background img
banner
banner

Θα παρουσιαστούν ανέκδοτα επαναστατικά γεγονότα που αφορούν την Αιγιάλεια!

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΕΞΟΔΟΣ 1826»

Επετειακή εκδήλωση, με προβολή της ταινίας «Έξοδος 1826» θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 21 Μαρτίου στον δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων», ημέρα απελευθέρωσης του Αιγίου από τον Ανδρέα Λόντο, με βραδινή προβολή στις 7.30μ.μ. Η διοργάνωση ανήκει στο τμήμα κινηματογράφου και ιστορικής αναβίωσης του Άρατου Νοτίου Ελλάδας που εδρεύει στο Αίγιο, με εισαγωγική παρουσίαση του αγήματος αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” από αρματωμένους φουστανελάδες.
Θα προλογίσει η Βάσω Λουκοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός – ξεναγός και συνεργάτιδα του Λαογραφικού Μουσείου Λόγγου, με την στήριξη και έρευνα του οποίου θα παρουσιαστούν ανέκδοτα επαναστατικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή της Αιγιάλειας έως την 26η Μαρτίου 1821, στα οποία πρωταγωνίστησαν 1800 καταγεγραμμένοι Αιγιαλείς αγωνιστές, τα ονόματα των οποίων θα εκτεθούν σε ταμπλό στην κινηματογραφική αίθουσα.

Αιγιαλείς μέσω του Άρατου στην «Μηχανή του χρόνου»

Η προβολή είναι η τρίτη κατά σειρά δράση του Άρατου, αφού μετά την συμμετοχή στον εορτασμό της Μυστικής Συνέλευσης την 26η Ιανουαρίου και την έκθεση φορεσιάς και οπλισμού, ακολούθησε πολύ σημαντικό γύρισμα την Κυριακή 11 Μαρτίου για την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου για δύο επεισόδια που αφορούν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στα γυρίσματα έλαβαν μέρος 15 Αιγιαλείς και Πατρινοί μέλη του αγήματος , ενώ προσκλήθηκε η εκπομπή στην ορεινή Αιγιάλεια για πρώτη φορά προκειμένου να προβληθεί και ιστορικά -τουριστικά η περιοχή και συγκεκριμένα στο απίστευτου φυσικού κάλλους τοπίο με τις ορθοπλαγιές και τις σπηλιές της Μπουφούσκιας αλλά και την Πλαταννιώτισσα. Η εκπομπή θα προβληθεί σε δύο μέρη την Δευτέρα 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου από το Cosmote History στις 21.00.

Παρόντες στην δοξολογία στον Λόγγο και στην παρέλαση στο Αίγιο

Επόμενη εμφάνιση του αγήματος είναι προγραμματισμένη για την κεντρική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Παλιά Βουλή που διοργανώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων και μετάβαση με πομπή στον Άγνωστο Στρατιώτη για κατάθεση στεφάνων. Για το Αίγιο ειδικότερα , επόμενη εμφάνιση σταθμός θα είναι η συμμετοχή στην δοξολογία της 25ης Μαρτίου στον Άγιο Δημήτριο Λόγγου με πρόσκληση της προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Ρογκάλα και η παρέλαση του αγήματος στο Αίγιο με άρματα και παρουσίαση νέων ιστορικών πολεμικών σημαιών.

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Θεσσαλονίκη και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ 2 παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως ταινία «υψηλής ποιότητας» κι έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΞ (Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) για το παγκόσμιο πρόγραμμα προβολών του στην ομογένεια, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης (2021). Αρχή θα γίνει το φθινόπωρο του 2018 από το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, αφού η ταινία θα υποτιτλιστεί σε 5 γλώσσες με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ.

Η Aratos Films έχει να επιδείξει ως τώρα τις ακόλουθες δύο ιστορικές ταινίες: «Έξοδος 1826», «Φρυκτωρία»,ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της μεγάλου μήκους ταινίας «Πολιορκία» και του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Σαμαρίνας». Όλη η παραπάνω δραστηριότητα έχει ως απώτερο στόχο και σκοπό την ανάπτυξη του πολιτισμού μας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ιστορικά (μέσω κινηματογραφικών έργων) και κοινωνικά (μέσω θεατρικών έργων) θέματα.
Ειδικά οι ταινίες ως αναπόσπαστο μέρος της ψηφιοποίησης της Ελληνικής Ιστορίας αποτελούν εθνική κληρονομιά και μέρος της παράδοσής μας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr