background img
banner
banner

Βάζουν φωτιές σε σωρούς απορριμμάτων

ΝΕΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Την ώρα που το αδιέξοδο με την εναπόθεση των απορριμμάτων συνεχίζεται, δεδομένου ότι οι ποσότητες που δέχονται οι πέντε εντεταλμένοι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας δεν επαρκούν για τακτική αποκομιδή σε όλο τον δήμο, η αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχου και κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας μαίνεται, λαμβάνοντας, μετά τα πρωτοφανή περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας, διαστάσεις… πολέμου. Την ίδια στιγμή, πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα… χέρια τους είτε εξαφανίζοντας κάδους και καίγοντας απορρίμματα ή ασβεστώνοντας και ραντίζοντας εστίες μόλυνσης…
Η κατάσταση σε πολλά σημεία είναι απελπιστική. Όλη η Παλαιά Εθνική Οδός, επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι τεράστιος, ενδεχόμενο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

Κατά πλειοψηφία η κινητή μονάδα μηχανικής διαλογής

Στην… σκιά των δυσάρεστων γεγονότων που αμαύρωσαν τον δήμο την περασμένη εβδομάδα, με τις συλλήψεις και τα επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Παρασκευή συνεδρίασε εκτάκτως το Σώμα προκειμένου να εγκριθεί η αναγκαιότητα εκτέλεσης της εργασίας παροχής υπηρεσίας κινητής μονάδας μηχανικής διαλογής για τα απορρίμματα. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά έχοντας απαρτία, παρουσία 17 συμβούλων, 13 από την πλειοψηφία και τεσσάρων από την μειοψηφία, τους κ. Κωνσταντίνου, Παναγιωτακόπουλο, Τομαρά και Μπούρδο, εκ των οποίων μόνο ο Αιγειράτης δημοτικός σύμβουλος καταψήφισε το θέμα. Το κόστος της κινητής μονάδας ανέρχεται σε 300.000 ευρώ με χρήση έξι μηνών με σκοπό την διαλογή και συμπίεση των αποβλήτων.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του δημάρχου στο υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη κ. Μπαλαμπάνη και του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου κ. Παπαθεοδώρου με το αίτημα για αύξηση των ποσοτήτων απορριμμάτων που θα δέχονται οι εντεταλμένοι ΧΥΤΑ να μην προχωρά, δεδομένου ότι και αυτοί δεν έχουν πολλά περιθώρια. Αυτό που έγινε γνωστό πάντως είναι ότι τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου έχει αντικαταστήσει και δέχεται απορρίμματα της Αιγιάλειας, ο ΧΥΤΑ Αμαλιάδας.

Την Πέμπτη το δικαστήριο των τεσσάρων

Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα (Πέμπτη) αναβλήθηκε το δικαστήριο των τεσσάρων που είχαν συλληφθεί μία ημέρα πριν στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, στο οποίο μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, ο οποίος δεν παρέστη. Από το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων ζητήθηκε προθεσμία από το συνήγορο υπεράσπισης και ορίστηκε η δικάσιμος για τις 24 Μαΐου, με τους τέσσερις συλληφθέντες στο πλαίσιο του αυτοφώρου, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες παρακώλυσης συγκοινωνιών αλλά και έκθεσης πολιτών σε κίνδυνο λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος, να αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την δίκη.
Εκτός από την πληθώρα ανακοινώσεων υπέρ των τεσσάρων, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας αφήνουν αιχμές ότι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο εφαρμοζόμενης της αυτόφωρης διαδικασίας τέσσερις κάτοικοι που αγωνίζονται για την δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι ΄΄ο χειριστής και ο δήμαρχος, εις βάρος των οποίων έχει κατατεθεί μήνυση για ρύπανση περιβάλλοντος στις 16-5-2018, αν και για τα εν λόγω αδικήματα ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία, κυκλοφορούν ανενόχλητοι…΄΄. Για χθες βράδυ πάντως, είχε προγραμματιστεί λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθοριστεί η στάση των κατοίκων.

Πληθώρα ανακοινώσεων εναντίον του δημάρχου

Μετά την ανακοίνωση του δημάρχου στην οποία ξεκαθάριζε ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος στο ακέραιο σε όλα τα επίπεδα» και πως «όλοι αυτοί θα στέκουν υπόλογοι των πράξεών τους όχι μόνο στο σύνολο της κοινωνίας αλλά και απέναντι των συνεπειών του νόμου», η Επιτροπή Αγώνα Ανατολικής Αιγιάλειας απάντησε σε ανάλογο σκληρό ύφος κάνοντας λόγο για «περίσσιο θράσος και υποκρισία από έναν ανίκανο Δήμαρχο!» κατηγορώντας τον κ. Παναγόπουλο για αυταρχικότητα και αυθαιρεσίες, ότι ΄΄έχει γραμμένη στα παλιά του τα παπούτσια την υγεία των κατοίκων όλου του δήμου΄΄ και πως ΄΄αυτός µε τις ενέργειες, τις πράξεις, τις παραλείψεις του, την παραπληροφόρηση και τα ψέματα τραυματίζει την εικόνα της περιοχής µας και φέρει σοβαρές βλάβες στην οικονομία ολόκληρης της Αιγιάλειας΄΄. Επιπλέον, κατηγορεί τον δήμαρχο για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά του και στάση που εξευτελίζει το Δηµοτικό Συµβούλιο», ότι «αγνοεί τις αποφάσεις του, φέρεται διχαστικά, απαξιώνει και περιφρονεί την Ανατολική Αιγιάλεια και προκειμένου να πετύχει προσωπικούς στόχους προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τις κοινωνίες και να προκαλέσει κοινωνικούς αυτοματισμούς, διαιρέσεις και διχασμούς».

Την ίδια στιγμή, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συλλόγων Αιγιάλειας καταγγέλλει την παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου, καθώς και τις συλλήψεις, κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι παραβιάζει κάθε νομιμότητα, ακόμα και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, «προσπαθώντας να επαναλειτουργήσει τον παράνομο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, απαιτώντας «να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες ως έωλες και η δημοτική αρχή να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος και να σταματήσει την τρομοκρατική και διχαστική πολιτική της».

Ανακοίνωση εξέδωσαν ακόμη η Λαϊκή Συσπείρωση και το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, καταγγέλλοντας κυβέρνηση, περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δήμο Αιγιαλείας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κατοίκους και ζητώντας την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών με ευθύνη της κυβέρνησης, οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση, να αρχίσει άμεσα σχεδιασμός για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με αποκλειστικά δημόσιο φορέα και κρατική χρηματοδότηση και άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών με σταδιακή κατάργησή τους. Επίσης, η Ομάδα Γυναικών Αιγίου κατήγγειλε την σύλληψη δύο γυναικών, κατοίκων της Ανατ. Αιγιάλειας, που – όπως αναφέρει – «αγωνίζονταν μαζί με άλλους κατοίκους για το δικαίωμά τους στην υγεία, ζητώντας ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων». Τέλος, δύο ανακοινώσεις εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» καταγγέλλοντας στο λαό της Αιγιάλειας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη Δημοτική Αρχή Αιγιάλειας, γιατί –όπως τονίζει -΄΄με τις επιλογές και τις μεθοδεύσεις τους έχουν μετατρέψει τη πόλη και τα χωριά μας σε απέραντο σκουπιδότοπο, και παράλληλα επιστρατεύουν την τρομοκρατία με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, προχωρώντας σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις μελών της επιτροπής αγώνα κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας΄΄.

Μαρία Τσουκαλά: “Πρέπει να μειώσουμε τους όγκους των απορριμμάτων”

Στην παρούσα φάση και επειδή στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποια πιθανή λύση, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις δημοτικών συμβούλων που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα, έχοντας πολυετή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η οποία τελευταία έχει πάρει πρωτοβουλία για την προώθηση της ανακύκλωσης, ερωτηθείσα από τo Protionline.gr  τόνισε πως είναι θλιβερό να συμβαίνουν γεγονότα σαν αυτά της περασμένης Τετάρτης. Όπως είπε, ΄΄κάνουμε προσπάθειες για να αναδειχθεί η περιοχή όμως αυτό που προέχει είναι η καθαριότητα. Πώς να παράγουμε Πολιτισμό όταν δεν έχουμε διασφαλίσει το θέμα των απορριμμάτων. Είναι δυσάρεστο να έρχεσαι σε σύγκρουση με δημότες, δεν κατηγορώ τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας κι αυτοί υπερασπίζονται το αυτονόητο, δηλαδή να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Από την άλλη από καμία πλευρά δεν πρέπει να υπάρχουν ακρότητες. Πρέπει μέσα από συνεννόηση και ουσιαστικό διάλογο να βρεθεί λύση. Είναι εμφανές ότι η λύση με τους πέντε ΧΥΤΑ έχει δυσκολίες και μόνο με αυτή, η περιοχή θα καθαρίζεται με αργούς ρυθμούς΄΄.
Παράλληλα, σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα έργα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας και να λειτουργήσει πάλι μόνο εφόσον έχουμε τα εχέγγυα ότι διασφαλίζεται το περιβάλλον. ΄΄Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας περιλαμβάνεται στο τοπικό σχέδιο ενώ προβλέπεται να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ΄΄, πρόσθεσε η κ. Τσουκαλά, θεωρώντας ως μόνη λύση στο μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων, την μείωσή τους. ΄΄Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να μειώσουμε τους όγκους των απορριμμάτων. Αν δεν μπει στην συνείδησή μας η ανακύκλωση, αν δεν γίνει «πιστεύω» κάθε πολίτη, δεν γίνεται τίποτα΄΄, κατέληξε.

Μιχάλης Κωνσταντίνου: “Αναγκαία η δημιουργία νέου κυττάρου νότια του ΧΥΤΑ Αιγείρας”

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo Protionline.gr και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντίνου ο οποίος έχει παρέμβει αρκετές φορές διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο. Ο κ. Κωνσταντίνου κατήγγειλε το γεγονός ότι ούτε το 2016 ούτε το 2017 τα απορρίμματα της Αιγιάλειας κατέληγαν στους δύο ΧΥΤΑ που προβλέπονταν στην σύμβαση, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο ότι εναποτίθεντο στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, κάτι που – όπως ανέφερε – διαπίστωσε και ο ίδιος όταν πέρυσι τον Ιούνιο επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, βλέποντας ότι οι συσσωρευμένοι όγκοι είναι δυσανάλογοι με τους περιορισμένους που παράγει η Ανατολική Αιγιάλεια. ΄΄Το πρόβλημα προέκυψε από την στιγμή που σταμάτησε η μεταφορά και ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος. Ο δήμαρχος προεκλογικά υποσχόταν στην Αιγείρα ότι δεν θα πάει ούτε ένα… κιλό σκουπίδια και ότι στην Παπανικολού θα σταματήσει το έργο, ενώ ταυτόχρονα δεν είχε την παραμικρή λύση. Δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ του ΧΥΤΑ Παπανικολούς, ωστόσο πιστεύω ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο και στην συνέχεια θα ήταν στην ευχέρεια του δήμου εάν θα λειτουργούσε και με ποια μορφή. Θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό όπως π.χ. πράσινο σημείο. Είναι εμφανές ότι κάποιοι ήθελαν την μεταφορά΄΄, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου ο οποίος έχει προβεί σε καταγγελία στον Εισαγγελέα διαφθοράς. ΄΄Πληρώναμε εντάλματα 220 χιλιομέτρων απόστασης όμως τα απορρίμματα δεν πήγαν ποτέ στους δύο ΧΥΤΑ…΄΄, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.
Ερωτηθείς για το εάν κρίνει πως με την ολοκλήρωση των έργων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, είναι σε θέση να λειτουργήσει, ο κ. Κωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός: ΄΄Σαφώς και δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει. Η έκθεση της Περιφέρειας αναφέρει ρητά ότι το κύτταρο έχει τελειώσει. Τα έργα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ΄΄, επισήμανε, προσθέτοντας: ΄΄Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία νέου κυττάρου νότια του υπάρχοντος χώρου, το οποίο έχει χωροθετηθεί ενώ υπάρχουν και περιβαλλοντικά. Όμως ο φάκελος είναι ελλιπής και η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί από πλευράς δήμου. Το νέο κύτταρο πρέπει να δρομολογηθεί για να καλύπτει βέβαια τις ανάγκες μόνο της Ανατολικής Αιγιάλειας. από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει επανένταξη της Παπανικολούς έστω και για να υπάρχει. Σε άλλες περιοχές, όπως στην Ναυπακτία και την Ηλεία ξεκινούν εργοστάσια κι εμείς είμαστε ακόμη στον σχεδιασμό΄΄


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr