background img
banner
banner

Εξάντλησε το θέμα των απορριμμάτων, όχι όμως και τα απορρίμματα…

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ  ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ – ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τα «βήματα» που έχει δρομολογήσει ως δημοτική αρχή για την διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσίασε στην  χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, εκεί όπου επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για το μείζον ζήτημα, χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση. Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και πολιτών κυρίως από την Ανατολική Αιγιάλεια, πλην ελαχίστων στιγμών, τα πνεύματα δεν οξύνθηκαν, εν αντιθέσει με την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας που «σημαδεύτηκε» από πρωτόγνωρα επεισόδια.

Τρία είναι ουσιαστικά, τα πιο σημαντικά σημεία των όσων ο δήμαρχος ανέφερε κατά την διάρκεια της εξάωρης (άρχισε στις 5.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 11.30 το βράδυ) συζήτησης. Μετά από πιέσεις είπε ότι υπολογίζει πως με την ολοκλήρωση των έργων θα έχει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) σε ένα μήνα για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ότι «ποντάρει» σε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την προμήθεια μηχανημάτων για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι όλα τα απορρίμματα θα φύγουν από τους δρόμους σε 20 μέρες με ένα μήνα…

Ανέβηκαν για λίγο οι τόνοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» περίπου 200 κάτοικοι κυρίως από την Αιγείρα. Εκ μέρους των φορέων της Αιγιάλειας μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιώργος Ζήσης ζητώντας να μπει προς συζήτηση η πρόταση των φορέων όπως έχει διατυπωθεί και όχι με βάση την εισήγηση της παράταξης Θεοδωρακόπουλου. Τοποθετήθηκε ακόμη ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας. Επίσης, ο κ. Μανωλόπουλος από επιτροπή αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ Παπανικολούς εξήγησε γιατί δεν πρέπει να γίνει ο ΧΥΤΑ εκεί τονίζοντας ότι σημειώθηκαν πολλά λάθη στην όλη διαδικασία. Επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Μιχάλη Κωνσταντίνου και του κ. Μανωλόπουλου όταν ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του έργου στην Παπανικολού. Ο κ. Μανωλόπουλος επετέθη φραστικά κατά των κ. Κωνσταντίνου και Θεοδωρακόπουλου, για να έρθει η παρέμβαση της Αστυνομίας και να οδηγηθούν και οι δύο για εξηγήσεις εκτός συμβουλίου.  Τελικά επικράτησε ψυχραιμία δεν αλληλομηνύθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα

Ο κ. Παναγόπουλος ανακοίνωσε τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία – όπως είπε – έχει δρομολογήσει. Στα μακροπρόθεσμα ανέφερε πως ο δήμος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης που περιλαμβάνει την δημιουργία Μονάδας μηχανικής διαλογής στερών αποβλήτων στον Σ.Μ.Α. Τέμενης, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Παπανικολού, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Αιγείρα και πράσινα σημεία όπου προβλέπει το τοπικό σχέδιο. ΄΄Είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω τον ΠΕΣΔΑ αν και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται, τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση διαπιστώνω πως δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη, του χρόνου μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση και να έχουμε άλλα΄΄, σχολίασε.

Τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά του, όπως αποκάλυψε, έχουν να κάνουν με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της Περιφέρειας (αναμένεται μέχρι 15 Ιουνίου) για τα 34 εκατ. ευρώ (συνολικά) για συμμορφώσεις Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ώστε να αναβαθμιστεί τομέας της καθαριότητας. ΄΄Θα διεκδικήσουμε το μέγιστο δυνατό ποσό΄΄, είπε ο δήμαρχος με σκοπό αρχικά να αγοράσει το μηχάνημα αντίστροφης όσμωσης (επεξεργάζεται τα λύματα) που έχει εγκατασταθεί ήδη στην Αιγείρα το οποίο όμως στην παρούσα φάση έχει ενοικιαστεί για 6 μήνες προς 15.000 ευρώ τον μήνα, με το κόστος αγοράς να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Αποκάλυψε ακόμη ότι σκοπεύει να αγοράσει 6 καινούρια απορριμματοφόρα, καφέ κάδους όπου χρειάζεται για σύμμεικτα, 5.000 κομποστοποιητές μικρούς ώστε να λάβουν κάποιες οικογένειες από έναν και να μπει σε χρήση η κομποστοποίηση, αναβάθμιση ΧΥΤΑ Αιγείρας μετατροπή σε ΧΥΤΥ, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στον καθορισμό και ανάπτυξη των πράσινων σημείων του δήμου.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην αγορά οικοπέδου πλησίον του ΣΜΑ Τέμενης 14,5 στρεμμάτων έναντι 58.500 ευρώ και εκεί πλέον θα πηγαίνουν τα κλαδοδέματα και τα μπάζα και όχι στην Χαρτοποιία που καθαρίστηκε. Σημείωσε ακόμη ότι έχει πάρει αδειοδότηση για την πρέσα για τα σύμμεικτα καθώς και για το μηχάνημα διαλογής, μέσω του οποίου θα υπάρχει ανάκτηση έως 45%. Εξήγησε ότι τα σύμμεικτα θα μπαίνουν σε μπαίνουν σε ειδική συσκευασία «λουκάνικο» που σε 60 μέρες θα μετατρέπεται σε υλικό που θα χρησιμεύσει για επίχωση, ενώ τόνισε πως σκοπεύει να προμηθευτεί ο δήμος θρυμματιστή που θα τον εγκαταστήσει στο οικόπεδο δίπλα στον ΣΜΑ.

Ολική αποκομιδή σε έναν μήνα!

Όσον αφορά την αποκομιδή, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι έχουν σηκωθεί ήδη 1.700 τόνοι απορριμμάτων και πως άλλοι 900 τόνοι είναι ακόμη στους δρόμους. Έκανε γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ Παλαίρου εκεί όπου εξαιτίας βροχοπτώσεων προκαλούνται κατολισθήσεις. Εκτίμησε πάντως ότι σε διάστημα 20 ημερών μέχρι και ενός μήνα, θα έχει καταφέρει να απομακρύνει όλα τα απορρίμματα από τους δρόμους. Επανέλαβε δε ότι ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης» δημιουργεί τους ΦΟΣΔΑ και πλέον δίνει την εξουσία της διαχείρισης σε 12μελές συμβούλιο που στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, θα έχει έδρα την Πάτρα.

Δριμύ «κατηγορώ» από την αντιπολίτευση

΄΄Μας πήγαν στην Γερμανία, μας μιλούσαν για Αμερικανούς, μας πήγαν και στην Ισπανία, μας φέραν και την Λοϊζίδου, αλλά αποτέλεσμα μηδέν΄΄, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρακόπουλος, κατηγορώντας ευθέως το δήμαρχο για τους χειρισμούς της επί του θέματος. Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν 2,5 εκατ. στην Περιφέρεια για τον ΧΥΤΑ της Παπανικολούς. Για το θέμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, είπε: ΄΄Στην Αιγείρα δεν έχουμε άδεια και πάμε αυτόφωρο τον κόσμο. Μας περίμεναν 3,5 χρόνια, δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι που αντιδρούν. Αφού φτιάξουμε κύτταρο τότε μπορούμε να τους παρακαλέσουμε να τα πάμε εκεί μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Παπανικολούς΄΄. ΄΄Είμαι υποχρεωμένος να απαντάω στον κόσμο για το τι κάνατε εσείς, όμως δεν μας ενημερώνετε. Δεν μας δώσατε το δικαίωμα για να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς είμαστε θεατές ενός παρόμοιου περιστατικού για δεύτερη φορά΄΄, είπε προς τον δήμαρχο, ενθυμούμενος καταστάσεις με τα απορρίμματα επί δημαρχίας Γ. Περπή. Απαντώντας του, ο δήμαρχος είπε ότι ο ΧΥΤΑ Παπανικολούς έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και πολύ δύσκολα, ακόμη κι αν το δικαστήριο πει «προχωρήστε», θα δεχθεί απορρίμματα. Όπως είπε, ΄΄πρέπει να πάρει νέα ΑΕΠΟ και το θέμα μπορεί να φτάσει και 3 χρόνια΄΄.

Κατηγορηματικός για την δημοτική αρχή ήταν στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ανδρουτσόπουλος, λέγοντας: ΄΄Ασελγείτε πάνω στο πτώμα μας, Ακράτα και Αιγείρα ήταν δύο δήμοι νοικοκυρεμένοι, φέρατε τα πράγματα προ τετελεσμένων γεγονότων μας καταστρέψατε΄΄. Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γούτος παρομοίασε την κατάσταση με την ιστορία του χωρικού που του έδωσαν έναν γάιδαρο τον άφησε νηστικό και ψόφησε και μετά ζητούσε άλλον, λέγοντας πως ΄΄ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας ήταν δώρο αλλά τελικά τον εγκαταλείψατε με τα σημερινά αποτελέσματα. Η πρότασή μου είναι να ξεκινήσετε να κάνετε δέματα (μπάλες) προκειμένου να φύγουν τα σκουπίδια και να εναποτεθούν σε σημείο που δεν κινδυνεύει ο κόσμος και η δημόσια υγεία΄΄.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Παπακωνσταντίνου είπε πως ΄΄το κυρίαρχο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Για να καθαρίσει ο δήμος πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα αλλιώς τον δήμαρχο δεν θα τον εμπιστευτεί κανείς΄΄. Αναφέρθηκε ακόμη στους τρεις άξονες που στηρίζεται η πρότασή του. Όπως είπε, ΄΄μέσα από το ΕΣΠΑ που ανοίγει να φροντίσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μηχανήματα κομποστοποιητές και να δημιουργήσουμε πράσινα σημεία και ό,τι άλλο μπορεί να χρηματοδοτηθεί που θα μειώσει τον όγκο. Να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων ώστε να υπάρξει αλλαγή του κανονισμού καθαριότητας΄΄. Επέμεινε ακόμη μέχρι το τέλος να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή προς τον αναζήτηση τελικής λύσης, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ήταν επικριτικός προς τον δήμαρχο, ρωτώντας τον επίμονα πότε και αν θα έχει την ΑΕΠΟ για την Αιγείρα με το πέρας των εργασιών, καλώντας τον να απαντήσει δημόσια για το αν ο ΧΥΤΑ έχει υπερκορεστεί. Τον κάλεσε ακόμη, στο μεσοδιάστημα και όσο εκτελούνται τα έργα, να δεσμευθεί ότι δεν θα πηγαίνει σκουπίδια στην Αιγείρα και να σταματήσουν οι συλλήψεις των κατοίκων. Ο κ. Παναγόπουλος του απάντησε ότι την ΑΕΠΟ θα την πάρει σε ένα μήνα. Διαφορετική άποψη είχε ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας πρέπει να τελειώσει καθώς η Αιγιάλεια κινδυνεύει από τα σκουπίδια ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για καρκίνους και για τις επόμενες γενιές…

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Λαϊνάς είπε πως ΄΄η δημοτική αρχή πάντα ψάχνει λύση για τα μεγάλα συμφέροντα, ποιος θα φάει από την πίτα του ΕΣΠΑ΄΄, τονίζοντας: ΄΄Εμείς έχουμε συνολική λύση με διαχείριση προς όφελος του λαού, ζητώντας άμεση αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας και παύση λειτουργίας΄΄.

Ανακωχή και μεταφορά στην Αιγείρα για το καλοκαίρι…

Ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος είπε ότι τον Μάρτιο ο υπουργός Εσωτερικών ανακαλούσε την απόφαση των δύο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να πάνε στα σκουπίδια στην Λαμία και μετά από δύο μήνες τους έβαλε να συνεννοηθούν για να τα διανείμουν στην Δυτική Ελλάδα. Τόνισε ακόμη πως ΄΄κάποιοι αγωνίζονται καθημερινά για τα σκουπίδια στον δήμο, λέγοντας πως κανένας δήμαρχος δεν θέλει να μείνουν στην πόλη΄΄ και πως ΄΄έχουμε δρομολογήσει λύσεις οι οποίες θα φανούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα΄΄.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη είπε πως είναι σαφές ότι ο δήμος τελεί υπό ομηρία πολιτικών σκοπιμοτήτων, βλέποντας πολιτικό παιχνίδι πίσω από το όλο πρόβλημα. Όπως είπε, ΄΄ενώ οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είχαν αποφασίσει να μεταφέρονται τα απορρίμματα στην Λαμία, η κυβέρνηση το απαγόρευσε. Η χρηματοδότη θα έρθει ΕΣΠΑ όπως θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα αργήσει καθώς κάθε μέρα κάτι προκύπτει. Είναι βέβαιο ότι η αποκομιδή με την χρήση των πέντε εντεταλμένων ΧΥΤΑ γίνεται με το σταγονόμετρο και πως αν δεν βρεθεί άλλος ΧΥΤΑ, τα σκουπίδια που είναι κάτω δεν υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν΄΄.

Από πλευράς δημοτικής αρχής, όσοι πήραν τον λόγο τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Γιοβάς έδειξαν με τον τρόπο τους ότι η κατάλληλη λύση είναι ανακωχή και μεταφορά στον ΧΥΤΑ Αιγείρας των απορριμμάτων των τριών Δ.Ε. της Ανατολικής Αιγιάλειας, τουλάχιστον για το καλοκαίρι.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr