background img
banner
banner

Απόγνωση στις τάξεις των αγροτών για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ΤΟΕΒ

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…

Έντονος προβληματισμός για την πολιτική της κυβέρνησης εις βάρος του αγροτικού κόσμου, επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών της Αιγιάλειας. Η ξαφνική απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχει προκαλέσει αναστάτωση, με πολλούς να κάνουν λόγο για επερχόμενη αγροτική καταστροφή…

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει σε όλους τους ΤΟΕΒ έγγραφο που τους ορίζει ότι αν δεν ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, θα τους διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρόβλημα όμως έχει περιπλεχθεί από την, επί σειρά ετών, στρεβλή ανεκτικότητα που διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ, εν αγνοία πολλές φορές των συνεπών αγροτών.

Παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου, η ΔΕΗ δεν αποδέχθηκε το αίτημα για ρύθμιση των χρεών με πιο ευνοϊκούς όρους, προχωρώντας σε πολλές περιοχές σε διακοπή στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους αγρότες, προξενώντας μάλιστα και σοβαρές βλάβες στα δίκτυα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι αυτονόητο ότι αν δεν επανασυνδεθούν άμεσα οι παροχές, δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή.

Παρασκευάς Σπυρόπουλος: ΄΄Αν μείνουμε χωρίς ρεύμα, χαθήκαμε…΄΄

Τον… κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, ερωτηθείς για το θέμα από τo Protionline.gr , ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας Παρασκευάς Σπυρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την πολιτική της «αριστερής» κυβέρνησης, λέγοντας πως πρόκειται για μία τακτική που βάζει φραγμούς σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν την δουλειά τους κι αυτό, όπως είπε, είναι φασισμός. Όπως τόνισε, ΄΄σε πολλές αγροτικές οικογένειες το ρεύμα χρησιμοποιείται για να παράγουν, για να θέσουν σε λειτουργία ποτιστικές μηχανές, κάτι που είναι απαραίτητο ειδικά για τις εποχικές καλλιέργειες. Αν αποθήκες και λινά μείνουν χωρίς ρεύμα, χαθήκαμε…΄΄, τονίζοντας πως ο αγρότης με αυτή την ολομέτωπη επίθεση δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ανησυχία για την νέα ΚΑΠ

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου για την νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2021, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σπυρόπουλου, τα πρώτα σενάρια σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει, είναι άκρως ανησυχητικά. ΄΄Οι πληροφορίες μας, λένε ότι θα προβλέπει νέες περικοπές στις επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή το υπουργείο κωφεύει στο αίτημά μας για αναμπελώσεις και δεν μας ενημερώνει γιατί η σταφίδα παραμένει εκτός συζητήσεων΄΄, αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Α.Σ.Α., κάνοντας γνωστό ότι από αρχές Ιουνίου, οι άνθρωποι του Συλλόγου πρόκειται να βρουν για ενημέρωση των αγροτών στα χωριά.

Στην Βουλή το θέμα από την Ν.Δ.

Πάντως, με αφορμή την ξαφνική απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), αν δεν ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, έφερε στην Βουλή ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που συνυπογράφουν 40 Βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας και Ανδρέας Κατσανιώτης.

Όπως επισημαίνουν, ΄΄παρότι η κυβέρνηση και οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας Περιβάλλοντος αδιαφορούν, εντούτοις είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο το όποιο θα δώσει μια δίκαιη λύση για την αποτροπή της διαφαινόμενης καταστροφής των καλλιεργειών και των αγροτών που εξαρτώνται από αυτές, αλλά και την στήριξη της ΔΕΗ που βουλιάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ανείσπρακτων οφειλών΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr