background img
banner
banner

Εκλογές με απλή αναλογική σε ενάμιση χρόνο!

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ

 Παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα βιώσει η Αιγιάλεια και η Δυτική Ελλάδα, αφού ανακοινώθηκε και επίσημα από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που διεξάγεται στην Αθήνα, η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ παρόντες στην χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου με θέμα «Η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους. Τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη», ήταν μεταξύ των άλλων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη.

Ο υπουργός παρουσίασε βασικά σημεία του «Κλεισθένη», του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, και πως θα προηγηθεί διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, αν και, όπως είπε, έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος στα περιφερειακά συνέδρια, στην ομάδα εργασίας που συστήθηκε σχετικά στο ΥΠΕΣ κ.λπ.

Τι περιλαμβάνει ο «Κλεισθένης Ι»

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι: Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019. Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν». Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα. Επιπλέον, καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων, ενώ ενεργοποιούνται και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, ενώ θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

Θαν. Παναγόπουλος: ΄΄Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται άλλου είδους μεταρρυθμίσεις΄΄

Την διαφωνία του ως προς την εφαρμογή της απλής αναλογικής εξέφρασε, μιλώντας στην «Π» ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, εκτιμώντας ότι θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, κάτι που άλλωστε αποτελεί θέση όλων των δημάρχων, έτσι όπως διεφάνη στην χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου. ΄΄Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται άλλου είδους μεταρρυθμίσεις, όπως αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πάταξη γραφειοκρατίας, αλλαγή της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις ώστε να μην χρειάζονται όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες΄΄, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Ο υπουργός μάς είπε ότι θα τεθεί σε διαβούλευση, ωστόσο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως φαίνεται είναι ειλημμένη απόφαση και τον Μάιο θα ψηφιστεί. Επίσης, όρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές για την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019, ενώ η θητεία επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια΄΄. Σημείωσε ακόμη πως το πράγμα περιπλέκεται διότι την δεύτερη Κυριακή των εκλογών αναμετρώνται οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι των πλειοψηφουσών παρατάξεων και όχι οι συνδυασμοί. ΄΄Η μεταρρύθμιση επιβάλλεται να δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί ως όργανο μικροπολιτικών συμφερόντων΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Παναγόπουλος.

Μέχρι σήμερα ο εκλογικός νόμος, είτε με την πρώτη είτε με τη δεύτερη Κυριακή, έδινε ασφαλή πλειοψηφία στον νικητή συνδυασμό οπότε οι όποιες εισηγήσεις στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αποτελούσαν αποφάσεις άσχετα από τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Με την απλή αναλογική, ο νικητής συνδυασμός δεν θα έχει πριμ εδρών οπότε η δημοτική αρχή, θα πρέπει να πείσει την αντιπολίτευση για το δίκαιο των θέσεών της. Τι θα συμβεί ωστόσο στην περίπτωση που η αντιπολίτευση κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν ψηφίζει π.χ. τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού; Ή ακόμη χειρότερα δεν ψηφίζει καν τον νέο προϋπολογισμό; Πώς θα εγκριθεί σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα Τεχνικών Έργων; Πώς θα μπορέσει ένας δήμαρχος να εκτελέσει το πρόγραμμά του; Τότε ενδεχομένως προκύπτουν συμφωνίες πάνω ή και κάτω από το τραπέζι και αυτά είναι θέματα που τέθηκαν στο συνέδριο, όπως μετέφερε ο δήμαρχος.

Οι προτάσεις των δημάρχων για την μεταρρύθμιση

Εκτός από το αίτημα για επαρκή χρόνο δημόσια διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή, οι δήμαρχοι ζητούν για την δρομολογούμενη μεταρρύθμιση: Mεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση, να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικότητας, λειτουργία ενός Μικρού, Ευέλικτου, με Στρατηγικό Χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους. Και η μεταβίβαση όλο και περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση, να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση το 8% των πόρων του ΑΕΠ, να γίνει φορολογική αποκέντρωση, να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να μην παίρνει η Κυβέρνηση τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης από το Πράσινο Ταμείο και να της δίνει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεται αυτή για περιβαλλοντικά έργα, να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των παραλιών τους, να μπορούν να προσλαμβάνουν οι Δήμοι το προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες, να έχουν οι Δήμοι τους πόρους και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των σχολείων των Δήμων, για τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης των πόλεών τους, να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματά τους και να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr