background img
banner
banner

Μίλησαν με τον δικό τους τρόπο για τα δικαιώματα των παιδιών…

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2018 «ΜΑΖΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΚΤΩ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 26 Μαρτίου, στο «Πολύκεντρο», το Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο: «ΜΑΖΙ». Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, 107 μαθητές και μαθήτριες από 8 σχολεία της Αιγιάλειας συναντήθηκαν δημιουργικά σε μία θεατρική σύνθεση βασισμένη στο κείμενο «Ειρήνη»,ένα εκπαιδευτικό εργαλείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που απευθύνεται σε παιδιά μικρών ηλικιών.

Ήταν για μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, όπου μαθητές από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Αιγίου και Ειδικό Νηπιαγωγείο Αιγίου, το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, το Δημοτικό Ροδοδάφνης, την Α΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Ακράτας, την Γ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Ακράτας, την Γ΄ τάξη του Δημοτικού Αιγείρας και την Δ1΄τάξη του 9ου Δημοτικού Αιγίου, προσπάθησαν να μιλήσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου, για τη μοναξιά και την απόρριψη του ξένου και του διαφορετικού.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων που πραγματώνεται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Ταυτόχρονα αποτελούσε μέρος του ομώνυμου τοπικού Δικτύου Αγωγής Υγείας στο οποίο μετέχουν 15 σχολικές μονάδες του νομού Αχαΐας.
΄΄Η λέξη ΜΑΖΙ περικλείει όλη την έννοια της σημερινής βραδιάς! Και γι’ αυτό θα την ακούσετε πολλές φορές ακόμα!΄΄, τόνισε η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου και συνέχισε δίνοντας το πλαίσιο μέσα από το οποίο οδηγήθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε αυτό το Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ.

Παιδιά ΜΑΖΙ με εκπαιδευτικούς

Μαζί με τους μικρούς μαθητές βρεθήκαν από το Νοέμβριο οι Θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος,«Κι αν ήσουν εσύ;», Πάνος Βασιλόπουλος και Βιβή Θεοδωρακοπούλου, πραγματοποιώντας βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές. Τα παιδιά με τη σειρά τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους δημιούργησαν σύντομες σκηνές καταθέτοντας τη δική τους ματιά με κοινό στόχο τα δικαιώματα των παιδιών. Οι δράσεις τους σε όλο αυτό το διάστημα απεικονίστηκαν εικαστικά και βρίσκονταν στην είσοδο του χώρου για να προκαλέσουν μια ευχάριστη έκπληξη σε όλους τους θεατές.

Το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε με τίτλο: «Ειρήνη» είναι το τελικό αποτέλεσμα της συνεργασίας των 8 αυτών σχολείων και της σύνθεσης των σκηνών που προέκυψαν από τους μαθητές τους σε ένα συλλογικό θεατρικό δρώμενο που θέλησαν να το μοιραστούν ΜΑΖΙ με το κοινό που είχε πλημμυρίσει το χώρο του Πολύκεντρου, όπως ανέφερε η κ. Παπακωνσταντινοπούλου.

Ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ παραβρέθηκε στην εκδήλωση η κ. Καλλιόπη Διονυσοπούλου, που έδωσε συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους αυτή και επισήμανε ότι χάρη στη στήριξη των εκπαιδευτικών το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» έχει βρει απήχηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο Γιώργος Μπεκιάρης, Περιφερειακός Διαχειριστής του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ» για την Δυτική Ελλάδα και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, μίλησε για τα βιωματικά σεμινάρια που είχαν προηγηθεί στους εκπαιδευτικούς και μέσω των οποίων οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν ανάλογα με τους μαθητές τους και κατάφεραν να προσεγγίσουν τόσο ευαίσθητα θέματα με μαθητές μικρών ηλικιών.

Σε αυτή την εξαίρετη προσπάθεια βρέθηκαν μαζί οι εκπαιδευτικοί: από το Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης, η Λένα Μπακάλη και ο Αλέξης Παπαδόπουλος, από το Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας, η Αριάδνη Χουλιαροπούλου, η Μαρία Καρνή και η Δήμητρα Πίτσου που επιμελήθηκε και τη μουσική της παράστασης, από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, η Δήμητρα Καραγγελή και η Ζαμπία Μπραουδάκη, από το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, η Αθηνά Σκανδάμη, η Μαρία Μαχτή, η Μαρία Ηλιοπούλου, η Ελένη Σταματοπούλου, η Ρέα Καράμπελα και η Ελένη Κολοκυθά, από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, ο Πάνος Βασιλόπουλο, η Χαρά Οικονόμου και η Χαρά Μαμωνά, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, η Φρόσω Προκοπίου, η Μάρθα Μανώλη και η Κατερίνα Παπαθανασίου, από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, η Ειρήνη Παπαγιαννοπούλου, η Καλλιόπη Σωτηροπούλου και η Καλλιόπη Τριανταφυλλίδη.

Ο άνθρωπος που βρέθηκε πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια, που με τη δική της ακούραστη διάθεση και ειδική ματιά ως θεατρολόγος, ολοκληρώθηκε αυτή η θεατρική σύνθεση, ήταν η Βιβή Θεοδωρακοπούλου, από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Αιγίου, που είχε και τη σκηνική σύνθεση της παράστασης.

Ποιοι συνεργάστηκαν και στήριξαν την προσπάθεια

Για την παράσταση αυτή συνεργάστηκαν και στήριξαν ο καθένας με το δικό του τρόπο την όλη προσπάθεια: Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Πρόεδρος του κ. Σκανδάμη, που φρόντισαν για τη μεταφορά των μαθητών της Ανατολικής Αιγιάλειας, αλλά και για το μικρό κέρασμα με τα νόστιμα μπισκότα, προσφορά του αρτοποιείου Κυρίτση και τα αναψυκτικά προσφορά της Ευγενίας Κυριαζοπούλου από το σουπερ μάρκετ ΑΒ στη Μητροπόλεως. Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Αιγιαλείας και η πρόεδρός της κ. Τσουκαλά, που στηρίζει τις δράσεις των σχολείων και του Τμήματος Αγωγής Υγείας και φρόντισε για χώρο και ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης. Οι Διευθυντές των σχολείων: από το 1οΑκρατας η κ. Ευσταθίου, από το 1ο Ειδικό η κ. Σωτηροπούλου, από το 2ο Ακράτας η κ. Μαμωνά, από το 4ο Νηπιαγωγείο η κ. Σκανδάμη, από το 9ο Αιγίου ο κ. Μπούνιας, από το Δημοτικό Αιγείρας ο κ. Νικολόπουλος, από το Δημοτικό Ροδοδάφνης ο κ. Κατεργάρης, ο Σωτήρης Κούτουλας που φρόντισε για τη μεταφορά των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού, ο Φώτης Μάντικας που επιμελήθηκε τα φώτα και τον ήχο, το στούντιο PHOTOSYNTHESIS του κ. Καλογερή από την Πάτρα που φρόντισε για την βιντεοσκόπηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, Θεόδωρος Μπαρής, που παίρνοντας το λόγο μετά την ολοκλήρωση της παράστασης μίλησε για τα πράγματα που μπορούν να κάνουν ένα παιδί ευτυχισμένο και κυρίως για την αγάπη του για τα άλλα παιδιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, κ. Μαρινόπουλος, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α., κ. Μπεντεβή και διευθυντές σχολικών μονάδων του Αιγίου.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr