background img
banner
banner

Η Εβδομάδα των Παθών και των εντολών

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – Ή ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ, Ή ΠΑΝΕ ΑΙΓΕΙΡΑ

Σε… τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο δήμος Αιγιαλείας εξαιτίας του άλυτου και επικίνδυνου, από όλες τις απόψεις, γρίφου των απορριμμάτων. Παρότι η εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχει φτάσει ακόμη στους Φορείς Διαχείρισης σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, τα μέλη τους αντιδρούν έντονα στην μεταφορά των απορριμμάτων της Αιγιάλειας σε αυτούς και τα βλέμματα στρέφονται ξανά στον καλά φυλασσόμενο ΧΥΤΑ Αιγείρας, με τις εξελίξεις να είναι δυσοίωνες από κάθε άποψη… Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, αναμένεται η αυριανή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αιγιαλείας, την στιγμή που παραμονές Πάσχα τα σκουπίδια «πνίγουν» γειτονιές και αγορά.

Η κατάσταση μοιάζει ασφυκτική με τους εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων στους δρόμους σχηματίζοντας «βουνά» και με την δυσοσμία να είναι αφόρητη. Ο δυνατός αέρας παρασύρει σακούλες και η Αιγιάλεια θυμίζει πλέον έναν απέραντο σκουπιδότοπο, δεδομένου ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν έχει γίνει καθολική αποκομιδή των απορριμμάτων, παρά μόνο μεμονωμένη και με προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σημεία. Τα καταστήματα του Αιγίου «τρέμουν» στην ιδέα ότι οι πολυαναμενόμενες για τους εμπόρους ημέρες του Πάσχα θα βρουν την αγορά με απορρίμματα, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι η ανοιξιάτικη ύπαιθρος της Αιγιάλειας θα… υποδεχθεί τους επισκέπτες του Πάσχα γεμάτη σκουπίδια.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος έχει καλέσει τα μέσα ενημέρωσης σε συνέντευξη Τύπου για την Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου, στις 11.:30 το πρωί, με θέμα «Ενημέρωση όσον αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τα απορρίμματα στην Αιγιάλεια» και από εκεί αναμένεται να προκύψουν τα νεότερα σχετικά με την δυσάρεστη κατάσταση και τις πιθανές λύσεις που περιμένουν όλοι.

΄΄Η Αιγιάλεια έχει τον δικό της ΧΥΤΑ στην Αιγείρα΄΄ λένε οι άλλοι

Μέχρι χθες πάντως, η εντολή του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νίκου Παπαθεοδώρου για άνοιγμα συγκεκριμένων ΧΥΤΑ στην Δυτική Ελλάδα στα απορρίμματα της Αιγιάλειας, στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, δεν είχε φτάσει στα συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης των εν λόγω ΧΥΤΑ, ενώ πληροφορίες θέλουν το μεγαλύτερο βάρος των απορριμμάτων της Αιγιάλειας να πέφτει στους ΧΥΤΑ Αγρινίου και Βόνιτσας.

Μάλιστα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που τους επιβληθεί να δεχθούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας, τότε θα κλείσουν τις πόρτες και για τα σκουπίδια άλλων δήμων με τους οποίους έχουν ήδη συμφωνία. Εκτιμάται πάντως ότι η εντολή θα καταφθάσει σήμερα ή το αργότερο αύριο και αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΦΟΣΔΑ ΧΥΤΑ Φλόκα Σπύρου Τραχάνη στην «Π» ότι ο εν λόγω ΧΥΤΑ δέχεται απορρίμματα από Πάτρα, Καλάβρυτα, Ερύμανθο και άλλες περιοχές και δεν πρόκειται να δεχθεί και της Αιγιάλειας δεδομένου ότι δεν έχει άλλο χώρο. Παράλληλα, ο κ. Τραχάνης αναφέρθηκε και στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, τονίζοντας πως ΄΄δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε απορρίμματα από μία περιοχή που έχει τον δικό της ΧΥΤΑ ο οποίος σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές είναι νόμιμος. Δεν μπορούν πενήντα άνθρωποι να κλείνουν τον ΧΥΤΑ, να έχει τεθεί εκτός και παρότι δεν έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του, να προσπαθούν να φορτώσουν αλλού τα απορρίμματά τους΄΄.

Η αντίδραση των υπευθύνων των υποψηφίων για τα απορρίμματα ΧΥΤΑ της Αιγιάλειας, στρέφει αυτομάτως τα βλέμματα ξανά στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, εκεί όπου το μπλόκο των κατοίκων διατηρείται συμπαγές εδώ και 46 μέρες, με 24ωρη φύλαξη σε βάρδιες! Οι κάτοικοι ενισχύουν τους ισχυρισμούς τους περί ακαταλληλότητας του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ, τονίζοντας πως ΄΄από τη μια πιεζόμαστε να ανοίξουμε “έστω και για μια μέρα” τον ΧΥΤΑ σαν ένδειξη “καλής θέλησης”, από την άλλη η Περιφέρεια όχι μόνο δεν εκδίδει άδεια λειτουργίας του, αλλά επιβάλλει δυο πρόστιμα και έχει προβεί σε μήνυση κατά του δημάρχου, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ακαταλληλότητά του και την παράνομη λειτουργία του΄΄. Εντωμεταξύ, στο δήμο βρίσκονται εν αναμονή του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος που καταφτάνει στον ΧΥΤΑ Αιγείρας τη Μεγάλη Τρίτη.

Ήδη έχουν γίνει τομές προκειμένου να εξακριβωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο χώρος εναπόθεσης, σε σχέση με τα λύματα για τα οποία έχει γίνει όλος ο ντόρος

“Εμείς έχουμε το εντέλλεσθε των κατοίκων” λέει η Επιτροπή

Στην σύσκεψη που συγκάλεσαν την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός γύρω από το τι πρέπει να γίνει τώρα για άρση του αδιεξόδου, τονίζοντας πως η πολιτεία μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση. Όσον αφορά στον αυριανό τρόπο διαχείρισης ώστε σε μερικά χρόνια να έχουν χτιστεί οι βάσεις για να μην ξαναβρεθεί η περιοχή σε τέτοια απελπιστική κατάσταση, τονίστηκε πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει δράση. Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, πράσινα σημεία, τοπική κομποστοποίηση, είναι μέτρα φτηνά και αποτελεσματικά, που έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει, όπως τονίστηκε στην σύσκεψη, εκεί όπου παρουσιάστηκαν μέσω διαφανειών όλα τα κακώς κείμενα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έδειξαν να πείθονται για το αίτημα να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης. Ανέφερε ότι ο αγώνας των κατοίκων καταδεικνύει το αδιέξοδο του σημερινού τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών, σημειώνοντας ότι η αυριανή μέρα προϋποθέτει τη συμμετοχή του δήμου. Μίλησαν και δημοτικοί σύμβουλοι εξυμνώντας τον αγώνα των κατοίκων και τονίζοντας την αναγκαιότητα να τον συνεχίσουν. Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου “Μπακόπουλος – Ντρίνιας” έδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα.

΄΄Βγήκαμε ηθικά πιο δυνατοί από αυτή τη σύσκεψη. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή θα γίνουν οι κήρυκες του δίκαιου αιτήματός μας στους Αιγιώτες συμπολίτες μας. Ελπίζουμε ότι με “εντέλλεσθε” ή χωρίς αυτό, θα βρεθεί η άμεση λύση στο πρόβλημα σκουπίδια έτσι που να μην γιορτάσουμε το Πάσχα με αυτά. Πιστεύουμε όμως ότι η ηρωική μαζική συμμετοχή για ενάμισι μήνα τώρα των κατοίκων της περιοχής μας στον αποκλεισμό του παράνομου και ρυπογόνου “ΧΥΤΑ” είναι το δικό μας ισχυρό “εντέλλεσθε” γιατί πηγάζει από την καθαρή θέληση των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής και που γι’ αυτό μπορεί να εφαρμόζεται εδώ και τώρα. Είναι ο ιερός μονόδρομος που μας έχουν αναγκάσει όλοι αυτοί να ακολουθήσουμε. Και θα τον διανύσουμε μέχρι τέλους, μέχρι εκείνη την ημέρα που θα διαβάσουμε την απόφαση για το οριστικό κλείσιμό του΄΄, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων.

Εν τω μεταξύ, στον χώρο του μπλόκου των κατοίκων της Ανατ. Αιγιάλειας στον ΧΥΤΑ, βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας και νυν μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Ν.Δ. Ελλάδας Λάμπης Παπαδόπουλος, ο οποίος σε ανακοίνωση του συμπαραστέκεται στο “δίκαιο” αγώνα τους.

Έρχονται μέρες Παπανικολού

Κάπως έτσι, οι κάτοικοι εμφανίζονται αμετακίνητοι και εφόσον το αδιέξοδο συνεχιστεί, επιστρέφει και πάλι το σενάριο να σπάσει ο κλοιός των κατοίκων με την χρήση βίας, κάτι που όλες οι πλευρές δεν επιθυμούσαν από την αρχή. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, αν οι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας δεν πειθαρχήσουν στο “εντέλλεσθε” που θα τους δοθεί, τότε πολύ πιθανόν τη Μ. Τρίτη να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην Αιγείρα, κάτι για το οποίο οι κάτοικοι είναι προετοιμασμένοι από καιρό.
Υπενθυμίζεται ότι με την παρέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ, είχαν ανοίξει οι δρόμοι για την έναρξη των εργασιών στον ΧΥΤΑ στην θέση Παπανικολού. Μάλιστα, στην πρώτη απόβαση των ΜΑΤ στην Παπανικολού, είχαν γίνει και 16 συλλήψεις ατόμων που προσπαθούσαν να φράξουν τον δρόμο στα μηχανήματα και να μην υλοποιηθεί ένα έργο που έχει προκαλέσει απανωτούς τριγμούς στην τοπική κοινωνία, με συμπλοκές με ΜΑΤ, δικαστικές διαμάχες και πολιτικές αντιπαραθέσεις, από το 2012 μέχρι το 2015 που σταμάτησε εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων. Όλοι ωστόσο και ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή που το ζήτημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων πιέζει ασφυκτικά, ζητούν να μάθουν τι περιλαμβάνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει πρωτοκολληθεί. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει φτάσει σε ποσοστό εκτέλεσης περίπου 60%, ωστόσο ακόμη κι αν η απόφαση βγει υπέρ του εργολάβου και υπέρ της συνέχισης του έργου, είναι μία μακροπρόθεσμη λύση και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα από την στιγμή που είναι ημιτελής και έχουν λήξει περιβαλλοντικά και προγραμματική σύμβαση.

Ενέργειες για την… ώρα της αποκομιδής

Στον δήμο Αιγιαλείας πάντως, πέρα από το έμπρακτο ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για την απόφαση του ΣτΕ, προετοιμάζονται και για την έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων διότι μία τέτοια διαδικασία, μόνο εύκολη δεν θα είναι. Την Παρασκευή έληξαν οι συμβάσεις 21 εργαζομένων στην Καθαριότητα, ωστόσο με μέριμνα του αντιδημάρχου Δημήτρη Φιλιππάτου, ετοιμάζεται μία εργολαβία για κάθε δημοτική ενότητα, ώστε όταν δοθεί το «πράσινο φως», να ξεκινήσει αμέσως η αποκομιδή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr