MicroLab» το 2006 και από το 2014 εντατικά- τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής εμπλουτίστηκαν νέες επεξεργαστικές μονάδες όπως το EV3 της Lego αλλά και οι μικροεπεξεργαστές της Arduino.

΄΄Η εντατικοποίηση των μαθημάτων συντελέστηκε με την διεύρυνση της ομάδας μελέτης και υλοποίησης των ρομποτικών μας σχεδίων από τον αξιόλογο συνάδελφο Ηλία Τρίγκα. Είναι, βλέπετε, σημαντικό να πλαισιώνεσαι από άξιους συναδέλφους ώστε να μπορείς να υλοποιείς σχέδια, δεδομένου του ελάχιστου χρόνου που διαθέτουμε εξαιτίας των πολλαπλών αντικειμένων πληροφορικής στα οποία δραστηριοποιείται η MicroLab΄΄, αναφέρει ο ίδιος στο Protionline.gr .

Παράλληλα, τονίζει: ΄΄Ο στόχος μας πλέον –πέραν των σεμιναρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής- είναι να υλοποιούμε καινοτόμα κατασκευαστικά προγράμματα ρομποτικής τα οποία θα διευρύνουν τον τομέα μικροηλεκτρονικής τεχνολογίας και θα δώσουν λύσεις –με χαμηλό κόστος- σε χρόνια προβλήματα της καθημερινής ζωής μας. Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε στη διάδοση της γνώσης μικροτεχνολογίας και ρομποτικής σε όλο και περισσότερους μαθητές-τριές μας. Και αυτό γιατί φρονούμε πως στο επίπεδο της τεχνολογίας υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για τους Έλληνες όπου –όπως αποδείχθηκε περίτρανα με το ραντάρ μας- δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους ξένους συναδέλφους τους΄΄. ΄΄Θεωρούμε πως η ρομποτική, μικροηλεκτρονική και η πληροφορική, αποτελούν τομείς αιχμής όπου η Ελλάδα θα έπρεπε να επενδύσει διότι συνδυάζουν υψηλή γνωστική κατάρτιση και ευφυΐα και φθηνό κόστος με συνεπαγόμενο την αύξηση της παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς. Αν με ρωτούσατε προσωπικά θα παρακινούσα τους νέους να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα και τους γονείς να επενδύσουν πολλά περισσότερα΄΄, προσθέτει.

To MicroLab Arduino Radar

Σε ό,τι αφορά την νέα επιτυχία της MicroLab, το MicroLab Arduino Radar, ο κ. Σπυρόπουλος, επισημαίνει: ΄΄Θέλουμε να επιδείξουμε τα συστατικά αυτά στοιχεία που καθιστούν παγκόσμια πρωτότυπο το δικό μας ραντάρ΄΄. Όπως εξηγεί, ΄΄το MicroLab Arduino Radar αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού εκτελεί συνεχόμενη περιστροφή ή οποία διακόπτεται με switchon/off. Για την επιτυχία αυτή προγραμματίσαμε έναν 2 phased stepper κινητήρα της Microcon. Δέχεται τα δεδομένα μέσω ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth), διαθέτει εμβέλεια κάλυψης μέχρι 40 μέτρα αξιοποιώντας πλήρως την εμβέλεια που διαθέτουν οι ultrasonic συγκεκριμένοι αισθητήρες, ενώ όλα τα πλαστικά μέρη της βάσης καθώς ο συγχρονισμός του κινητήρα έγιναν από τον Petr Zverina που χωρίς τη βοήθειά των 3D εκτυπωτών του η κατασκευή δεν θα διέθετε αυτό το καλαίσθητο αποτέλεσμα. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους η ίδια η Hackster.io και η Arduino αμέσως μετά την δημοσίευση του βίντεο στο YouTube μας απέστειλαν mail όπου μας καλούσαν να επιδείξουμε το πρωτότυπο μοντέλο μας στις δικές τους ιστοσελίδες. Είναι αξιοσημείωτο πως τα σχετικά mails ήρθαν μόλις λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του βίντεο΄΄.

΄΄Φυσικά η αναγνώριση αυτή διαθέτει παγκόσμια εμβέλεια καθώς μιλάμε για τους πλέον έγκυρους ιστότοπους όπου φιλοξενούν πρωτότυπες κατασκευές και μελέτες μικροτεχνολογίας και ρομποτικής σε όλο τον κόσμο με μέλη-ερευνητές που φθάνουν σχεδόν τα 500 χιλιάδες άτομα παγκόσμια. Παράλληλα είναι μεγάλη η χαρά μας όπου δίπλα στην ανάρτηση αναφέρεται τόσο το όνομα MicroLab αλλά κυρίως το Greece-Aigio και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για μας΄΄, προσθέτει ο υπεύθυνος της MicroLab.

Μελλοντικά σχέδια – προγραμματισμός

Οι άνθρωποι της «MicroLab» προτίθενται να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, δημιουργώντας νέες πρωτότυπες κατασκευές μικροηλεκτρονικής ρομποτικής. Επίσης, σε λίγες μέρες ξεκινά ο 2ος χειμερινός κύκλος εκπαιδευτικής ρομποτικής για τους μικρούς ς μαθητές με τις εγγραφές να συνεχίζονται. Το καλοκαίρι προγραμματίζουν δυο διαφορετικού τύπου σεμινάρια. Το πρώτο αφορά στην εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού Python και το δεύτερο σε εκπαιδευτική ρομποτική που απευθύνεται σε ηλικίες 14 ετών και άνω, με εξειδικευμένα μαθήματα ρομποτικής. Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Νικ. Πλαστήρα 20, τηλ: 2691021401.

 

Τα links της ανάρτησης του ραντάρ στους συγκεκριμένους ιστότοπους καθώς και βίντεο της πρωτότυπης κατασκευής, είναι: https://create.arduino.cc/projecthub/microlab-greece/two-ultrasonic-sensor-arduino-radar-continiously-rotation-de16ae

Hacksters: https://www.hackster.io/microlab-greece/two-ultrasonic-sensor-arduino-radar-continiously-rotation-de16ae

Facebook:https://www.facebook.com/microlab.aigio


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr