background img
banner
banner

Στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών ο Δικηγορικός Σύλλογος για τα σκουπίδια!

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΟΥ Ή ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Η ΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αναφορά- καταγγελία κατά παντός υπευθύνου, ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Πατρών κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, ώστε οι χώροι υποδοχής απορριμμάτων με βάση το ΦΕΚ, να δεχθούν τα απορρίμματα της περιοχής, καθώς η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε άμεσο και πρόδηλο κίνδυνο. Μάλιστα, ο Δ.Σ.Α. διά του προέδρου του Γιώργου Μπέσκου, ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίσταται διακριτική ευχέρεια κανενός οργάνου ή Υπηρεσίας αναφορικά με την αποδοχή ή μη και εφαρμογή της απόφασης, ούτε μπορεί να γίνεται επίκληση τεχνικών λόγων αφού ήδη έχει ήδη κριθεί η καταλληλότητα και προσφορότητα των αναφερομένων στην απόφαση χώρων υποδοχής.

Το περιεχόμενο της αναφοράς – καταγγελίας, που κοινοποιείται και προς τους Εισαγγελείς Αρείου Πάγου, Εφετών Πατρών, Πλημμελειοδικών Αιγίου, Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου και Πλημμελειοδικών Αγρινίου, είναι το ακόλουθο:

«Δυνάμει του άρθρου 90 παρ ζ του Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν.4194/2013 ως ισχύει τροποποιηθείς σήμερον) οι δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν δικαίωμα άσκησης παρεμβάσεων, αγωγών, μηνύσεων , αναφορών, και λοιπών ενδίκων βοηθημάτων και μέσων αναφορικά με οιοδήποτε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ως είναι γνωστόν, ο Δήμος Αιγιαλείας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων από 14-02-2018 με αποτέλεσμα να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλήρους αδυναμίας αποκομιδής τους. Λογω της κατάστασης αυτής έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων σε όλη την Αιγιάλεια.

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ζητεί άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων ώστε να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία για τους κατοίκους του Δήμου Αιγιαλείας.

Ήδη η κατάσταση είναι απελπιστική και επίκειται άμεσος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες.

Η συσσώρευση των αποβλήτων εντός του αστικού ιστού εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με την εκδήλωση επιδημικών νόσων να κατέχει την πρώτη θέση, ενόψει και της άνοιξης και της εντεύθεν αύξησης της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και την προσέλκυση τρωκτικών

Όλα τα παραπάνω καθίστανται ακόμη πιο προβληματικά, εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα απορρίμματα διασκορπίζονται από αδέσποτα ζώα και από τυχόν αλλαγή καιρικών φαινομένων (άνεμος- βροχή) που τα παρασύρουν κατά μήκος των οδών και προκαλούν τη φραγή των φρεατίων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών  φαινομένων».

Επιπρόσθετα η επί μακρόν παραμονή αυτού του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων εντός του αστικού ιστού, δίπλα σε σχολεία και σε πολυσύχναστα μέρη, ρυπαίνει σοβαρότατα και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ταυτόχρονα, δε, δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την υγεία των κατοίκων τής πόλης.

Λόγω της ανωτέρω κατάστασης εξεδόθη η υπ’ αριθ. 64413/28-03-2018 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δυνάμει της οποίας τα αστικά στερεά απόβλητα του Δήμου Αιγιαλείας θα διατίθενται για ένα έτος σε ΧΥΤΑ εντός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα σε ΧΥΤΑ που συγκεκριμένως ορίζονται στη σελίδα 13053 αριθ. 1 του Τευχους Β 1174.02-04-2018 στο οποίο δημοσιεύθηκε η ανωτέρω απόφαση. Μάλιστα στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι σε περίπτωση  παράλειψης εφαρμογής της απόφασης αυτής καταλογίζονται ποινικές ευθύνες στον υπεύθυνο για τη μη εφαρμογή φορέα , όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε από σχετικό δημοσίευμα ότι το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Δυτικής Αχαΐας αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχθεί τα απορρίμματα καθώς ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να δεχθεί, κατά τους ισχυρισμούς τους, απορρίμματα για τεχνικούς λόγους.

Σε επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου με τον Πρόεδρο του Δ.Σ του ανωτέρω ΦΟΔΣΑ κο Σπ. Τραχάνη, δεν εδόθη απάντηση για την υφή του επικαλούμενου τεχνικού προβλήματος και στην εύλογη απορία αν λειτουργεί ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ λόγω του τεχνικού προβλήματος που επικαλείται,  η απάντηση ήταν πως λειτουργεί!!!

Η ανωτέρω απόφαση σύμφωνα με το Δημοσίευμα αντιβαίνει ευθέως στα ορισθέντα και διαταχθέντα δυνάμει της ανωτέρω απόφασης και επισύρει ως αναφέρουμε ανωτέρω ποινικές ευθύνες. Δεν υφίσταται διακριτική ευχέρεια κανενός οργάνου ή Υπηρεσίας αναφορικά με την αποδοχή ή μη και εφαρμογή της ανωτέρω απόφαση, ούτε μπορεί να γίνεται επίκληση τεχνικών λόγων αφού ήδη με την ανω απόφαση έχει ήδη κριθεί η καταλληλότητα και προσφορότητα των αναφερομένων χώρων υποδοχής.

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε τη συνδρομή σας ως και  κάθε συναρμόδιας εισαγγελίας των χώρων υποδοχής των απορριμμάτων με βάση το ανωτέρω ΦΕΚ, ώστε να επιτευχθεί η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε άμεσο και πρόδηλο κίνδυνο. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί οποιαδήποτε μορφή άρνησης εφαρμογής της άνω αποφάσεως από εσάς και τις συναρμόδιες εισαγγελίες, ζητούμε την άμεση άσκηση ποινικής διώξεως κατά των υπευθύνων και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας λαμβανομένου υπ’ όψιν και του άμεσου κινδύνου που υφίσταται η δημόσια υγεία.

Προσκομίζουμε και επικαλούμεθα το υπ’αριθ. 1174/02-04-2018 Τεύχος Β ΦΕΚ και σχετικό δημοσίευμα της  iefimerida.gr».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr