background img
banner
banner

Η αργή αποκομιδή των απορριμμάτων συντηρεί την αντιπαράθεση

ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΠΑΡΤΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΙΟΥ

Τα αμάζευτα σκουπίδια και ο κίνδυνος πρόκλησης ασθενειών συνεχίζουν να προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες σε όλο τον δήμο με την τοπική κοινωνία να ασφυκτιά. Η αποκομιδή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς λόγω της δυνατότητας εναπόθεσης περιορισμένου όγκου στους εντεταλμένους ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα, σε ορισμένα σημεία, τα… βουνά απορριμμάτων να μεγαλώνουν επικίνδυνα…

Την Τρίτη πάντως, ο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Αχαΐας ενέκρινε την σύμβαση για την μεταφορά απορριμμάτων τής Αγιάλειας στον ΧΥΤΑ Φλόκα σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση με πολλές αντιδράσεις. Στον ΧΥΤΑ Φλόκα προβλέπεται η μεταφορά 500 τόνων απορριμμάτων από την Αιγιάλεια.

Κι ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου προετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, διότι δεν έχει εκτελεστεί ακόμη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άμεση αποκομιδή, χθες συνεκλήθη εκτάκτως το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου λόγω της μη καθημερινής αποκομιδής των απορριμμάτων, με μοναδικό θέμα την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου. Η συνεδρίαση ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει απαρτίας, αφού μόλις πέντε σύμβουλοι έδωσαν το «παρών». Άτυπα πάντως, συζητήθηκε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με εταιρεία ανακύκλωσης με τον όρο της ανταποδοτικότητας στους πολίτες, όπως συμβαίνει σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα…

Ερώτημα προς τον δήμαρχο για το πότε θα καθαριστεί όλη η Αιγιάλεια

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων που πραγματοποίησαν το συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας βάλλει κατά του δημάρχου θεωρώντας προσβολή την απουσία του κατά την παράδοση του ψηφίσματος, μεταφέροντας την διαπίστωση για επιλεκτική αποκομιδή από τη μία και τους αργούς ρυθμούς από την άλλη και θέτοντας ανοιχτό ερώτημα στον δήμαρχο για το πότε θα καθαριστεί όλη η Αιγιάλεια.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, ΄΄δύο μέρες παρήλθαν από τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου της 7ης Μαΐου για τα απορρίμματα, που προέκυψε από την ανάγκη να δηλωθεί από τους πολίτες η οξύτητα του προβλήματος, και το μόνο που έχουμε ακούσει από τους δημοτικούς άρχοντες και μερίδα του Τύπου είναι μια παραφιλολογία περί του συλλαλητηρίου με στόχο να διαστρέψουν τους στόχους και τις προθέσεις των διοργανωτών και των συμμετεχόντων, να υποβαθμίσουν τη σημασία και το μήνυμά του. Επίσης καταγράφουμε την προσπάθεια να διχάσουν την κοινωνία και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Αυτό που δεν είδαμε ή ακούσαμε στα μέσα είναι μια τοποθέτηση επί της ουσίας και επί του ζητήματος που έθετε το συλλαλητήριο. Τί κάνει ο δήμος σήμερα με τα σκουπίδια και τί προβλέπεται να κάνει στο επόμενο διάστημα, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι: α) Συνιστά προσβολή η απουσία του δημάρχου κατά την παράδοση του ψηφίσματος, οπότε είχε την ευκαιρία εκμεταλλευόμενος τη δυναμική του συλλαλητηρίου και ως καθ’ ύλην αρμόδιος να εκθέσει τις θέσεις του και τον προγραμματισμό του για την επίλυση του προβλήματος. β) Συνειδητοποιούμε ότι και δύο μέρες μετά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας για να βάλλει κατά των διοργανωτών και όχι για να ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο της αποκομιδής των απορριμμάτων τους συμπολίτες μας (οι οποίοι  διαπιστώνουν την επιλεκτική αποκομιδή από τη μια και τους αργούς  ρυθμούς από την άλλη)΄΄.

Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων, σημειώνει: ΄΄Η προσυπογραφή του ψηφίσματος από πληθώρα φορέων, συλλόγων και δημοσίων προσώπων εκφράζει την αγωνία των Αιγιαλέων και την απαίτηση για εξεύρεση λύσης. Υπενθυμίζουμε στο Δήμαρχο ότι ο δημόσιος θώκος συνεπάγεται λογοδοσία και τον καλούμε να απαντήσει στο ερώτημα: Πότε θα καθαρίσει ολόκληρη η Αιγιάλεια; Πότε θα ακολουθηθεί ένα πλάνο ενεργειών που θα επιτρέψει να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε τόνους σκουπιδιών;΄΄.

 Συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα και παρέμβαση στην Κομισιόν

Στο μεταξύ, «άνοιγμα» και στην Πάτρα ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο σε όλη την Αχαΐα, κάνουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που έχουν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 12:00 στο Συνεδριακό Κέντρο της «Αγορά Αργύρη», του Δήμου Πατρέων (Αγίου Ανδρέου 12) με θέμα: «Αποκομιδή των σκουπιδιών στην Αιγιάλεια – Κλείσιμο ΧΥΤΑ Αιγείρας». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση, θα εκπροσωπηθούν η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιγιάλειας και το Εργαστήριο Υγιεινής  του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με τον επικεφαλής καθηγητή.

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, η συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας, στην περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας, φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτών της Ανατολικής Αιγιαλείας. Ο Νίκος Χουντής, αφού επισημαίνει αρχικά ότι, ο ΧΥΤΑ Αιγείρας που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2015 χωρίς άδεια, έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ τη μέγιστη δυναμικότητά του, όπως αναγνωρίζουν και οι αρμόδιες αρχές, παραθέτει σειρά στοιχείων που φανερώνουν επικινδυνότητα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr