background img
banner
banner

Φεύγουν σταδιακά αλλά με… αργούς ρυθμούς τα σκουπίδια

ΑΛΛΑ ΠΕΝΤΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΥΤΑ

Τις… δυνάμεις τους σε αυτή την δύσκολη συνύπαρξη με τα σκουπίδια μετρούν οι πολίτες τής Αιγιάλειας, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων παραμένει στους δρόμους. Σήμερα πρόκειται να αναχωρήσουν ακόμη πέντε κοντέινερς από την Αιγιάλεια με προορισμό τον ΧΥΤΑ Αγρινίου, ωστόσο βουνά από σκουπίδια εξακολουθούν να δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση, δεδομένου ότι έχει δοθεί βαρύτητα στο να ελαφρυνθεί κάπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης για να προχωρήσει η αποκομιδή στους δρόμους.

Για την ώρα απορρίμματα έχουν «σηκωθεί» από ορισμένα κεντρικά σημεία και οδικές αρτηρίες, χωρίς ωστόσο να έχει φύγει ο κύριος όγκος. Κι αν καθαρίστηκαν πολλές θέσεις μπροστά από σχολεία, το Δημαρχείο και άλλα κομβικά σημεία που –σημειωτέον- είχαν ξανακαθαριστεί μέσα στο τελευταίο δίμηνο που υφίσταται το πρόβλημα, υπάρχουν και περιοχές στις οποίες δεν έχουν σηκώσει ούτε σακούλα από τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Και οι περιοχές αυτές βρίσκονται και εντός Αιγίου, με έντομα και τρωκτικά να κάνουν… πάρτι ιδίως τις βραδινές ώρες.

Την Τρίτη έφυγαν από το Αίγιο τέσσερα κοντέινερ με σκουπίδια, την Τετάρτη άλλα τέσσερα όπως και χθες, ενώ σήμερα Παρασκευή πρόκειται να αναχωρήσουν πέντε για τον ίδιο προορισμό, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, μόνο η προγραμματική σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Αγρινίου έχει υπογραφεί. Αυτός είναι και ο λόγος που η αποκομιδή γίνεται σταδιακά, με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο ωστόσο, να εκτιμά ότι σε ένα δεκαπενθήμερο θα έχει καθαριστεί η πόλη… Στην διαδικασία θα βοηθήσουν σημαντικά οι εργολαβίες που έχουν ανατεθεί, οι οποίες αναλαμβάνουν με μπουλντόζες να σηκώσουν τον μεγαλύτερο όγκο.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί, τόσο εντός όσο και εκτός Αιγίου που καταγγέλλουν επιλεκτική αποκομιδή σε κάδους που βρίσκονται πλησίον σπίτια ή επιχειρήσεις δημοτικών συμβούλων, την συναίνεση των οποίων επιθυμεί η δημοτική αρχή για να προχωρήσει το έργο των αναθέσεων της αποκομιδής…

Η είδηση για απορριμματοφόρα έφερε κόσμο στο μπλόκο

Εν τω μεταξύ, αυξημένη κινητικότητα παρατηρήθηκε χθες το πρωί στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η πληροφορία για την επίσκεψη δύο απορριμματοφόρων ώστε να εναποθέσουν απορρίμματα, αύξησε την παρουσία των κατοίκων στο μπλόκο, ωστόσο τα απορριμματοφόρα τελικά δεν φάνηκαν. Εντυπωσιακή ωστόσο χαρακτηρίστηκε η ταχύτητα με την οποία έδρασαν οι κάτοικοι πληροφορούμενοι για το γεγονός, παρότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών εκείνη την ώρα βρισκόταν στα Καλάβρυτα όπου επρόκειτο να εκδικαστούν οι μηνύσεις εις βάρος τους για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Αναβολή για τις 26 Ιουνίου στην εκδίκαση των μηνύσεων εις βάρος των κατοίκων Ανατ. Αιγιάλειας

Οι υποθέσεις πάντως πήραν αναβολή για τις 21 Ιουνίου, την ημέρα που έχει οριστεί δικάσιμος και για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις σε σχέση με τον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων βρέθηκαν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες και οι υποθέσεις τους επρόκειτο να εκδικαστούν χθες, συνολικά 29 άτομα που μαζί. Εκεί τους περίμεναν και δυνάμεις των ΜΑΤ, για λόγους ασφαλείας και μόνο και προκειμένου να μην σημειωθούν επεισόδια δεδομένου ότι μάρτυρας στην δίκη ήταν και ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, με τους κατηγορούμενους πολίτες ωστόσο να ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι αυτές οι προθέσεις τους… Να σημειωθεί ότι για τις 21 Ιουνίου έχουν οριστεί κι άλλες δικογραφίες έντεκα ατόμων. Επίσης ανάμεσα σε αυτούς τους 40 πολίτες, υπάρχουν κάποιοι που έχουν μία μήνυση αλλά και κάποιοι άλλοι με τρεις και τέσσερις!

Έκδοση ψηφίσματος μετά από Λαϊκή Συνέλευση

Προχθές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας η Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας. Παρευρέθησαν περισσότεροι από 400 κάτοικοι, μεταξύ αυτών και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Λαϊνάς, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Γιοβάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Ανδρουτσόπουλος Φάνης Σταυρόπουλος και Βασίλης Τομαράς, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κ.λπ. Η Επιτροπή Αγώνα ενημέρωσε τους κατοίκους για τις ενέργειες που έχουν γίνει και πρόκειται να γίνουν για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες.

Η Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος – απόφασης στο οποίο, μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για νίκη την οποία πέτυχαν με τον δίμηνο και πλέον αγώνα τους, τονίζοντας πως η επιτροπή αγώνα των κατοίκων θα συνεχίσει να εργάζεται και να αναλαμβάνει δράσεις με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ όπως και να ενεργεί ποικιλοτρόπως στον τομέα ενημέρωσης – πληροφόρησης των κατοίκων και των ΜΜΕ για το πρόβλημα. ΄΄Καλούμε τους κατοίκους της Αιγείρας και της Ακράτας και όλους τους φίλους από άλλες περιοχές σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Η πρώτη νίκη κατακτήθηκε, ο αγώνας όμως πρέπει να είναι συνεχής, χωρίς εκπτώσεις΄΄, αναφέρουν ακόμη, εκτιμώντας πως ΄΄σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις τα στερεά απόβλητα ΟΛΟΥ του Δήμου Αιγιάλειας, θα μεταφέρονται μέχρι την 1η Απριλίου 2019 σε άλλους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 τόνων. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας θα πρέπει α) Να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και β) να προωθήσει τα μέτρα που του αναλογούν σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΦΕΚ τ.β’ 1174/2/4/2018) ο Δήμαρχος Αιγιάλειας (και σαν υπεύθυνος διαχείρισης αποβλήτων) θα πρέπει να εφαρμόσει «άμεσα και πλήρως» πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων (ανακύκλωση) καθώς και να μεριμνήσει για τρόπους («με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και δοκιμασμένης μεθοδολογίας») που να οδηγούν στη σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση. Με άλλα λόγια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλεί το Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο να κάνει ότι δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Και βέβαια το κόστος όλων αυτών που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει θα επιβαρύνει τους δημότες της Αιγιάλειας (ΦΕΚ1174/2-4-2018 παρ. 2)΄΄.

Από την πλευρά τους δηλώνουν ότι τον ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν τον έκλεισαν οι κάτοικοι και η Επιτροπή Κατοίκων αλλά έχει κλείσει διότι δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας, ξεκαθαρίζοντας πως οι κάτοικοι εμποδίζουν απλώς την τέλεση παρανόμων πράξεων. Ξεκαθαρίζουν ακόμη πως δεν θα δεχθούν στο σχέδιο που θα υποβάλλει ο δήμαρχος, να συμπεριλαμβάνεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, σαν χώρος υποδοχής στερεών αποβλήτων, αναμένοντας τις αυτοψίες και εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τα αποτελέσματα της υγειονομικής αναγνώρισης των δειγμάτων των γεωτρήσεων, την τυχόν μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και την έκταση όλων αυτών, έχοντας ήδη στα χέρια τους την έκθεση του Πανεπιστήμιου Πατρών για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας όπου αναφέρονται σοβαρά προβλήματα και σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την εύρεση καρκινογόνων, τερατογόνων και μεταλλαξιογόνων στοιχείων στα υγρά απορροής (και κατά συνέπεια, στα ρυάκια, στα ρέματα, στο Θολοπόταμο και εν τέλει στον Κορινθιακό Κόλπο) από την ανεξέλεγκτη διαφυγή στραγγιδίων του ΧΥΤΑ Αιγείρας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr