background img
banner
banner

Τιμητές της απραξίας !…

Γράφει ο Ηλίας Ασπρούκος
Περιβαλλοντολόγος

Άρον άρον, σταύρωσον αυτόν. Μπορεί να πέρασαν κάποιες μέρες από την ώρα που ακούσαμε τη παραπάνω φράση, μόνο που στην περίπτωση της Αιγιάλειας το ζήσαμε κιόλας. Το να πάρει κανείς την πέτρα του αναθέματος και να την πετάξει είναι το πιο εύκολο και το πιο βολικό πράγμα στον κόσμο, το να κοιταχτεί όμως στον καθρέπτη του και να κάνει την αυτοκριτική του είναι το πιο δύσκολο.
Τις μέρες που τα σκουπίδια ήταν πρώτο θέμα συζήτησης, όλοι έτρεξαν να ρίξουν το φταίξιμο στον Δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, αυτός φταίει, αυτός αδιαφορεί, αυτός-αυτός-αυτός… Όμως κανένας από όλους αυτούς που σήκωσαν την πέτρα εναντίον του Δημάρχου δεν σκέφθηκε… τι έκανε εκείνος κάποτε ως δημοτικός παράγοντας; Για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη , το θέμα των σκουπιδιών δεν ανέκυψε σήμερα –τώρα, επί Δημαρχίας Αθανάσιου Παναγόπουλου, το ζήτημα αυτό είναι ένα κακό απόστημα εδώ και πολλές δεκαετίες για το Αίγιο.

Όσοι από εσάς τυχαίνει να τα έχετε ξεχάσει να σας φρεσκάρω τη μνήμη. Ο αείμνηστος Αλέκος Μέγαρης έχασε τις εκλογές από το θέμα των σκουπιδιών, ο Περπής έχασε τις εκλογές από το ζήτημα των σκουπιδιών, ο αείμνηστος Λέλος Σιαβελής δεινοπαθούσε με τα σκουπίδια και έψαχνε να βρει λύσεις, η Δημοτική ομάδα του Αποστόλη Καραφωτιά διαλύθηκε επειδή προέκυψε ζήτημα με τα σκουπίδια, τη δε περίοδο του Στάθη Θεοδωρακόπουλου τη στιγμάτισαν οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις στην Παπανικολού. Η ουσία είναι πως τα σκουπίδια είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλές δεκαετίες το Αίγιο και ποτέ κανείς δεν έδωσε μια οριστική λύση.

Λύση, ναι κύριοι λύση… Όλοι αυτοί που βγήκανε στα τοπικά ΜΜΕ και λέγανε πως για όλα φταίει ο Παναγόπουλος … αναλογιστήκανε επί των δικών τους ημερών τα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ώστε να μην φθάσουμε σε αυτή τη κατάσταση; Όλοι μα, όλοι έχουν κατά καιρούς περάσει από θέσεις κλειδιά, συμμετείχαν σε δημοτικές ομάδες, λειτουργούσαν μέσα σε κομματικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς… τι έκαναν για αυτό το θέμα; Η απάντηση είναι μια ΤΙΠΟΤΑ.
Το ζήτημα των σκουπιδιών ήταν η αιτία αρχικά ο Δήμος Αιγίου και στη συνέχεια ο διευρυμένος Δήμος Αιγίου να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για την μεταφορά των απορριμμάτων. Εδώ τίθενται μερικά ακόμα ερωτήματα: Πόσα χρήματα έχουν δοθεί για τα σκουπίδια όλα αυτά τα χρόνια; Πόσα χρήματα από αυτά έχουν σπαταληθεί; Πόσα δόθηκαν για τις μεταφορές των απορριμμάτων σε άλλες περιοχές; Μεταφορές που αν κανείς το ψάξει λίγο παραπάνω θα δει ότι ποτέ δεν έγιναν όμως τα χρήματα είχαν δοθεί για το σκοπό αυτό.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα έλεγαν πως για όλα φταίει ο Παναγόπουλος, θα έπρεπε τότε ακόμα που το πρόβλημα ήταν στα σπάργανα να το έχουν λύσει. Η λύση του προβλήματος αυτού δεν ήταν ούτε είναι η Παπανικολού, ούτε η προσωρινή λύση του ΧΥΤΑ της Αιγείρας, η λύση ήταν μια Εργοστάσιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και αν ήταν τόσο ανίδεοι ας ζητούσαν τη βοήθεια ενός ιδιώτη. Τόσα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνονται κατά καιρούς… γιατί ο Δήμος Αιγίου να μην πάρει ένα πρόγραμμα με σκοπό τη διαχείριση των απορριμμάτων; Σκορπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια τεράστια ποσά , που ποτέ και κανείς δεν έμαθε τον ακριβή αριθμό αυτών, ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται, ενώ οι καυγάδες γύρω από αυτό θέμα στην πόλη δίνουν και παίρνουν, κι όμως αυτό το θέμα θα μπορούσε να μην υπάρχει τώρα και να έχει αποφέρει χρήματα στην περιοχή μας. Όμως όταν ο Θεός έριχνε μυαλά κάποιοι δημοτικοί άρχοντες και παράγοντες κρατούσαν ομπρέλα.

Ο Θανάσης Παναγόπουλος σε όλο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Αίγιο και στις γύρω περιοχές έχει μερίδιο ευθύνης στο βαθμό που του αναλογεί… Ας δούμε όμως και τους συμβούλους που έχει γύρω του. Ο άνθρωπος αυτός σηκώνει το πάτερο μόνος του μιας και πολλοί από τη δημοτική του ομάδα ενόψει εκλογών γλυκοκοιτάζουν τη θέση του. Με αυτή τη λογική και μόνο τρίβουν τα χέρια τους με το θέμα των σκουπιδιών, αφού θεωρούν πως είναι μια καλή ευκαιρία να εκτοπιστεί ο Θανάσης Παναγόπουλος, να μην είναι πια υποψήφιος και να πάρουν αυτοί το δαχτυλίδι της διαδοχής. Κάπως έτσι ήταν το τέλος και των άλλων Δημάρχων που προαναφέραμε. Πνίγουν τους δημάρχους λίγο πριν τις εκλογές στο λάκκο με τα σκουπίδια.

Για να μην σας κουράζω , έχουμε την ατυχία σε αυτή εδώ την πόλη να έχουμε πολλούς επίδοξους σωτήρες, που στην προσπάθειά τους να καταλάβουν καρέκλες δεν διστάζουν να δημιουργούν προβλήματα ή ακόμα χειρότερα να μην τα προλαμβάνουν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα. Το θέμα είναι ότι την ταλαιπωρία, τη βρώμα, τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων από τους σορούς των σκουπιδιών, δεν τα βλέπουν, δεν τα νοιώθουν και το σημαντικότερο δεν θέλουν να τα καταλάβουν. Αν πραγματικά νοιάζονταν τώρα θέμα συζήτησης δεν θα ήταν τα σκουπίδια αλλά τα … χρήματα που θα έβγαζε η Αιγιάλεια από αυτά.

Ας ευχηθούμε κάποτε να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής σε αυτή την πόλη !…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr