background img
banner
banner

Αναζητώντας τη Δημοτική Περιουσία!

– Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο – Περιβαλλοντολόγο –

Κυριακάτικο πρωί στο συννεφιασμένο Αίγιο μια παρέα Αιγιωτών απολαμβάνουμε στα ψηλά αλώνια τον καφέ μας, μέσα στ’ άλλα κάποιος κάνει μια ερώτηση «μήπως ξέρει κάποιος να μου πει ποια είναι η Δημοτική περιουσία;». Όλοι στην ομήγυρη κοιταχτήκαμε μεταξύ μας με αμηχανία. Χρόνια μέσα στο Αίγιο ακούγαμε κουβέντες αλλά τον ακριβή αριθμό ποσού ή περιουσιακών στοιχείων ποτέ δεν τον μάθαμε.
Στην ερώτηση του συνδαιτυμόνα μας κανένας δεν μπορούσε να απαντήσει, επικράτησε για λίγο απόλυτη ησυχία, σε λίγο πήρα τον λόγο και είπα, ο μόνος όλα αυτά τα χρόνια που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα των κληροδοτημάτων είναι ο σημερινός Δήμαρχος. Όλα τα προηγούμενα χρόνια όλα αυτά περνούσαν στα ψιλά γράμματα ή και στα μουλωχτά κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη Δημοτική περιουσία, καμιά δημοτική αρχή δεν έψαξε να βρει τι είναι αυτά που έχει στην ιδιοκτησία της; σε ποιο ποσό ανέρχονται τα μετρητά; Ποτέ κανείς δεν νοιάστηκε να ψάξει λίγο παραπάνω διαθήκες ή να προσπαθήσει να αξιοποιήσει την δημοτική περιουσία προς όφελος της πόλης. Από βερμπαλισμό να φάνε και οι κότες, ουσία όμως μηδενική.
Μέχρι που ο νυν Δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος με την ιδιότητά του τη συμβολαιογραφική και τη συνδρομή του σύμβουλου του Βασίλη Κωστάρα ο οποίος ήταν γνώστης του αντικειμένου κατάφεραν να ολοκληρώσουν το κληρονομητήριο του Γ. Οικονόμου και να φθάσει στα ταμεία του δήμου Αιγιάλειας το ποσό των 600.000 ευρώ.
Όμως η δημοτική περιουσία δεν είναι μόνο αυτά είναι πολλά περισσότερα κινητά, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί… Ποιοι δήμαρχοι διαχρονικά ασχολήθηκαν με όλα αυτά; Ποιοι τα αξιοποίησαν; Πόσοι νοιάστηκαν να δώσουν υπόσταση στα κληροδοτήματα και να τα θέσουν στην υπηρεσία των δημοτών; Ποτέ κανείς δεν είδε συνολικά την δημοτική περιουσία, όλοι την έβλεπαν τμηματικά… Πετούσαν πυροτεχνήματα για την δήθεν αξιοποίηση της ενώ κατ’ ουσίαν δεν ασχολούνταν σοβαρά. Σπίτια εγκαταλελειμμένα στο έλεος του Θεού μαθαίνω ότι ανήκουν στο Δήμο, κάποια μισογκρεμισμένα στο κέντρο του Αιγίου με έκπληξη ενημερώνομαι πως δημοτική περιουσία λογίζονται, μετρητά, διαμερίσματα κλπ. να μην αναφερθώ καν σε αυτά ποτέ κανείς δεν νοιάστηκε να ενδιαφερθεί γι’ αυτά.
Ο Αιγιώτικος λαός στην άγνοια ζει και αυτός, ποτέ δεν έμαθε ή ποτέ δεν νοιάστηκε να μάθει τι του αναλογεί; Ποτέ δεν ενημερώθηκε για τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Αιγιαλείας, ποτέ δεν έγινε έλεγχος για τη χρήση αυτών. Ο τόπος μας ρημάζει ενώ θα μπορούσε να ακμάζει αν όλα όσα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος τα είχε αξιοποιήσει κατάλληλα. Ακίνητα προς αξιοποίηση υπάρχουν εκείνο που λείπει είναι σωστή μελέτη και υποδομή και κυρίως μεράκι και αγάπη για την Αιγιάλεια … Με οδηγούς αυτά η Αιγιάλεια μπορεί να αλλάξει μορφή και τα ταμεία του Δήμου να δουν χρήματα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω στους εκάστοτε δημοτικούς άρχοντες και παράγοντες τι φράση του ποιητή μας Οδ. Ελύτη ότι
«Μία λάμψη είναι ο άνθρωπος και αν είδες, είδες» και βέβαια νικητής δεν είναι αυτός που ξεπερνάει τον άλλο αλλά αυτός που ξεπερνάει τον εαυτό του.
Υ.Γ: Εύχομαι σύντομα να ενημερωθούμε για το ύψος της δημοτικής περιουσίας και τον τρόπο διαχείρισης της … Μια καλή αρχή έγινε από το νυν Δήμαρχο ευχή όλων μας να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση και να αξιοποιήσει κάποια από αυτά έτσι ώστε να απαλλαγεί από τα περιττά ενοίκια που επιβαρύνουν το δήμο!!!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr