background img
banner
banner

Περιμένει εντολή για τους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η αγωνία που περνά κάθε μέρα, μεγαλώνει για τους δημότες της Αιγιάλειας, που βλέπουν το αδιέξοδο με τα σκουπίδια στους δρόμους να συνεχίζεται. Αποδέκτες παραπόνων γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δήμου Αιγιαλείας, που περιμένουν από το δήμαρχο να βρει λύση. Ο ίδιος προσπάθησε να τους καθησυχάσει για άλλη μία φορά το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαρτίου, σχετικά με την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, μαζί με τον αντιδήμαρχο Διοίκησης Δημήτρη Φιλιππάτο και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου, επισκέφτηκαν το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελο Καπετάνιο και για πολλοστή φορά ο δήμαρχος εξήγησε και πάλι πως έχει η κατάσταση στον καθ’ ύλην αρμόδιο.

Εντωμεταξύ έγγραφο ήρθε στο δήμο μία ημέρα νωρίτερα, από τον Καπετάνιο με το οποίο διατάσσει τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Παπαθεοδώρου, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προς επίλυση του προβλήματος με τα σκουπίδια της Αιγιάλειας.

Ο Συντονιστής που γνωρίζει την χωρητικότητα των ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καλείται να διατάξει με τη σειρά του, τους ΦΟΣΔΑ κάθε περιοχής όπως η Κάτω Αχαΐα και το Αγρίνιο, να δεχτούν τα σκουπίδια μας έως ότου τελειώσει η έκτακτη ανάγκη. Στα χαρτιά η λύση φαντάζει ικανοποιητική και στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καταφέρει να διώξει τον μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών μέχρι το Πάσχα, αλλά τα σκουπίδια είναι πολλά και οι υπηρεσίες δυσκίνητες.

Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

Τι λένε όμως οι τοπικές κοινωνίες για την εντολή που θα δώσει ο Συντονιστής για να ανοίξουν τους ΧΥΤΑ ή θα μπουν μπροστά όπως έκαναν οι κάτοικοι στην Αιγείρα; Την περασμένη Δευτέρα σε συνεδρίαση δημάρχων στην Περιφέρεια, κανένας δήμαρχος δεν άφησε “παράθυρο ανοιχτό” ότι θα δεχθεί τα σκουπίδια της Αιγιάλειας. Αν διαταχθούν , θα το κάνουν και αν οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των ΦΟΣΔΑ πειθαρχήσουν από συναδελφική αλληλεγγύη, τί θα κάνουν οι ψηφοφόροι τους;
Ο δήμος Δυτικής Αχαΐας πάντως, που έχει τον ΧΥΤΑ του Φλόκα, πήρε ομόφωνη απόφαση στο συμβούλιο του και εξέδωσε ψήφισμα με περιεχόμενο, “κανένα σκουπίδι της Αιγιάλειας στη Δυτική Αχαΐα”.

Ο πρόεδρος του τοπικού Φορέα Συλλογικής Διαχείρισης Απορριμμάτων Σπύρος Τραχανής, φέρεται να είπε στον Παναγόπουλο “είναι εσωτερικό σας πρόβλημα, έχετε ΧΥΤΑ”.

Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη αφού κάθε ημέρα που περνά στοιβάζονται 50 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους και πλέον ο Σταθμός Μεταφόρτωσης γέμισε κοντέινερ και δε μπορεί να εξυπηρετήσει άλλο, και αν τα ΜΑΤ απ’ ότι φαίνεται δεν έχουν σκοπό να πάνε στην Αιγείρα παρά τις εντολές του Εισαγγελέα, ίσως χρειαστεί να πάνε αλλού, αν θα πάνε τελικά.
Ο δήμαρχος κρατάει στάση αναμονής και περιμένει να λειτουργήσει το “εντέλλεσθε” του Συντονιστή για να μπορέσει να πάρει τα σκουπίδια και της Ανατολικής Αιγιάλειας. Ίσως έτσι προχωρήσουν τα έργα στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, με τους κατοίκους να βλέπουν μέρα με την ημέρα να κερδίζουν έδαφος, εν όψει και της εκδίκασης της προσφυγής που έχουν κάνει στις 24 Απριλίου.

Στην επικαιρότητα ο πακετοποιητής απορριμμάτων

Όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με το δήμαρχο να μη φαίνεται να έχει εναλλακτική λύση και ίσως η πρόταση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Χρήστου Γούτου, αποκτήσει πρόσφορο έδαφος το επόμενο διάστημα.

Ο Γούτος που έζησε τη δύσκολη περίοδο, όταν ήταν αντιδήμαρχος επί Καραφωτιά, είδε πως η χρήση τότε του πακετοποιητή έλυσε προσωρινά και με ασφάλεια το πρόβλημα. Το ίδιο προτείνει και τώρα στον Θανάση Παναγόπουλο “Πρέπει να πάρουμε σκουπίδια από την Αιγείρα, όχι να πάμε κι άλλα. Δείτε τί κάνει πχ η Ζάκυνθος, αλλάξτε σκεπτικό και κοιτάξτε γύρω σας”, είπε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.

Ο δημοτικός σύμβουλος σκέφτεται να προτείνει στον Παναγόπουλο να νοικιάσει δύο πακετοποιητές και να κάνει τα σκουπίδια μπάλες για να λύσει προσωρινά το πρόβλημα, πριν να είναι αργά.

Ο Παναγόπουλος όμως, που κατηγορούσε τόσα χρόνια τις μπάλες και τον τ. αντιδήμαρχο Καθαριότητας Σταύρο Λυριντζή, που τις σκέφτηκε, δε θέλει να ακούει γι αυτές.

Πόσο όμως στοίχισε ο πακετοποιητής στον πρώην δήμο Αιγίου το 2008 και γιατί χρησιμοποιήθηκε; 30.000 ευρώ το μήνα μας λέει ο κ. Γούτος, που ήταν επί των Οικονομικών. Τότε το αδιέξοδο είχε προκύψει μετά από τρεις άγονους διαγωνισμούς για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Αλλά τότε ήταν μόνο το Αίγιο, τώρα όμως είναι ολόκληρη η Αιγιάλεια.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Καμπέρης, επί δημαρχίας Θεοδωρακόπουλου, εκτιμά πως έφόσον οι ΧΥΤΑ Δυτικής Ελλάδας παρακούσουν την εντολή που θα τους δοθεί, τότε λόγω έκτακτης ανάγκης ανοίγει ο δρόμος για άλλη Περιφέρεια και η Λαμία έχει δώσει ήδη “πράσινο φως”.
Προς το παρών όμως 2.000 τόνοι σκουπίδια βρίσκονται στους δρόμους και σε ένα μήνα θα έχουν διπλασιαστεί, όσο οι υπηρεσίες κωλυσιεργούν και το κράτος δεν παρεμβαίνει δυναμικά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr