background img
banner
banner

Τοπία της Αιγιάλειας με την αφαιρετική «ματιά» του Γιάννη Σπυρόπουλου

«ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ» ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ  ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΕΝ ΣΥΡΜΩ- ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ»

Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων «Εν συρμώ- Γιορτές του Οδοντωτού» για την Αιγιάλεια, που εγκαινίασε το βράδυ της Παρασκευής στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, την αξιόλογη έκθεση ζωγραφικής με έργα του διεθνώς αναγνωρισμένου, καταγόμενου από το Διακοπτό, ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου. Η έκθεση «Γιάννης Σπυρόπουλος: η δεκαετία της ελληνικής φύσης» θα παραμείνει στο αρχοντικό ως τις 31 Μαΐου και αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την περιοχή και μία από τις σπουδαιότερες δράσεις της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας.

Στον δεύτερο όροφο του αρχοντικού, μέσα από τα έργα του Σπυρόπουλου… ξεπηδούν εικόνες από το Διακοπτό, τον Βουραϊκό, τα Καλάβρυτα, έτσι όπως αποτυπώθηκαν από τον καλλιτέχνη και γίνονται αφορμές για μια δεύτερη ανάγνωση του τόπου μέσα από ένα μοναδικό μέσο: αυτό του έργου τέχνης. Ο Σπυρόπουλος επιδιώκει να καταστήσει ορατή την αέναη κίνηση των φυσικών πραγμάτων που ζωογονεί τα πάντα και να αποδώσει με απλούς τρόπους την μαγεία της πραγματικότητας. Η θεματολογία παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά τοπιογραφικά πλάνα που εκφράζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του χώρου, μιαν ατμόσφαιρα ήρεμης και πρόσχαρης φύσης ιδωμένης με την παιδική δροσιά της «ναΐφ» όρασης. Για να τιμηθεί το τοπίο που ανάθρεψε τον ζωγράφο, αλλά και τα 58 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονική ακτινοβολία του έργου του κλασικού της Αφαίρεσης.

Η Αιγιάλεια… χαρακτήρισε την ζωγραφική του!

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Όλγα Δανιηλοπούλου το «Ίδρυμα Σπυρόπουλου» και Νάνσυ Χαριτωνίδου. Τα έργα προέρχονται από την συλλογή του Ιδρύματος «Σπυρόπουλου», ο πρόεδρος του οποίου ήταν παρών στα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας με θερμά λόγια για τις προσπάθειες της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της κ. Δανιηλοπούλου που εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της γιατί η έκθεση καταφέρνει να φέρει τα έργα του ζωγράφου όχι μόνο στον τόπο που μεγάλωσε αλλά που χαρακτήρισε την ζωγραφική του. Αναφέρθηκε στην ζωή του μεγάλου ζωγράφου τονίζοντας πως το κοινό του Αιγίου είναι το καλύτερο για να θαυμάσει την έκθεση, ενώ τόνισε την συμβολή της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά που χάρη στην θέληση και την επιμονή της, βρίσκονται τα έργα του Σπυρόπουλου στο Αίγιο. Μάλιστα, προέτρεψε τους Αιγιαλείς να την στηρίξουν, πιστεύοντας ότι μπορεί να αναδείξει τον τεράστιο Πολιτισμό του τόπου.
Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για τον δήμο ευχαριστώντας τους ανθρώπους του ιδρύματος για την υποστήριξη. Τόνισε πως μέσα από τα έργα του μας δίνεται η δυνατότητα να ξαναδούμε τον τόπο μας μέσα από μία νέα ματιά καλλιτεχνική, τονίζοντας πως ΄΄είναι προνόμιο για τον τόπο μας, που ένας τόσο μεγάλος ζωγράφος εμπνεύστηκε από τα τοπία του. Η έκθεση αυτή ίσως είναι για μας το πιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς΄΄.

Το όραμα για το αρχοντικό και τον δήμο

Η κ. Τσουκαλά, εμφανώς ικανοποιημένη, μίλησε για τον θεσμό «Εν συρμώ» προδιαθέτοντας το κοινό για τις εκδηλώσεις που έπονται οι οποίες θα υλοποιηθούν για τρίτη χρονιά φέτος, κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου και είναι μια διοργάνωση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε μια συνέργεια των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και άλλων συνεργατών. Μίλησε ακόμη για τα δικά της συναισθήματα για το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου μοιραζόμενη το όραμά της να μετατραπεί σε Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού όλου του νομού Αχαΐας, εκφράζοντας την βεβαιότητά της ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων και δράσεων όπως η σημερινή έκθεση. Ευχαριστίες εξέφρασε στο Δ.Σ. του Ιδρύματος για την εμπιστοσύνη τους, την κ. Δανιηλοπούλου, τον καθηγητή και ζωγράφο Κώστα Σπυρόπουλο, τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα μέσα ενημέρωσης κ.ά.

Ως τις 31 Μαΐου…

Την εκδήλωση έκλεισε η κ. Χαριτωνίδη, τονίζοντας πως ΄΄ή επιλογή των έργων της έκθεσης βασίστηκε στην ιδέα να παρουσιαστεί η πρώτη περίοδος των παραστατικών έργων του Σπυρόπουλου, η αφετηρία δηλαδή της διαδρομής που διένυσε το έργο του μεγάλου Έλληνα διεθνή ζωγράφου της Αφαίρεσης, η δεκαετία όπου κυριαρχεί η νεκρή φύση, το ελληνικό τοπίο και η προσωπογραφία΄΄. Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα λειτουργεί ως τις 31 Μαΐου, προβάλλεται βίντεο για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου από το πλούσιο αρχειακό υλικό – συνεντεύξεων και εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (κατόπιν επικοινωνίας στο 26910.28210 και με σειρά προτεραιότητας).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr