background img
banner
banner

“Θρίλερ” με το «εντέλλεσθε», μέγα ζητούμενο η συναίνεση…

ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ελπίδες ότι μέσω του «εντέλλεσθε» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, που δε δόθηκε ούτε χθες παρά τις διαβεβαιώσεις, θα επιλυθεί έστω και για ένα χρονικό διάστημα, το πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων της περιοχής, υπάρχουν πλέον στον δήμο Αιγιαλείας. Βεβαίως, μέγα ζητούμενο είναι η συναινετική στάση των δήμων αλλά και των φορέων συλλογικής διαχείρισης απορριμμάτων, με τα μέλη του ΦΟΣΔΑ ενός εκ των υποψηφίων ΧΥΤΑ, σύμφωνα με πληροφορίες να απειλούν ήδη με παραίτηση…

Συγκεκριμένα, οι δύο ΧΥΤΑ για τους οποίους δίνεται εντολή να μεταφερθούν τα απορρίμματα της περιοχής, είναι του Αγρινίου και της Βόνιτσας, με τους δημάρχους Γιώργο Παπαναστασίου και Γιώργο Αποστολάκη αντίστοιχα να μην συμφωνούν δεχόμενοι πιέσεις. Μάλιστα, τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόνιτσας ανέφεραν ξεκάθαρα στον δήμαρχο πως εάν δεχθεί σκουπίδια από άλλο δήμο, θα παραιτηθούν. Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια, το εντέλλεσθε για τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και το ζητούμενο είναι αν όχι να υπάρξει συναίνεση από τις τοπικές κοινωνίες, τουλάχιστον να μην υπάρξει μεγάλη αντίδραση, διότι τότε, η κατάσταση επανέρχεται στο αδιέξοδο του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα και να καθαριστεί η Αιγιάλεια τουλάχιστον πριν το Πάσχα.

Πενήντα τόνοι απορριμμάτων ημερησίως

Σημειώνεται πως η εντολή προς τους ΦΟΣΔΑ αφορά για 12.000 τόνους απορριμμάτων της Αιγιάλειας που προβλέπει και η σύμβαση μεταφοράς, δηλαδή χοντρικά για περίπου δυόμιση μήνες από την στιγμή που ήδη υπάρχει συσσωρεμένος όγκος 2.000 τόνων απορριμμάτων.

Το εάν θα καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, θα εξαρτηθεί και από την στάση του δήμου Αιγιαλείας, διότι θα λειτουργήσει θετικά εάν προχωρήσει σε κατάθεση σχεδίου για τα απορρίμματα παράλληλα, με τα έργα αναβάθμισης του ΧΥΤΑ Αιγείρας, δείχνοντας την πρόθεση της προσωρινής χρήσης άλλων ΧΥΤΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος θα χρειαστεί να επισπεύσει τα έργα σε βιοαέριο, στραγγίδια και γαιοϋφάσματα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, με σκοπό να επαναλειτουργήσει όταν οι υπηρεσίες το πιστοποιήσουν.

Ακόμη όμως κι αν διευθετηθούν τα παραπάνω, η επιχείρηση καθαρισμός του δήμου, μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα πρέπει να θεωρείται, διότι είναι αμφίβολο εάν τα μηχανήματα του δήμου (gcb δήμου, gcb ΔΕΥΑ και μπουλντόζα) αρκούν για να καθαριστεί όλη η περιοχή πριν το Πάσχα και δεν αποκλείεται να υπάρξει και εργολαβία γι’ αυτό το σκοπό.

Εάν δεν δοθεί το “εντέλλεσθε” ούτε σήμερα, τότε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και ο δήμος ολόκληρος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο δήμαρχος θα προσπαθήσει για άλλη μία φορά να πιέσει το Υπουργείο Εσωτερικών για μεταφορά στη Λαμία και αν αυτό δεν πετύχει, τότε όλα ξαναγυρνάνε στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Το θέμα πλέον έχει γίνει πολιτικό και οι υπηρεσίες αδυνατούν να παρέμβουν δυναμικά παρά την έκτακτη ανάγκη και το δημόσιο κίνδυνο.

Κάθε μέρα που περνά, συσσωρεύονται 50 τόνοι σκουπίδια και η Αιγιάλεια κινδυνεύει να μπει στη “μαύρη λίστα” των τουριστικών προορισμών εν όψει Πάσχα και καλοκαιριού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της.

Κάλεσμα από την Επιτροπή Κατοίκων για την αυριανή συνάντηση στο Αίγιο

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, ενώ σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, απευθύνει κάλεσμα προς τους Αιγιώτες για την ενημερωτική συνάντηση, που έχουν προγραμματίσει για αύριο Παρασκευή στις 8.00 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο. Όπως τονίζουν, ΄΄μετά από σαράντα μέρες αγώνα και αποκλεισμό του επικίνδυνου “ΧΥΤΑ” Αιγείρας, βρισκόμαστε ακόμα στο δρόμο, διεκδικώντας το αυτονόητο: την περιφρούρηση της υγείας των παιδιών μας και τον όσο το δυνατό περιορισμό της παραπέρα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ο Κορινθιακός μας ενώνει και στο καλό και στο κακό. Και εδώ καλούμαστε να προστατέψουμε τον τόπο μας από μια συντελούμενη καταστροφή. Θέλουμε να σας δείξουμε με εικόνες και βίντεο διαχρονικά τη δημιουργία της βόμβας που μερικοί ακόμα αποκαλούν “ΧΥΤΑ Αιγείρας”. Σας καλούμε την Παρασκευή 30 Μαρτίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου 8μ.μ. Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας να ακούσουμε τις προτάσεις και τον προβληματισμό σας για ένα διαχρονικό πρόβλημα που η ανικανότητα των τοπικών αρχόντων μας το έφερε στο απροχώρητο΄΄.

Επίσκεψη Π.Α.Ε.Κ. στον ΧΥΤΑ

Προχθές πάντως, τον ΧΥΤΑ Αιγείρας επισκέφθηκαν οι τρεις επιμελητηριακοί σύμβουλοι της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης. Ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης και οι Κώστας Δεληγιάννης και Νίκος Φράγκος που δέχθηκαν πρόταση από τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, με τον πρόεδρο κ. Σακελλαρόπουλο και τον γραμματέα κ. Νικολάου να τους συνοδεύουν στον ΧΥΤΑ. Εκεί ξεναγήθηκαν από τους κατοίκους στον χώρο, ενώ όπως μετέφερε ο κ. Τηλιγάδης, αυτό που ζητήσαμε είναι να συνεργαστούν όλοι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για την περιοχή΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr