background img
banner
banner

Σταυρός… άγρυπνος φρουρός του Αιγίου!

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το τάμα μιας ολόκληρης πόλης που εδώ και λίγο καιρό θωρεί από ψηλά, αποτελεί ο μεγαλοπρεπής μεταλλικός Σταυρός, ύψους 18 μέτρων, που τοποθετήθηκε σε έκταση στην περιοχή του Σελινούντα, με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Μητροπολίτη Αμβροσίου.

Πρόκειται για την εκπλήρωση μιας «ουράνιας επιθυμίας» που εκδηλώθηκε λίγο μετά τον φονικό σεισμό του 1995, την οποία δεν ξέχασε ποτέ ο τοπικός Ποιμενάρχης, δηλώνοντας ικανοποιημένος σήμερα όπου αυτός ο «άγρυπνος φρουρός» στέκει ψηλά και προστατεύει την πόλη!

Μπορεί οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός του 1995 στο Αίγιο να επουλώθηκαν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις καταστροφές κτιρίων, όμως υπήρχε μία μεγάλη εκκρεμότητα, ένα τάμα του Μητροπολίτη που θα έπρεπε να αποτελεί τάμα και για όλη την πόλη, αν λάβει κανείς υπόψη τα «σημάδια» μετά το φοβερό «χτύπημα» του σεισμού εκείνη την ζεστή καλοκαιρινή νύχτα. Λίγο πριν εγκαταλείψει την ενεργό ποιμαντορία του, όπως τουλάχιστον ο ίδιος έχει δηλώσει, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, με αρκετή επιμονή και προσωπική προσπάθεια και συμβολή, κατάφερε να φέρει εις πέρας το σπουδαίο έργο.

Για το πώς γεννήθηκε η επιθυμία δημιουργίας του Τιμίου Σταυρού και τις ενέργειες που ακολούθησαν, μίλησε ο Μητροπολίτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη του Πάσχα. Επίσης, την ίδια ημέρα, με αγιασμό που τέλεσε ο ίδιος στο σημείο, αμέσως μετά την συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, σηματοδότησε ουσιαστικά την ύπαρξη και φωταγώγηση του Σταυρού, ο οποίος πλέον είναι ορατός νύχτα και μέρα από τα περισσότερα σημεία του Αιγίου, σκορπώντας πίστη και ελπίδα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη, ΄΄ο Σταυρός αποτελεί ένδειξη ευγνωμοσύνης, δοξολογίας και ευχαριστίας προς τον Τριαδικό Θεό διά την σωτηρία της πόλεως του Αιγίου από τον καταστροφικό σεισμό του 1995΄΄. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500μ., σε έκταση ενός στρέμματος έξω από το χωριό Σελινούντα. Πρόκειται για μία μεταλλική κατασκευή, ύψους 18 μέτρων, η οποία φιλοξενείται σε ένα οικόπεδο αγορασμένο από τη Μητρόπολη. Οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όμως η ανάθεση από τον Μητροπολίτη για την προμελέτη και την εύρεση του κατάλληλου χώρου, ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια. Το κόστος για την κατασκευή του έφτασε τις 39.814,58 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο Μητροπολίτης, κι αυτό οφείλεται στην μεταλλική κατασκευή του, στο μέγεθος, στις χωματουργικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν για να μπορέσουν να στηθούν οι γερανοί που θα σήκωναν το σταυρό και στην θεμελίωσή του. Σε αυτά προστίθεται και το κόστος των φωτοβολταϊκών που τον τροφοδοτούν με ρεύμα ώστε να φωτίζεται και τις βραδινές και νυχτερινές ώρες.

Τα «σημάδια» μετά τον σεισμό

΄΄Ο Σταυρός είχε μία καλή απήχηση, δόξα τον Θεό, μετά το Προσκυνητάριο της Παναγίας Τρυπητής έγινε και αυτό΄΄, είπε ο Μητροπολίτης ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος, σημείωσε: ΄΄Με την χάρη του Θεού το εξοφλήσαμε. Δεχθήκαμε κάποιες δωρεές μικρές, μερικά χρήματα καταβλήθηκαν από το ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως και μερικά από την αναξιότητά μου και από τις οικονομίες μου΄΄. Επίσης, με αρκετή συγκίνηση διηγήθηκε τι είχε ζήσει μετά τον σεισμό και τι τον ώθησε ώστε να λάβει αυτή την πρωτοβουλία. Όπως είπε, ΄΄όταν είχε γίνει ο σεισμός του 1995, υπήρχαν δύο σκηνές έξω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο, σημερινό Λαογραφικό Μουσείο που χρησίμευαν για να στεγάζουν τις κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνταν με τα θέματα των σεισμοπλήκτων. Ο σεισμός ήταν μεγάλος, υπήρξαν απώλειες και καταστροφές, θα μπορούσε όμως να ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η πολυκατοικία κόπηκε σαν μαχαίρι κατακόρυφα, φαίνονταν τα διαμερίσματα και στον τοίχο ξεπρόβαλε η εικόνα του Κυρίου σε κάδρο. Σκεφθείτε ότι κατέρρευσε η πολυκατοικία και έμεινε να κρέμεται στον μοναδικό όρθιο τοίχο η εικόνα του Χριστού. Αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν σε συνδυασμό και με το περιστατικό που θα σας διηγηθώ. Ο τότε δήμαρχος Λεωνίδας Σιαβελής, ο οποίος σήμερα δεν είναι στην ζωή, ήταν εκεί, ήμασταν στην μία σκηνή και συσκεπτόμεθα, ενώ δίπλα χτύπησε το τηλέφωνο που είχε συνδεθεί για ειδική χρήση και δεν το ήξερε κανείς. Τότε ο αείμνηστος Λέλος Σιαβελής σηκώθηκε πήγε να απαντήσει και επέστρεψε «μουδιασμένος». Μας είπε ότι μία γυναίκα από την Θεσσαλονίκη που είπε «να πείτε στο Αίγιο ότι ο Σταυρός του Κυρίου σας έσωσε, γι’ αυτό να κάνετε έναν Σταυρό και να τον βάλετε κάπου να τον βλέπει ο κόσμος και να τον προσκυνάει». Από τότε πάλεψα να φτιάξουμε τον Σταυρό δεν τα κατάφερνα, δεν έβρισκα την κατάλληλη έκταση, πηγαίναμε σε εξωκλήσια να βρούμε χώρους, σε εκτάσεις και δεν βρίσκαμε κάτι κατάλληλο, μέχρι που αγοράσαμε την έκταση 500 μέτρων πάνω από τον Σελινούντα. Και όταν κάναμε τα συμβόλαια για τα 500 μέτρα, που είπαν πως δεν φτάνουν και πως δεν μπορεί να βγει άδεια από την Πολεοδομία και χρειάζεται ένα στρέμμα. Αγοράσαμε λοιπόν και την υπόλοιπη έκταση και αρχίσαμε τις εργασίες. Τοποθετήθηκε ο Σταυρός και έχει μεγάλη απήχηση ως τώρα, μου έχουν μεταφέρει άνθρωποι πως τον βλέπουν και συγκινούνται. Μάλιστα, κάποια ψυχή, που είχε σχέση με τον Λέλο Σιαβελή, μεγάλης ηλικίας, βρίσκεται στο κρεβάτι και από το παράθυρό της βλέπει τον Σταυρό και συγκινείται…΄΄.

Για τον Χριστό…

Ο τοπικός Ιεράρχης αναφέρθηκε και στην κριτική που του ασκήθηκε για το όλο εγχείρημα και κυρίως για το κόστος κατασκευής του σταυρού, ότι δηλαδή δεν διέθεσε τα χρήματα σε κόσμο που ζει σε συνθήκες φτώχειας. ΄΄Η απάντησή μου είναι ότι όλα τα χρόνια προσπαθώ για τους φτωχούς. Για τον Χριστό λοιπόν δεν θα κάνω κάτι ώστε να εκπληρώσω την ουράνια αυτή επιθυμία;΄΄, τόνισε ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας: ΄΄Και στην Καινή Διαθήκη, εκεί που η γυναίκα με το μύρο πηγαίνει και αλείφει τα πόδια του Ιησού, στο ερώτημα αν έπρεπε το μύρο να δοθεί στους φτωχούς, ο Κύριος της λέγει «Τους πτωχούς γάρ πάντοτε έχετε μεθ’ εαυτών, εμέ δε ου πάντοτε έχετε» και επαινεί την γυναίκα, αποδεχόμενος την χειρονομία της΄΄…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr