background img
banner
banner

Στην τελική ευθεία για την παράδοση της Φανερωμένης

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ!

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται πλέον οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 7ης Νοεμβρίου 2014 στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου. Παρότι στην πορεία διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις από αυτές που αρχικά είχαν προγραμματιστεί, εντούτοις το έργο θα παραδοθεί εμπρόθεσμα και το Σάββατο 31 Μαρτίου αναμένεται η επαναλειτουργία του ναού με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, για να ακολουθήσουν και οι Ιερές Ακολουθίες τής Μεγάλης Εβδομάδας.

Κυριολεκτικά, τα συνεργεία, υπό το… άγρυπνο βλέμμα του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού και του προϊστάμενου εφημέριου π. Αθανάσιου Λιακόπουλου, όλο αυτό το διάστημα, από τις 8 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι εργασίες ως τώρα, έχουν επιδοθεί σε πραγματικό αγώνα δρόμου, ούτως ώστε να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες και να τεθεί το γρηγορότερο σε λειτουργία, ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης.

Για συντήρηση οι αγιογραφίες

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών, όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr , ερωτηθείς σχετικά, ο πατήρ Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο εργολάβος έχει ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις του στο εσωτερικό του ναού και συνεχίζει στην τοιχοποιία εξωτερικά. Κατ’ αρχήν έγινε αφαίρεση όλων των εικόνων που έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Οι αγιογραφίες έχουν αποκολληθεί, έχουν δοθεί για συντήρηση και θα τοποθετηθούν μετά το Πάσχα, διότι θα πρέπει να έχουν στεγνώσει καλά οι τοίχοι ώστε να μην προκληθούν ζημιές σε αυτές. Επιπλέον, έγινε συντήρηση στις εικόνες του τέμπλου και αμμοβολή στα κάγκελα του σολέα. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αφορούσε την ενίσχυση της τοιχοποιίας του κτίσματος, αυξάνοντας τις αντοχές σε περίπτωση ενδεχόμενου μελλοντικού σεισμού. Οι εργασίες επεκτάθηκαν και στα τρία μέρη του ναού, δηλαδή στο Ιερό, στο κυρίως μέρος και στον γυναικωνίτη. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε ο φέρων οργανισμός, οι τοίχοι οπλίστηκαν με μεταλλικό πλέγμα και τσιμεντοκονίαμα με σκοπό να αυξηθούν οι αντοχές του κτίσματος, έγιναν τσιμεντενέσεις και τοποθετήθηκαν ειδικά αγκύρια στους θόλους και τα παράθυρα.

Προέκυψαν κι άλλες εργασίες με βάση τις ανάγκες του ναού

΄΄Στην παρούσα χρονική στιγμή, γίνεται τριβή στα μάρμαρα του ναού και απομένουν κάποιες παρεμβάσεις στην εξωτερική τοιχοποιία. Οι εργασίες που προέκυψε στην πορεία ότι πρέπει να εκτελεστούν, ήταν περισσότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Χρειάστηκε να γίνει καινούρια ηλεκτρολογική εγκατάσταση, συντήρηση δαπέδου, ελαιοχρωματισμοί, εργασίες στα υδραυλικά, παρεμβάσεις στους κήπους εξωτερικά, θα γίνει τρίψιμο και βάψιμο στις πόρτες του ναού, θα αντικαταστήσουμε τα τζάμια για να είναι ομοιόμορφα και τέλος συνεργείο θα προχωρήσει στον καθαρισμό του ναού από τον τρούλο μέχρι τα δάπεδα. Τα συνεργεία δουλεύουν εντατικά και εκτιμούμε ότι θα μας παραδώσουν εγκαίρως τον ναό. Η καταληκτική ημερομηνία της σύμβασης είναι στις 25 Μαρτίου και πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι΄΄, επισήμανε ο πατήρ Αθανάσιος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί σε διάστημα μόλις δύο μηνών έχουν γίνει τόσα πολλά στον ναό.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί να τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη επαναλειτουργία του ναού χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου.

Και δάνειο για την κάλυψη όλων των εξόδων

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εργασιών, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στις 160.000 ευρώ, πλην όμως αφαιρέθηκαν εξ αυτών 47.000 ευρώ και δεν θα διατεθούν διότι εκτιμήθηκε ότι θα γίνει αλλαγή στην διακόσμηση του ναού, κάτι που, σύμφωνα με τον π. Αθανάσιο, δεν ισχύει. Τα χρήματα που αναλογούν στον εργολάβο ανέρχονται σε 52.000 ευρώ, ωστόσο μαζί με τα επιμέρους, το συνολικό κόστος των εργασιών είναι πολύ υψηλότερο με βάση τις ανάγκες που προέκυψαν. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από την αρωγή του σεισμού, πρόκειται να ληφθεί και δανειοδότηση ύψους 23.000 ευρώ για να καλυφθούν όλα τα έξοδα.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr