background img
banner
banner

Γενική συνέλευση σε… ψυχροπολεμικό κλίμα

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ – ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Έντονος προβληματισμός και αγωνία για τις επιπτώσεις της παραμονής των απορριμμάτων στους δρόμους λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, εκφράστηκε κατά την χθεσινή γενική συνέλευση που συγκάλεσε για το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων, ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας. Η συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους δημιουργεί ήδη μία «εκρηκτική» ατμόσφαιρα στην Ανατολική Αιγιάλεια με έναν διαφαινόμενο διχασμό μεταξύ αυτών που φοβούνται – εκτός από τους κινδύνους για την δημόσια υγεία -και οικονομική καταστροφή και εκείνων που επιμένουν στο να κρατούν κλειστό τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Η πρόθεση του δημάρχου να μην μεταφέρει σκουπίδια από τις Δ.Ε. Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας στους πέντε εντεταλμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, όπως τουλάχιστον είχε διατυπωθεί από τον ίδιο στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει, διότι έτσι βγάζει εκτός σχεδιασμού τον ΧΥΤΑ Αιγείρας και παρά το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε τελικώς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για κήρυξη όλου του δήμου σε έκτακτη ανάγκη, εντείνει τις ανησυχίες ότι τα σκουπίδια της Ανατολικής Αιγιάλειας δεν θα… σηκωθούν από τους δρόμους αν δεν ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Οι κάτοικοι που τον φυλάσσουν μέρα – νύχτα παρουσιάστηκαν και χθες στην συνέλευση, ανυποχώρητοι, επαναλαμβάνοντας πως ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι μία «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί που απειλεί όλη την κοινωνία. Από την άλλη, τα απορρίμματα στους δρόμους σχηματίζουν βουνά (σε κάποια σημεία φτάνουν σε μπαλκόνια) σε μία περιοχή (Ανατολική Αιγιάλεια) που, όπως τονίστηκε και χθες, αναμένει τουλάχιστον 25.000 επισκέπτες την καλοκαιρινή σεζόν, οι οποίοι με την παρουσία τους κάθε χρόνο, κρατούν «ζωντανή» την τοπική οικονομία.

 

«Δίκοπο μαχαίρι»

Το θέμα, όπως φάνηκε στην Γενική Συνέλευση, είναι… δίκοπο μαχαίρι για τους κατοίκους που βλέπουν ότι η υπόθεση είναι… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μπροστά στον χθεσινό έντονο προβληματισμό, ο αντιδήμαρχος Ανατ. Αιγιάλειας Γιώργος Γιοβάς πρότεινε, προκειμένου να αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους, να ανοίξει προσωρινά και όχι μόνιμα ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, προκειμένου να δεχθεί μέχρι 300 τόνους, από Ακράτα – Αιγείρα. Τόνισε ακόμη ότι η χρήση του ΧΥΤΑ Αιγείρας τέθηκε ως προϋπόθεση και από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ώστε να προχωρήσει η μεταφορά στους πέντε ΧΥΤΑ της Δυτ. Ελλάδας Επιπλέον, ανέφερε πως τα έργα στον ΧΥΤΑ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και ότι σε ένα με ενάμιση μήνα θα ολοκληρωθούν οι σημαντικές παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Γιώργος Σακελλαρόπουλος είπε ότι προμηνύεται ένα δύσκολο καλοκαίρι στο τέλος του οποίου θα γίνει ένας απολογισμός πεπραγμένων των αρμόδιων φορέων και θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπενθύμισε ότι ο Σύλλογος από το 2015 με έγγραφό του ζητούσε από τον δήμο να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ενώ ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να ραντίζονται τα σκουπίδια που είναι συσσωρευμένα στους δρόμους.

Στην συνέλευση τονίστηκε πως οι επαγγελματίες πρέπει να δουν πώς θα διαχειριστούν το θέμα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στον τουρισμό, ενώ υπήρξαν και κάτοικοι που ανέφεραν ότι οι επαγγελματίες πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι έτοιμοι να χάσουν την σεζόν… Σε αρκετά σημεία προκλήθηκε ένταση μεταξύ μελών της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων που κρατούν αποκλεισμένο τον ΧΥΤΑ Αιγείρας και επαγγελματιών. Η πρόεδρος της Τ.Κ. Ακράτας Μαρία Καρρά εμφανίστηκε πιο διαλλακτική, παρουσιάζοντας μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών με βάση την οποία ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι μεν βεβαρημένος αλλά όχι σε σημείο που να κινδυνεύει άμεσα η υγεία των πολιτών.

Σε σχέση με την εικόνα της περιοχής, κάποιοι πρότειναν να μην αναρτώνται στο διαδίκτυο φωτογραφίες με τα σκουπίδια στους δρόμους, ώστε να μην δυσφημίζεται η περιοχή ενώ κάποιοι άλλοι είπαν ότι οι επισκέπτες καταφθάνοντας εδώ θα δουν την κατάσταση, θα φύγουν και δεν θα επιστρέψουν ποτέ…

Ο προβληματισμός από πλευράς επαγγελματιών ήταν έντονος αν και φάνηκε ότι υπερισχύει η άποψη πως ο αγώνας του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ, πρέπει να συνεχιστεί…

Μόνο 1.000 τόνους απορριμμάτων τον μήνα θα δέχονται το καλοκαίρι οι πέντε ΧΥΤΑ…

Την ίδια στιγμή, με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκομιδή στην υπόλοιπη Αιγιάλεια, με συνοικίες και χωριά, πέραν του αστικού κέντρου του Αιγίου, να είναι… πνιγμένα στα σκουπίδια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί καθόλου, από τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και αποκλείστηκε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας… Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις, το τοπίο δεν φαίνεται να καθαρίζεται άμεσα, δεδομένου ότι οι ποσότητες που θα δέχονται οι πέντε ΧΥΤΑ της Δυτ. Αιγιάλειας είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες. Ειδικότερα, για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία για μεταφορά 1.500 τόνων απορριμμάτων, ενώ για κάθε μήνα του καλοκαιριού 1.000 καθώς και οι πέντε ΧΥΤΑ είναι βεβαρημένοι αυτή την περίοδο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα απορρίμματα της Αιγιάλειας τον χειμώνα ανέρχονται σε περίπου 1.500 τόνους τον μήνα και το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, τότε αντιλαμβάνεται ότι η αποκομιδή θα συνεχίσει να είναι ελλιπής και προβληματική και πως το καλοκαίρι όντως θα είναι πολύ δύσκολο για όλους…

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταψήφισε αίτημα για έκτακτη ανάγκη

Εν τω μεταξύ, αίτημα συζήτησης από τον επικεφαλής της παράταξης Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Χατζηλάμπρου και την επικεφαλής της παράταξης Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα Κατερίνα Χαμηλάκη, προ ημερησίας διάταξης θέματος λόγω κατεπείγοντος, κατατέθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αχαΐας για τα την αποκομιδή απορριμμάτων από τον δήμο Αιγιαλείας και τις δημοτικές ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού σε εφαρμογή της 64413/28-3-2018 απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κήρυξη της Ανατολικής Αιγιάλειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το θέμα ωστόσο καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, αναβολή πήρε η χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης μήνυσης εις βάρος του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου για την ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου, για παράβαση καθήκοντος και υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθησιν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr