background img
banner
banner

Το Αίγιο τιμά την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή!

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ – ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΕΞΙΩΣΗ

Υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών και της αβεβαιότητας με τα απορρίμματα, το Αίγιο τιμά την Παρασκευή της Διακαινησίμου εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή. Ιερές Ακολουθίες και Λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνας θα πραγματοποιηθούν κανονικά με πάσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, πλην όμως, ακυρώθηκε η δεξίωση που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό…

Μέχρι τώρα, δεν είχε γίνει γνωστό το ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν τέσσερις Μητροπολίτες. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο Σύρου, Τήνου και Μυκόνου Δωρόθεος Β΄ και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών, περιλαμβάνει: Αύριο  Πέμπτη της Διακαινησίμου, στις 7.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βρεσθένης Θεοκλήτου ο οποίος θα κηρύξει και τον θείο λόγο. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Θα ακολουθήσει ολονύκτια αγρυπνία στις 11.00μ.μ. με Παράκληση, Όρθρο και Θεία Λειτουργία που θα τελειώσει περί τις 2.30 τα ξημερώματα.

Την Παρασκευή, ανήμερα της εορτής, θα τελεσθεί το πρωί η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεου, συλλειτουργούντων και των υπολοίπων Αρχιερέων. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Το πρόγραμμα της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, έχει ως εξής: στις 7.00π.μ.: Έναρξη Όρθρου, στις 7.30π.μ. θα γίνει η προσέλευση των Ιεραρχών, στις 8.20π.μ. θα γίνει η έναρξη της Θείας Λειτουργίας, από τις 9.30 έως 9.45π.μ. άφιξη των επισήμων και στις 10.30π.μ. περίπου Απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

Η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας θα ξεκινήσει στις 10.45π.μ. με την εκκίνηση της πομπής από το Ιερό Προσκύνημα. Η ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας όπου θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία, από τον Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεου. Ακολούθως, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής θα τοποθετηθεί σε ανοικτό αυτοκίνητο και θα καταλήξει στο Ιερό Προσκύνημα μέσω της καθιερωμένης διαδρομής.

Τιμές θα αποδοθούν από τιμητικά αγήματα του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας, με την συμμετοχή των φιλαρμονικών τους.

Στις 7.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα ψαλλεί Εσπερινός, χαιρετισμοί και παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του ναού και στην διάθεση των προσκυνητών. Ακολούθως, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου- Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων, η Εικόνα θα τοποθετηθεί και πάλι στον θρόνο της.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr