background img
banner
banner

Φρούδες ελπίδες για αποκομιδή των απορριμμάτων…

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΕΙΡΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΧΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ «ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ»

Την… κλειστή πόρτα των πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας που δέχθηκαν την εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να δεχθούν τα απορρίμματα της περιοχής, είδε χθες ο δήμος Αιγιαλείας, γεγονός που ανέτρεψε τις όποιες ελπίδες για έναρξη της αποκομιδής. Η νεότερη αρνητική εξέλιξη οδηγεί και πάλι τα… βλέμματα στον καλά φυλασσόμενο από τους κατοίκους ΧΥΤΑ Αιγείρας και μόλις τέσσερις μέρες πριν το Πάσχα όλα μοιάζουν ξανά αβέβαια…

Πληροφορίες θέλουν μόνο έναν από τους πέντε ΧΥΤΑ που δέχθηκαν την εντολή να έχει κάνει την υποχώρηση να δεχθεί απορρίμματα της Αιγιάλειας, (αυτόν του Αγρινίου) αδυνατώντας ωστόσο να… σηκώσει το βάρος των 2,5 χιλιάδων τόνων που έχουν συσσωρευθεί εδώ και ενάμιση μήνα που έχει σταματήσει η εναπόθεση. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν χθες, οι Φορείς Διαχείρισης των ΧΥΤΑ παρουσιάζονται ανένδοτοι και μένει τώρα να δούμε πώς θα χειριστεί το θέμα η Πολιτεία, την στιγμή που η απόφαση έχει πάρει ΦΕΚ, οδηγώντας μάλιστα τον δήμο Αιγιαλείας σε έξι ξεχωριστές εργολαβίες για κάθε δημοτική ενότητα, ώστε να είναι εφικτός ο καθαρισμός τους από τα απορρίμματα, με την προοπτική να μεταφέρονται προσωρινά (μέχρι να συμπληρωθεί ο όγκος των 12.000 τόνων) σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.

Βάσει της απόφασης, ο όγκος των απορριμμάτων και οι ΧΥΤΑ που έχουν πάρει την εντολή, είναι: 1.500 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 1ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ. Ναυπάκτου, 3.500 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 2ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δ. Αγρινίου, 5500 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ. Ακτίου – Βόνιτσας, 1.000 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 4ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου και 500 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 2ης Δ.Ε. Αχαΐας στην θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δ. Δυτικής Αχαΐας.

Και βέβαια αυτό θα γινόταν με… το αζημίωτο, αφού ο δήμος Αιγιαλείας θα ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει το τέλος χρήσης στον κάθε ΧΥΤΑ, ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων καλύπτοντας ταυτόχρονα και το κόστος μεταφοράς. Τα χρήματα αυτά θα καλύπτονταν πάντως από το 1.300.000 που είχε προβλεφθεί και για την σύμβαση της μεταφοράς που δεν προχώρησε.

Επέστρεψε η… σκιά των ΜΑΤ

Μπροστά στο νέο αδιέξοδο που δημιούργησε η άρνηση των Φορέων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ, χθες συνεδρίασε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας (είναι αρμόδιος για τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας) υπό τον Θανάση Παναγόπουλο, με το δήμαρχο να ενημερώνει για τις ευθύνες που απορρέουν από την εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οποία περιλαμβάνεται και ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο οποίος επισήμως είναι ακόμη εν λειτουργία αφού δεν έχει ακυρωθεί η άδειά του.

Βεβαίως, ο μόνος… τρόπος να εφαρμοστεί η απόφαση της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας είναι η άσκηση βίας μέσω των ΜΑΤ ώστε να σπάσει ο κλοιός των κατοίκων, κάτι που βεβαίως είναι η έσχατη λύση, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή όμως και στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν αποκλείεται να γίνει πράξη… Χθες βράδυ τα πάντα παρέμεναν ανοιχτά, ενώ για την κατάσταση είχε ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων…

Σήμερα μιλά στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος

Για σήμερα πάντως, στις 11.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χθες πάντως και προτού εκδηλωθεί η άρνηση των Φορέων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος ήταν αισιόδοξος ότι από το βράδυ θα ξεκινούσε η αποκομιδή, εκτιμώντας μάλιστα ότι σε λίγες μέρες ο δήμος θα επανέλθει σε κανονικές συνθήκες.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, δήλωσε στην “Π” χθες το απόγευμα, εμφανώς απογοητευμένος για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.

Επαγρυπνούν οι κάτοικοι στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας που κρατούν αποκλεισμένο τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Αιγείρας, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, επισημαίνει: ΄΄Φυσικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι που αναγκαζόμαστε να φορτώσουμε τα σκουπίδια μας σε άλλες περιοχές επειδή η δημοτική μας αρχή είναι ανίκανη, όχι να λύσει, ούτε καν να προσεγγίσει τη λύση του. Και βέβαια αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον και γι’ αυτό η απόφαση της Αποκεντρωμένης αναφέρει ότι πρέπει ο δήμος να φροντίσει ώστε τα σκουπίδια που μεταφέρει σε άλλους ΧΥΤΑ να μην περιέχουν ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία πρέπει να τα διοχετεύει στην ανακύκλωση. Γι’ αυτό άλλωστε υπολογίζει ότι έτσι οι 12.000 τόνοι θα φτάσουν για ένα χρόνο διάθεσης. Ο δήμαρχος όμως συγκάλεσε την 4η διαχειριστική ενότητα και παρερμηνεύοντας – όπως το συνηθίζει – την απόφαση της Αποκεντρωμένης, πήρε απόφαση για μεταφορά όλων των σκουπιδιών στην Αιγείρα. Είναι φυσικά μια παράνομη και ανούσια απόφαση, που το μόνο που δείχνει είναι ο πανικός που διακατέχει τόσο αυτόν όσο και τους εναπομείναντες συμβούλους του΄΄. Καταλήγοντας, επισημαίνει: ΄΄Δεν είμαστε εφησυχασμένοι, όσο κι αν η δημοσίευση του ΦΕΚ αποτελεί μια νίκη στη μάχη για το κλείσιμο του “ΧΥΤΑ”. Και μέχρι να δούμε τα σκουπίδια μας να οδεύουν προς άλλους ΧΥΤΑ, επαγρυπνούμε΄΄…

Χθες η Επιτροπή έλαβε και τα αποτελέσματα από το χημείο του κράτους για τα μπουκαλάκια με τα στραγγίδια που είχαν αποστείλει με άκρως επιβαρυντικά στοιχεία για την υγεία των πολιτών.

Έλεγχος και έκθεση από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να ασχολείται με το θέμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, στέλνοντας χθες για έλεγχο δύο Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι πέρασαν από… ψιλή κρησάρα τον Χώρο. Για την ακρίβεια, οι επιθεωρητές βρίσκονται από προχθές στην Αιγιάλεια, οπότε και συνάντησαν τον δήμαρχο. Χθες πραγματοποίησαν τον έλεγχο στον ΧΥΤΑ, συντάσσοντας λεπτομερή έκθεση για όσα συνάντησαν, ενώ σήμερα το πρωί πρόκειται εκ νέου να συναντηθούν με τον δήμαρχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιθεωρητές κατέγραψαν πολλά αρνητικά αλλά και θετικά στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας ενώ δεν έκαναν κάποια εκτίμηση για την χωρητικότητα και την δυναμική να δεχθεί περαιτέρω απορρίμματα.

Θετικά σχολίασαν το γεγονός ότι εκτελούνται εργασίες στον ΧΥΤΑ για την αποκατάστασή του σε πολλά σημεία που έχουν να κάνουν με τις δεξαμενές αλλά και το γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί τα επιφανειακά στραγγίσματα. Επίσης, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ανεπίχωτος όγκος απορριμμάτων και πως είναι καλυμμένα. Ως αρνητικά κατέγραψαν το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δεξαμενές και ότι πρέπει να σταματήσει η διαρροή στραγγιδίων.

Εκτίμησαν πάντως ότι η κλίση των πρανών είναι η προβλεπόμενη. Πιθανό θεωρείται να επιβάλλουν κάποιο πρόστιμο στον δήμο για την κατάσταση του ΧΥΤΑ, το οποίο βέβαια θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον που ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, για το οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έκανε δεκτή την προσφυγή της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr