background img
banner
banner

Στο Σκουρλέτη για λύση στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Ασήκωτα παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αιγιάλειας, με ελάχιστες εξαιρέσεις εκκλησίες και κεντρικοί δρόμοι.  Οι πληροφορίες που καταφτάνουν από την Αιτωλοακαρνανία, μεταθέτουν τη λύση του προβλήματος για μετά το Πάσχα και αν, αφού οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν .
Μπορεί ο δήμαρχος να ελπίζει και καλά κάνει, αφού η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, για λύση από μέρα σε μέρα , αλλά τα διοικητικά συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων που έλαβαν εντολή για να πάρουν τα σκουπίδια μας, αρνούνται να συνεδριάσουν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ναυπάκτου που είχε συγκληθεί συμβούλιο για την Τετάρτη μεσημέρι, αλλά πήγαν μόνο δύο μέλη και ξαναέγινε πρόσκληση για  το βράδυ της ίδιας ημέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Στο Αγρίνιο αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και στη Βόνιτσα τα μέλη του ΦΟΣΔΑ απειλούν με παραίτηση.

Ζητείται λοιπόν ΧΥΤΑ να κάνει την αρχή και  ζητήθηκε πάλι από τους δημάρχους της Δυτικής Αχαΐας και Ερύμανθου να βάλουν πλάτη με τον ΧΥΤΑ της περιοχής, αλλά μόλις για 500 τόνους απορριμμάτων τη στιγμή που στα πεζοδρόμια της Αιγιάλειας είναι στοιβαγμένοι 2.500 τόνοι σκουπιδιών και αυξάνονται με 50 τόνους ημερησίως.  Κάποια σκουπίδια πήγαν στα Καλάβρυτα αλλά η βοήθεια από το γειτονικό δήμο, που δε διαθέτει ΧΥΤΑ, είναι αμελητέα μπροστά στο πρόβλημα.

Απαιτείται συναίνεση σημειώνει αυτοδιοικητικός παράγοντας, με το ζόρι δε γίνεται τίποτα, κάτι που αποδείχθηκε με την χθεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στην Αιγείρα.

Οι κάτοικοι μπήκαν μπροστά και όλη η τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αιγιάλειας είναι σε αναβρασμό, ακόμα περισσότερο που η έκτακτη ανάγκη για ολόκληρο το δήμο, πέραν Αιγίου – Συμπολιτείας – Ερινεού, απορρίφθηκε από την Περιφέρεια.
Έτσι λοιπόν η αποκομιδή και η μεταφορά σε άλλους ΧΥΤΑ αν ξεκινήσει και όποτε, θα αφορά το Αίγιο και τη Δυτική Αιγιάλεια. Η Ανατολική Αιγιάλεια έχει μόνο μία επιλογή, ΧΥΤΑ Αιγείρας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εντωμεταξύ σήμερα, έφτασαν  οι πρώτοι τουρίστες για να γιορτάσουν το Πάσχα και όσα αντίκρισαν δυστυχώς δεν τιμούν κανέναν απ’ όσους είχαν και έχουν την ευθύνη να κρατήσουν την πόλη καθαρή.

 Στο Σκουρλέτη την Τρίτη για λύση πριν της Ζωοδόχου Πηγής

Αφού η κατάσταση οδηγείται πάλι  σε αδιέξοδο και η αποκομιδή μέχρι το Πάσχα θεωρείται χαμένη υπόθεση εκφράζονται πλέον ανοικτά οι φόβοι, πως θα γιορτάσει το Αίγιο την επόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξει έστω και προσωρινή λύση.

Το ” γόρδιο δεσμό” ανέλαβε να λύσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, που ζήτησε και πέτυχε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Εφόσον οι αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, ήρθε η ώρα της κυβέρνησης να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το αίτημα προς τον Υπουργό έγινε δεκτό με το επιχείρημα της τοπικής εορτής της Παναγίας. Έτσι την Τρίτη αναμένεται  να παραβρεθούν στο Υπουργείο εκτός από το Δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Παπαθεοδώρου και οι πρόεδροι των ΦΟΣΔΑ που έλαβαν την εντολή να πάρουν τα σκουπίδια μας, μαζί με τους δημάρχους δήμων που έχουν ΧΥΤΑ.

Η πρωτοβουλία Κατσιφάρα είναι  η τελευταία προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα στο Δήμο Αιγιαλείας και τώρα μένει να δούμε εάν αυτή θα αποφέρει καρπούς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr