background img
banner
banner

Πρωταθλήτρια στις καισαρικές η Δυτική Ελλάδα

ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ «ΠΝΕΥΜΑ» Η ΑΧΑΪΑ -ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 67,4% ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό γεννών με καισαρική τομή, δημιουργούν προβληματισμό, καθώς τα νούμερα είναι υψηλά και στην Αχαΐα. Την ώρα που, 1 στα 3 παιδιά γεννιούνται με καισαρική στις ΗΠΑ, η Ελλάδα είχε για το 2016 92.898 γεννήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Από αυτές, περίπου το 60% καταγράφονται ως καισαρικές τομές, δηλαδή περίπου 55.739 και η χώρα κατέχει τα σκήπτρα των αναίτιων καισαρικών τομών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ενώ… φιγουράρει ανάμεσα στις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως!

Λαμβάνοντας υπόψη το άνω όριο του 15% που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις καισαρικές τομές, γίνεται αντιληπτό ότι οι ιατρικώς ενδεδειγμένες καισαρικές τομές στην Ελλάδα είναι περίπου 13.935 ενώ οι υπόλοιπες 41.804 διενεργούνται χωρίς ιατρική ένδειξη. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες 41.804 αναίτιες καισαρικές; Σε αυτές τις περιπτώσεις, μητέρες και παιδιά, έχουν εκτεθεί στους κινδύνους της καισαρικής τομής χωρίς λόγο.

Μετά από προσωπική έρευνα της Κωνσταντίνας Νούσια, μαίας – υπεύθυνης του κέντρου μητρότητας και προετοιμασίας για τον φυσιολογικό τοκετό EimaiMaa.gr, πρωταθλήτρια στις καισαρικές έρχεται η Δυτική Ελλάδα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα νοσοκομείου του Αγρινίου, στο οποίο για το έτος 2017 οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 83% και οι φυσιολογικοί μόλις το 17%, ή αλλιώς 303 καισαρικές και 66 φυσιολογικούς τοκετούς. Στο ίδιο μοτίβο και μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Πάτρας, στο οποίο το ποσοστό καισαρικών ανέρχεται στο 67,4% και οι φυσιολογικοί τοκετοί στο 32,6%, ή αλλιώς 979 καισαρικές και 474 φυσιολογικοί τοκετοί. Αντίστοιχα, σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων το ποσοστό καισαρικών ανέρχεται στο 62,5% και οι φυσιολογικοί τοκετοί στο 37,5%, ή αλλιώς 768 καισαρικές και 460 φυσιολογικοί τοκετοί.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr