background img
banner
banner

Το εμπόριο και η μικρή και μεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο…

ΑΙΓΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΕΕ

Τα προβλήματα της χρηματοδότησης, αλλά και η σημασία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στην ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, αναδείχθηκαν από τους ομιλητές στο 4ο διήμερο συνέδριο της Ελληνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα. Θέμα του ήταν η «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα- Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης». Σημαντική ήταν και η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά με μεγάλη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη την χώρα.
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιαλείας συμμετείχαν οι Σπύρος Σπυρόπουλος, Λάμπης Παπαδόπουλος, Σωκράτης Μαυρίδης και Νίκος Καλιγοσφύρης – Πυργελάκος και από την Ένωση Καπνοπωλών και Περιπτεριούχων Αιγιάλειας ο Κώστας Μπρούμας.
Την πρώτη ημέρα χαιρέτησαν την έναρξη του Συνεδρίου, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κύρτσος, Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Παπαδάκης. Όλοι οι ομιλητές αφού εξήραν το ρόλο της ΕΣΕΕ στην προάσπιση της Μμε επιχειρηματικότητας, δεσμεύθηκαν ότι συμβάλουν στην προώθηση των θεμάτων των μικρομεσαίων της αγοράς στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και κάλεσε τους μικρομεσαίους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να αναζητήσουν λύσεις.

Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις των συνέδρων, ήταν τα ακόλουθα: Τα κόκκινα δάνεια και η ανάγκη διευθέτησής τους: είναι διαπιστωμένο ότι λίγοι οφείλουν τα πολλά και πολλοί τα λίγα και άρα οι αναγκαίες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Είναι το μοναδικό εργαλείο που αυτήν την στιγμή είναι διαθέσιμο στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και αυτό που προέχει είναι να καταστεί πιο λειτουργικό και περισσότερο προσβάσιμο στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η φορολογία: Ο εμπορικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει τα αντίμετρα και ζητάει άμεση μείωση της υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας.

Ακόμη, οι ασφαλιστικές εισφορές: Ενόψει της προσεχούς δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το τοπίο, ελπίζοντας στην εξισορρόπηση ενός συστήματος που στην παρούσα φάση του προβλέπει μεν χαμηλές εισφορές για μία μερίδα ασφαλισμένων, με μηδενική ωστόσο ανταπόδοση και σύνταξη. Η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος εξαγγέλθηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε: Μέσω του λογαριασμού αυτού, η επιχείρηση θα μπορεί να ικανοποιεί βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της. Οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης μπροστά στην ανυπαρξία της τραπεζικής: Μικροδάνεια, crowdfunding και εταιρικές εγγυήσεις μπορεί να αποτελέσουν τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα

Συμπερασματικά, το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανάπτυξης» επιχείρησε να συμβάλει στο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τοποθετώντας το εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο της σύνθεσης των παραδοσιακών και καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών. Οι συμμετέχοντες εστίασαν το ενδιαφέρον τους και προσπάθησαν να δώσουν ρεαλιστικές απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Με ποιο τρόπο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα γίνουν πιο αποδοτικές και λειτουργικές με απαραίτητη προϋπόθεση την οργάνωση τους στην οικονομία δεδομένων, ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα και διαθέσιμα σήμερα για τους ΜμΕ επιχειρηματίες, πότε θα επαναλειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες και πως θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, ποια είναι τα πλεονεκτήματα στα οποία μπορούν να στηρίξουν την στρατηγική τους, πώς μπορούν να συνεργαστούν με τη τοπική αυτοδιοίκηση για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΣΕΕ, και των Εμπορικών Συλλόγων σε όλες αυτές τις διαδικασίες.

Ευχή όλων, να διαμορφωθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον βιώσιμο και φιλικό στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πέρα από τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομία, διαδραματίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr